Ranska taas massiivisesti kaduilla

Torstaina oli opiskelijoiden vuoro. Kymmeniä tuhansia nuoria osoitti militantisti mieltään Pariisissa. Poliisilla oli vaikea taltuttaa aktioita.

Sarkozyn politiikka on yksitoikkoinen ja toistuva. Vastaus nuorison ja työväenluokan vaatimuksiin on aina sama, tukahdutus ja kukistus. Kun Ranskan poliisin otteet tuntee, lopputulos ei voi sitten olla muu kuin mellakka.

Mielenosoittajien hampaissa olivat hallituksen aikeet leikata koulujen kuluja mm. vähentämällä opettajien määrää tai muokata luokat suurilukuisiksi. Hallituksen koeaika on loppunut aikoja sitten. Sarkozyn suosio oli laskenut ennätyslukemin ennen kun ilmoitti uusista ”reformeistaan”. Opiskelijat eivät ole yksin. Kadulla ovat myös samanaikaisesti työläiset ja eläkeläiset. Tappiostaan kunnallisvaaleissa huolimatta, tai sen vuoksi, Sarkozy on lujasti päättänyt viedä reformit loppuun asti poliittisesta hinnasta riippumatta. Kapitalismin talous on niin syvässä kriisissä, että porvaristolla on pakko ryhtyä taantumuksellisin toimenpiteisiin. Tähtäimessä on laajamittainen hyvinvoinnin leikkaus kansan kaikissa kerroksissa.

Samanaikaisesti mielialoja kiehuttaa valmisteilla oleva eläkeuudistus. Laki kohtelee kaltoin erityisesti julkisen sektorin työntekijöitä. Viimeksimainittujen ensimmäinen mielenosoitus huhtikuun alussa oli jättikokoinen. Kaikki ammattiliittojen keskusjärjestöt ovat samaa mieltä yhteisestä toimintaohjelmasta, joka johtaisi yleislakkoon, mikäli hallituksen uudistukset toteutetaan.

Muut työläiset vaativat palkankorotuksia laukkaavan hintojen korotusten vuoksi. Sarkozy vastasi heille tylysti, että ”pardon, mutta kassamme ovat tyhjiä”. Eläkeläiset vaativat reippaita tasokorotuksia eläkkeisiin. Heidän lisäksi massiivisesti kadulle olivat lähteneet jopa vammaiset, jotka vaativat eläkerahojensa nostamista peruspalkan tasolle.

Koululaiset ovat suunnitelleet mielenosoituksia, koulujensa valtauksia ja tietoista poliisin torjumista sitten kun tämä hyökkää. Uuden lain mukaan peruskouluista katoaa 8830 opettajien virkaa. Näkyvästi mieltään ovat osoittaneet myös satamatyöläiset, joilta viedään 1000 – 2000 työpaikkaa. Sotajalalla on myös nuoriso kokonaisuudessaan vastustaessaan uuden lain pykäliä koskien geenimanipuoloitujen elintarvikkeiden viljelemistä.

Uudistetun hallituksen pääministeri valmistautuu käymään taisteluja kaikilla rintamilla. Kapitalismin tarpeet ja kansan elinehdot ovat jyrkässä ristiriidassa keskenään. Budjettivaje on 2,5 ja valtionvelka 64 prosenttia BKT:sta. Sen lisäksi on normaali luottokriisi ja pankkisektorin skandaalit.

Suuret taistelut ovat edessäpäin.

__Dimitris Mizaras

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, EU. Bookmark the permalink.