Onko Kolumbialla rahkeissa varaa aloittaa provokaatiota?

Kolumbian sotilaallinen hyökkäys Ecuadoriin aloittanee vastakkainasettelun uutta kautta latinalaisen Amerikan. Viikko sitten toteutettu hyökkäys perusteltiin hyökkäyksenä Ecuadoriin siirtyneitä FARC:n sotilaita vastaan.

Välikohtaus on jatkoa aikaisemmin niin Ecuadorin kuin Venezuelankin maaperällä suoritetuille pienemmille provokaatioille. Tällä kertaa kuitenkin kolme maata tuli ensimmäistä kertaa näin lähellä konfliktia eikä vaara ole vieläkään ohi. Kolumbian ja Valkoisen Talon (Tom Casey, Dana Perino) edustajat perustelevat provokaatiota sodalla terrorismia vastaan. Washington Post lehti vertasi iskuja Ecuadorissa Pakistanin al Qaidan leireihin kohdistuviin pommituksiin. Valtioiden suvereenisuus saa väistyä Bushin opin tieltä.

Todellisuudessa koko Ecuadorin operaatio oli suunniteltu Yhdysvalloissa. Sen tavoitteena alkuvaiheessa on synnyttää epävakautta, jonka seurauksena imperialismi voisi puuttua tilanteeseen “puolustaakseen” omia intressejään.

Kokemus sotaretkistä Lähi-idässä ja Keski-Aasiassa paljastaa, että sellainen puuttuminen epästabilisoi alueita entisestään niin taloudellisesti kuin poliittisestikin. Kyseisen operaation välitön tavoite ei ollut terrorismi yleisesti, vaan yhden miehen murha. Raul Reyes oli hyvin tunnettu FARC:n johtaja sekä latinalaisessa Amerikassa, että Euroopassa. Hän kuului ylempään johtoon ja toimi järjestönsä valtuuttamana neuvottelijana, eräänlaisena diplomaattina. Reyes on tavannut virallisen hallituksen edustajia sekä Clintonin ulkoministeriön korkeita virkamiehiä. Iskujen jälkeen jalkaväki hyökkäsi ja murhasi henkiin jääneet Reyesin toverit. Samalla Reyesin ruumis vietiin Kolumbiaan saalislahjaksi presidentti Alvaro Uribelle.

Lukuisat todisteet kielivät siitä, että iskut oli suunniteltu Yhdysvalloissa (1) ja toteutettu käyttäen sotateknologiaa, joka on äytettävissä vain USA:ssa.

Poliisin komentaja Kolumbian kenraali Oscar Najanjo sanoi tiedotusvälineille, ettei kyseessä ole mikään salaisuus, että isku toteutettiin yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa. Kolumbian radiokanava Cadena Nacional (RCN) kertoi, että Reyesin sijainnin paikallisti CIA pääsemällä FARC:n johtajan ja Chavezin puhelun jäljille. Puhelinyhteys tapahtui kolme päivää ennen iskuja, 27.helmikuuta satelliitin välityksellä.

Eräs toinen kanava, Noticias Uno kertoi, että Yhdysvaltain tiedustelukoneet olivat ottaneet ilmakuvia Reyesin leiristä, mikä helpotti myöhemmin iskuja ja hyökkäystä. Mitä viimeksi mainittuun tulee, Ecuadorin puolustusministeri Wellington Sandoval on laatinut muistion, josta käy ilmi, että iskussa käytettiin viisi “älypommia” (smart bombs), joita on ainoastaan USA:n asevoimien käytössä. Mikään latinalaisen Amerikan valtio ei sellaisia aseita omista.

Wellingtonin mukaan imperialismin tavoitteena on ollut Chavezin sovittelun avustuksella käynnissä olevan vankien vapautusprosessin pysäyttäminen. Prosessin yhteydessä Venezuelan johtajan maine oli kasvamassa, mitä CIA katsoi karsastaen. Todellisuudessa pelissä on sitäkin paljon enemmän. Harva maa latinalaisessa Amerikassa on nykyään suoranaisesti USA:n vaikutusvallan alla.

Sen lisäksi tämä maanosa on pitkään saanut nauttia tilanteesta, jossa imperialismin salajuonien pääpaino on ollut Itä-Euroopassa, Balkanilla, Kaukasuksella, Lähi-idässä ja Keski-Aasiassa. Amerikkalaisen imperialismin tappiot muualla eivät merkitse välttämättä tällaisen suhteellisen stabiliteetin jatkumista latinalaisessa Amerikassa. Vielä yksi tärkeä provokaation motiivi on se, että luokkataistelun tilanne Kolumbiassa on kaikkea muuta kuin edullinen amerikkalaisystävälliselle oikeistolaiselle diktatuurille. Näin ollen vastahyökkäys on tunnetusti paras puolustus eritoten jos peliin tulee myöhemmin puuttumaan myös imperialismi.

FARC:n kannatus huipussaan

Propagandassaan Yhdysvallat kannattaa toistaiseksi ratkaisun etsimistä diplomatian keinoin. Sisällissota Kolumbiassa on nykyhistorian pisimpiä. Yli 40 vuoden sissisotaan mahtuu yhtä ja toista eikä sitä voi ratkaista neuvottelemalla vain siksi että isoveli niin vain käski. Kolumbian oikeiston ja CIA:n suurin päänsärky on FARC:n kannatuksen ja vaikutusvallan kasvu. Tällä hetkellä FARC hallinnoi täysin useita alueita, joihin hallituksella ei ole pääsyä. Nämä alueet ovat käytännössä itsehallinnollisia. Hallitus ei hyväksy vaatimuksia itsehallinnosta ja yrittää vallata alueet sotilaallisesti.

Edellytyksiä näiden alueiden takaisinsaamiseksi oikeistohallituksella ei ole, sillä paikallisväestö tukee täysin sissejä ja vihaa valtion sotilaallisia ja puolisotilaallisia fasistisia joukkoja. Tämä lienee hallituksen suurin ja ratkaisematon ongelma, että tarpeen vaatiessa, jokaisesta siviilistä tulee sissi. FARC:n lisäksi Kolumbiassa toimii muitakin sissiliikkeitä, joista vahvin on Kansallinen vapautusarmeija (ELN). Kolumbian vallankumoukselliset asevoimat (FARC) aloitti toimintaansa toisen maailmansodan jälkeen, mutta sen aatteelliset juuret menevät taakse 1920 -luvulle. Alusta saakka FARC:n komentajana toimii yli 70 -vuotias Manuel Marulanda Vélez. Aseissa on vajat 20 000 hyvin koulutettua sissiä ja kymmeniä tuhansia reserviläisiä. Sotarintamia FARC:lla on noin 80, jotka kattavat noin puolet maan pinta-alasta. Järjestönä FARC perustettiin virallisesti vasta 1960 -luvulla (2).

Oikeistojoukkojen provokaatiot eivät koske ainoastaan naapurimaita Ecuadoria ja Venezuelaa. Fasistien raivo purkautuu aina FARC:a tukevia Kolumbian talonpoikia vastaan. Kun sissit lähtevät jostain kylästä, puolisotilaalliset fasistit tulevat ja teurastavat sissejä muonittaneita siviilikansalaisia.

Huhtikuusta 2006 tähän päivään on arvioitu, että puolisotilaalliset joukot ovat suorittaneet 3500 hyökkäystä, joissa 1375 uhria on päätynyt joukkohautoihin. Viime tammikuussa fasistit hyökkäsivät kaksi kertaa kyliin, murhasivat kahdeksan aseetonta siviiliä ja “kadottivat” vielä yhdeksän lisää. Samaan aikaan maan armeija teloitti 16 kansalaista ilman oikeudenkäyntiä. Sen lisäksi vuodesta 1982 lähtien puolisotilaalliset voimat ovat mielivaltaisesti “takavarikoineet” (lue varastaneet) pienviljelijöiltä 600 miljoonaa hehtaaria maata.

Dimitris Mizaras
Lähteet:
(1) Latin American crisis triggered by an assassination “Made in the USA”

(2) Wikipedia: FARC

(3) Movimiento de victimas

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, Latinalainen Amerikka. Bookmark the permalink.