Suurin osa Afganistanista on taas talebanien käsissä

Hitaasti mutta varmasti talebanit voittavat asemia Afganistanissa. Guardian -lehden uutisen mukaan eräs riippumaton kansainvälinen think tank pitää mahdollisena jopa Kabulin valtaamisen vuoden 2008 aikana.

Huolimatta Naton kymmenien tuhansien sotilaiden joukkojen läsnäolosta ja miljardeista dollareista, jotka ovat maksettu kansainvälisen avun muodossa talebanit hallitsevat pysyvästi tällä hetkellä 54 prosenttia maan pinta-alasta. Sen lisäksi he valvovat viljelyalueita maalla ja strategisia maanteitä. Näin sanotaan Senlis – Council:n raportissa.

Raportin mukaan sissiliike hallitsee alueita myös psykologian tasolla.

Talebanit kasvattavat nopeasti poliittista legitimiteettiään afgaanien keskuudessa. Talebanien rintama lähestyy pääkaupungin aluetta. Raportin mukaan kysymys kuuluu “ei jos, vaan milloin ja missä muodossa talebanit palaavat Kabuliin”.

Afganistanin presidentti Hamid Karzai ja Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer vähättelivät Senlis – raportin johtopäätöksiä epärealistisina, mutta myönsivät, että kokonaisia alueita on talebanien hallussa. Muuten eivät ehdottaisi talebaneille hallituspaikkoja.

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat. Bookmark the permalink.