Onko Lähi-idän tulitauko Trumpin voitto vai sen tappion seuraamus?
Washington DC:n keisari Nero, presidentti Trump julisti sodan päättyneeksi 12 päivää kestäneen salamasodan jälkeen, tultuaan edessään avautuneen huikean kuilun partaalle. Sodassa Irania vastaan imperialistit pommittivat syvällä vuoren sisällä luolissa sijaitsevia ydinlaitoksia. Sota merkitsi suurta vaaraa Lähi-idässä ja eskalaatiota sellaisiin maihin, joita tukee Kiina, Venäjä ja Pakistan. Sota ydinasemaiden välillä olisi voinut kestää vuosia. Vaikka Iran yllätettiin aivan sodan alussa – ja huolimatta siitä että ensimmäisinä päivinä murhattiin joukko sen johtavia sotilaita ja tiedemiehiä – sen vastarinta oli merkittävä.
Vastahyökkäys ballistisin ohjuksin pakotti Israelin ja USA:n perääntymään. Sillä tavalla saavutettiin aselepo ja ainakin toistaiseksi kaikki kolme osapuolta juhlii voittoaan.
Keskiyöllä kesäkuun 13. päivänä koko planeettamme jähmettyi kauhusta: Israel hyökkäsi 200 hävittäjällä ja 330 pommilla 100 kohteeseen. Israelin armeija on jatkanut operaatioitaan Iranissa ja sotilaskohteiden jälkeen se alkoi iskeä öljynjalostamoihin ja hallintorakennuksiin. Teheran perui seuraavalle sunnuntaille suunnitellut ydinneuvottelut Washingtonin kanssa ja sanoi, ettei se aio keskustella niistä niin kauan kuin Israel jatkaa hyökkäyksiään. Maanantaina 16. kesäkuuta aamu valkeni räjähdysten ja sireenien saattelemana Haifassa. Kahdeksan ihmistä kuoli ja sata haavoittui. Iran onnistui lävistämään Rautakupolin (Iron Dome) – Israelin tärkeimmän ilmapuolustusjärjestelmän. Teheran ilmoitti myös pidättäneensä kymmeniä israelilaisia sabotöörejä ja vakoojia. G7-maiden johtajat matkustivat Kanadaan ja muuttivat nopeasti asialistansa keskustellakseen Lähi-idän viimeaikaisista tapahtumista. Donald Trump poistui huippukokouksesta kiireesti, eikä eurooppalaisilla ole ollut aikaa edetä Ukrainan asioihin ja tullineuvotteluihin.
Israelin armeija surmasi vallankumouskaartin komentokeskuksen johtajan, kenraali Ali Sadmanin, vain neljä päivää sen jälkeen kun tämä oli saanut pestinsä. Vallankumouskaarti vannoi “ankaraa kostoa” ja iski muutamaa tuntia myöhemmin Mossadin rakennukseen. Israelin puolustusvoimat ei ole kommentoinut hyökkäystä, mutta sosiaalisessa mediassa kiertää videoita tästä savuavasta rakennuksesta. Sota jatkuu Israelin iskujen myötä Teheranin lähellä sijaitsevaan Khojirin ohjustehtaaseen ja tuhoten tehtaan, joka tuottaa sentrifugeja – uraanin rikastamiseen tarvittavia laitteita. Se pommitti myös Oman Husseinin yliopistoa, jolla on läheiset yhteydet vallankumouskaartiin. Kesäkuun 18. päivä toi mukanaan myös iskuja Israeliin, Tel Avivissa nähtiin räjähdyksiä. Ihmisoikeusjärjestö väittää, että Israelin operaatioissa on kuollut noin 585 ihmistä ja loukkaantunut 1326. Tulitukset jatkuivat molemmin puolin perjantaina, ja Israelin puolustusministeri Israel Katz totesi, että iskujen tahtia “Iranin hallinnon symboleihin” nopeutetaan. Lauantaiaamuna kukaan ei odottanut, että seuraava yö toisi tauon veriselle sodalle. Iskut jatkuivat normaalisti, kun myöhään illalla Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti, että Yhdysvaltain B2-pommikoneet olivat tuhonneet Iranin ohjelman kolme tärkeintä ydinlaitosta – Natanzin, Fordowin ja Isfahanin. Seuraavana aamuna, 22. kesäkuuta, Yhdysvaltain puolustusministeri Pete Hegseth kielsi, että Washington pyrkisi Iranin hallinnon vaihtamiseen sanoen, että tavoitteena oli vain tuhota maan ydinohjelma. Hän esitti myös lisätietoja tästä operaatio “Midnight Hammerista”, jota hän kuvaili “uskomattomaksi menestykseksi”.
Sodan geopoliittiset tavoitteet, saati Imperialismin ja sionismin asettamat maksimitavoitteet eivät toteutuneet edes pienemmissä määrin. Se jälkeen kun Hizbollah Libanonissa oli lyöty ja sen huoltoreitit Syyrian kautta oli katkaistu, sen jälkeen kun Hamaskin oli samasta syystä lyöty, Hutheja amerikkalaisten avustuksella heikennetty, Assad ajettu pois, eteläinen Syyria oli miehitetty ja Venäjän tukikohdat oli purettu, sionismi ajatteli että “nyt tuli Iranin vuoro”. Eletään maailmassa, jossa lännen ylivalta on kyseenalaistettu. Mitään ei enää ole niin kuin silloin ennen yksinapaisessa maailmassa. BRICS –maat on siirtänyt valtaa imperialismilta itään ja etelään. Geopoliittisen status quon lisäksi on kyseenalaistettu myös lännen talous. Kiinasta on tullut maailman vaurain maa ja varantovaluuttana dollarilla ei ole enää samaa statusta. Rappiotilassa oleva kapitalismi reagoi tähän agressiivisesti. Paluu vanhaan ei ole mahdollinen. Kapitalismi, kriisien järjestelmä, syöksee taas maailmaa suursotaan jos kansanjoukot lännessä eivät kapinoi kumotakseen kapitalismin. Ukrainan ja Lähi-idän sodat ovat kolmannen maailmansodan alkusoittoa. Yksi dominoiva keskus orastavassa moninapaisessa maailmassa on kolmio Venäjä. Kiina ja Iran. Hyökkäämällä jenkit ja sionistit pyrkivät asettumaan Kiinaa vastaan Iranin murskaamisen kautta. Siinä ne epäonnistuivat täysin. Viimeksi jenkit olivat voittaneet 1991 Persianlahden Aavikkomyrsky –sodassa. Afganistanissa jenkit hävisi talebaneihin, joidan varustus oli kalashnikov –rynnäkkökivääri kädessä ja varvastossut jaloissa. Yksi yhtä nöyryyttävä tappio nykysodassa merkitsisi muutakin kuin lähtemistä häntä koipien välissä niin kuin Afganistanissa kävi. Se olisi voinut merkitä jopa israelilaisen yhteiskunnan hajoamista ja mahdollisesti myös sisällissotaa siellä. Sen vuoksi Trumpilla oli kiire julistaa sota päättyneeksi vesittämällä tavoitteet ja julistautumalla muka voittajaksi.
Yksi toinen syy Trumpin klikin tappiolle oli poliittinen tilanne Yhdysvalloissa. Siellä vallitsee a) voimakas vastakkainasettelu nationalistisen ja globalisaatiota ajavan linjan välillä. Steve Bannon on todennut, että MAGA –liike on kahtia jakautunut. Nationalistit ovat globalisaatiota vastaan, mutta jenkkien maailmalle lähtenyt pääoma ei palaa takaisin. “Imperiumistit” haluaisivat jatkaa entiseen malliin, mutta sekään ei ole mahdollista mielettömistä pakotetusta tullimaksusta huolimatta. b) Jenkkilässä puhkeaa jatkuvasti mielenosoituksia ja yhteenottoja poliisin, kansalliskaartin ja pian myös armeijan kanssa. Trumpin käyttämä mielivalta on vallankaappausta jos hän karkottaa – ei vain paperittomia, vaan jopa Yhdysvalloissa syntyneitä kansalaisia, opiskelijoita jne. ja käy sotaa Irania vastaan kysymättä lupaa kongressilta niin kuin perustuslaki vaatii. Sama vastakkainasettelu omassa on omassa puolueessaankin, kahden siiven välillä. Ensin on konservatiivit ja sitten on se haara, joka kannattaa sitä mitä ennen vaaleja luvattiin, eli että USA ei enää sekaannu Lähi- idän loputtomaan sotimiseen. Kongressin jotkut edustajat uhkasivat viedä Trumpin oikeuteen. Trump pitää Kiinan suurimpana vastustajanaan. Hänen uusi strateginen linjansa on siirtää sotakalustoa Lähi-idästä Kaukoitään nyt kun Kiinaa ei voitu ahdistaa Iranin kautta. Ei ole varaa takertua pitkään sotaan Lähi-idässä. Etenkin nyt kun kapitalistinen talous valmistautuu uuteen vuotta 2008 pahempaan romahdukseen imperialismi kokee, että fyysisesti on oltava lähellä Kiinaa silloin kun pamaus tulee. Silkkitie (Kiinan Belt and Road initiative) tuo kiinalaisia tuotteita nopeammin Eurooppaan ja sitä kautta myös Afrikkaan. Reitti oli tähtäimessä Israelin sodassa Palestiinaa, Libanonia, Jemeniä, Syyriaa vastaan ja taistelussa Abrahamin sopimuksen kumoamiseksi; sopimus, joka toi lähelle toisiaan Saudi Arabia ja Irania. Silkkitie kulkee Pakistanin ja Iranin kautta. Murhista, sotarikoksista nälkään ja tauteihin tappamisesta huolimatta silkkitietä ei ole vielä onnistuttu katkaisemaan.
Toteutumattomiin tavoitteisiin kuuluu myös: 1) Iranin ydinohjelman täydellinen tuhoaminen 2) Iranin riisuminen balistisista ohjuksista 3) Hallinnon vaihtaminen Iranissa; Netanyahun paras ystävä, shahin jälkeläinen, Pahlavi saa vielä odottaa hyvin pitkään ennen kun pääsee valtaan 4) Iranin vastaiskukyvyn murtaminen; Israelin ilmapuolustuksen mahtavuus osoittautui myytiksi. 5) Kapinaa järjestelmää vastaan ei tullut. Päinvastoin, Iranin kansa ryhmittäytyi omien hallitsijoidensa ympärille. Historiallisesti, miehittäjän interventio ei saa kansaa kapinoimaan omia tyranneja vastaan. Viimeksi niin tapahtui Waterloossa, jossa Napoleon kukistui vuonna 1819. 6) Vähän ennen sodan alkua öljyn hinta oli 50 dollaria tynnyriltä. Viikon sisällä hinta kiipesi 65 dollariin ja suunta oli nouseva. Hormuzin salmen kautta kulkee yli viidennes maailman tuotannon öljystä. On arvioitu, että mikäli Iran sulkisi tankkereiden kulkua salmen kautta, silloin öljyn hinta olisi kolminumeroinen luku.
Retoriikka Trumpin ja Netanjahun sanavalinnat vaihtelivat eri päivinä laidasta laitaan. Ensin liittyen Iranin hallintoon:
-Iran on saatava polvilleen. Ajatollah ja hallitus maanrakoon. Shaahin prinssi Pahlavi takaisin ja monarkian paluu.
-Ydinenergiaa ei sallita Iranille; ei edes rauhanomaisin tarkoituksiin.
-Iranin tulee luopua balistisista ohjuksistaan.
-Kaikkien Lähi-itään liittyvien ongelmien takana on Iran
-Jos Iran hyökkää amerikkalaisia tukikohtia vastaan alueella syntyy Armageddon.
-Iranilta vaaditaan ehdotonta antautumista.
Sitten tulivat Iranin iskut, jotka läpäisivät ”Rautaisen kupolin” suhteellisen helpolla. Iran on ampunut ohjuksia Tel Aviviin, Haifaan ja muualle Israeliin. Paikoin Israelin pääkaupungin kuva muistuttaa kuvia Gazasta. Sen kansalaiset viettivät monta päivää pommisuojissa kauhun valtaamina. Sen jälkeen tuli amerikkalaisten tukikohtien vuoro. Samanaikaisesti israelilaispommittajat iskevät siviileihin Teheranissa, jolla ei enää ollut ilmapuolustusta. Iranin ohjukset iskivät Al-Udeidin lentotukikohtaan Qatarissa, joka on Yhdysvaltojen suurin sotilastukikohta Lähi-idässä. Iran käytti siinä yhtä suurta ohjusvoimaa kuin Yhdysvallat käytti hyökätessään Iranin ydinlaitoksiin. Sotilasoperaation koodinimi oli “Glad Tidings of Victory”(Voiton iloinen sanoma). Iranin korkeimman turvallisuusneuvoston mukaan se onnistui. Yhdysvaltain varapresidentti J.D. Vancen lausunto, jonka mukaan Yhdysvaltojen ilmaiskuista huolimatta Iranin uraanivarastot ovat suurelta osin ehjät, aiheutti hämmennystä. Tämä sai Trumpin julistamaan tulitauon alkaneeksi. Samaa mieltä Vancen kanssa oli iso osa USA:n valtalehdistä kuten CNN, tai New York Times. Amerikkalainen media tunnustaa, että saamistaan vaurioista huolimatta, Iran voitti sodan. Vetoaminen tulitaukoon oli pakollinen ja välttämätön.
Retoriikka jälkikäteen:
-Ehdotonta antautumista ei enää vaadita
-Trumpin mukaan, syypäitä sotaan ovat Israel ja Iran tasapuolisesti
-Vaikka Iran on iskenyt amerikkalaisiin tukikohtiin Qatarissa ja Irakissa, maailmanloppua ei sen vuoksi tulekaan.
-Trump kiittää Irania siitä, että se ehtii varoittaa ennen kun se iski Qatarin kasarmeihin Joka tapauksessa fakta on myös se, että Iranin kykyä jatkaa sotimista on heikennetty. Iranilla on toisaalta aikaa ja resursseja rakentaa uudelleen ilmapuolustustaan ja vahingoittunutta infrastruktuuriaan jos yhteenotto Kiinan kanssa ei tule aivan pian.
Kartan uudelleen piirtäminen Lähi-idässä on vanha imperialistinen projekti. 1900 –luvun alussa lännen kehittynyt kapitalismi siirtyy imperialistiseen vaiheeseensa. 1910 –luvun alussa syntyi sotia, joilla oli maailmansodan elementtejä. Sellaisia olivat esim. kaksi Balkanin sotaa. Heti sen jälkeen alkoi Ottomaanien rappio, samalla kun syttyi ensimmäinen maailmansota 1914. Tosiaan silloin puhuttiin vielä Suursodasta. Ottomaanien jaettavissa ollut perintö oli laaja ja imperialismin silloiset haukat hyökkäsivät heti jakamaan sitä. Pääosan esittäjinä olivat Englanti ja Ranska Venäjän ja Italian suostumuksella. Näin syntyi ensimmäinen jako ja Sykes–Picot –sopimus. Näiden maiden kesken sovittiin vaikutus– ja valvontapiirit.
Toisen maailmansodan jälkeen peliin puuttui myös Yhdysvallat. Oli jo syntynyt Jalta ja Bretton Woods –sopimukset ja puolet maapallosta käytti punalippua – kylmän sodan aika oli alkanut. Kolmisenkymmentä “kunniallista” vuotta kesti kapitalismin inflatorista kasvua kunnes 1971 luovuttiin osittain Bretton Woodsissa sovituista asioista. Silloin alkoi uusliberalismin periodi, epävarmuus työelämässä, korkea työttömyys ja koko ajan turbulensseja yhteiskunnissa. Se johti ns. reaalisosialismin luhistumiseen sisäisiin ristiriitoihin. Syntyi Brzezinskin teoria maailman ja erityisesti Itä-Euroopan pilkkomisesta ja kolonisaatiosta. Monia kapitalisteja tänä päivänä kaduttaa, ettei sijaissotia aloitettu 1900–luvulla. Samalla kun lännessä juhlittiin Neuvostoliiton romahtamista alkoi myös kapitalismin rakenteellinen kriisi. Sitä piti sovitella ennen kun alkoi hyökkäys Venäjää vastaan. Muutenkin Jeltsinin aikana Venäjä näytti niin heikolta, puolustuskyvyttömältä ja vararikon partaalla, ettei silloin pidetty kiirettä.
Nyt eletään kylmän sodan jälkeistä aikaa. NL:n luhistumista on seurannut kapitalismin globalisaatio ja finanssipääoman herruus. Pian tuli kapitalismin romahdus 2008-2009 ja sodat Irakissa, Afganistanissa, ”Arabikevät”, sisällissodat Libyassa ja Syyriassa. Me sanoimme jo 2000 –luvun alussa, että kyseisiä sotia ei käydä vain ryöstöretkinä, vaan tarkoituksena on levittää kaaosta ja hallitsemattomuutta. Sen jälkee aina tulee joku ”daddy” pakottamaan hegemoniansa ja uutta järjestystä, jonka yksi osa-alue on Lähi-idän kartan uudelleenpiirtäminen. Vuonna 1996 Netanyahu yhdessä amerikkalaisten virkamiesten (esim. Richard Perlen) kanssa laativat virallisen dokumentin. Sen nimi on “Puhdas läpimurto: Uusi strategia valtakunnan turvaamiseksi” Clean break – A New strategy for securing the realm). Siinä todetaan, että Lähi-idässä seitsemän valtiota tulisi hajottaa. Projekti, jota äskettäin epäonnistuneesti käytiin 12 päiväisessä sodassa on suunniteltu kolmisenkymmentä vuotta sitten. Silloin ei ollut tappavia miehittämättömiä lennokkeja eikä hypersoonisia automaattisesti itseohjautuvia ohjuksia, joiden nopeus on yli viisi kertaa suurempi kuin äänennopeus.
Lopuksi on korjattava Trumpin tekemä historian väärennös. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun showmies–presidentti tulkitsee historiallisia tapahtumia niin kun sen hetken argumentointinsa vaatii. Usein syntyy vaikutelma, ettei hän edes tunne historiaa kunnolla. Hän esimerkiksi väittää, että hänen iskunsa Iraniin on lopetti sodan laajentumisen, Trump vertasi iskuja Nagasakiin ja Hiroshimaan pudotettuihin atomipommeihin. Japanin pommitus atomipommilla oli sodan kulun kannalta turha ja tähtäsi kahteen asiaan: a) Se oli kosto Pearl Harborin tuhosta ja b) USA:n piti näyttää Neuvostoliitolle, että Yhdysvalloilla on atomiase. Japania ei kukistettu eikä pakotettu hyväksymään rauhan ehtoja sillä, Japani oli siinä vaiheessa jo antautunut ehdoitta. Hiroshima ja Nagasaki olivat sotarikoksia, joista ei ole kukaan joutunut maksamaan. Sen väestön joukkomurha ja luonnon tuho on häpeäpilkkuja ihmiskunnalle ja sivilisaatiolle. Nämä historian pimeät tahrat ovat Trumpille ylpeyden aihe.
29.6.2025
Dimitris Mizaras