Kreikan kansannousun 17. päivä

Vaikka protestimarssit työväenluokkaisissa naapurustoissa, hyökkäykset poliisiaemille ja koulujen, tiedekuntien, kulttuurikeskuksien ja radioasemien valtaukset jatkuvat, kapitalistinen valtio ei tee mitään lopettaakseen sortotoimiaan, joille ei anna poliittista tukeaan vain hallitus vaan myös PASOK ja erityisesti stalinistinen ”kommunisti”puolue KKE, joka vastustaa niin kutsuttuja ”huligaaneja”.

Tähän asti 500 on pidätetty ja 300 on vangitty. Muutama päivä sitten 40 nuorta, noin 15-vuotiasta koululaista tuomittiin Larissassa, keskisessä Kreikassa vankeuteen ”antiterroristi”lain nojalla! Tänään toiset 40 ihmistä, yksi heistä palveluksessa ollut sotilas, tuotiin Ateenaan Keskustuomioistuimen eteen kuulusteltavaksi ja tuomittavaksi. Sateesta – joka oli oikea tulva – huolimatta sadat protestoijat banderolleineen seisoivat Keskustuomioistuimen rakennuksen edessä puolustamassa syytettyjä.

Demokraattinen oikeus, joka voitettiin verisellä taistelulla on yliopistojen turvapaikkaoikeus, (virkavalta ei saa astua yliopiston tontille). Tämän oikeuden rikkoi sotilasjuntta 1973 kun diktatuuri lähetti tankit Ateenan Teknillisen yliopiston alueelle kuristaakseen opiskelijoiden kapinan ja tappaen satoja. Tänään, porvarillis-demokraattinen valtion uhkaa taas tätä oikeutta ja valmistautuu hyökkäämään taas Teknilliseen Yliopistoon. Teknillistä ja Ateenan yliopiston Lain tiedekuntaa ei ole vain vallattu, vaan ne ovat itsenäisiä toiminnan keskuksia. Hallitus ja valtion syyttää että ne olisivat ”synnin keskuksia”. Teknillistä on kutsuttu ”rikollisten ja tuhopolttajien pesäksi”(!!). Teknillisen rehtori ja dekaani ovat kestäneet paineet tähän asti, mutta vaara on suuri että poliisi hyökkää paikkaan, jota koko Kreikan kansa on pitänyt pyhänä nuorten 1973 kaatuneiden marttyyrien takia.

Vuoden 2008 samaan aikaan säilyttää ja ylittää vuoden 1973 kapinan perintöä. Tämä ei ole vain nuorten kansannousu: nuoret ja erityisesti koululaiset ovat kapinan etulinjassa. Ilman massojen tukea ja osallistumista se ei olisi voinut kestää tätä 17 päivää. Esimerkkinä jatkuvasta taistelusta on päättymätön sota Ateenan oikeistolaisen pormestari Nikitas Kaklamaniksen naurettavaa Syntagma-aukiolla parlamenttitalon edustalla olevaa joulukuusta vastaan. Artistien ryhmä – jotka ovat hyvin aktiivisia monissa tilaisuuksissa – menivät Ateenan keskustorille pyytämään pienten puoltien pitäjiltä, pääosin teurastajilta mätää lihaa ja sian päitä (poliisin ”lempinimi” on sika). Myöhemmin mädän lihan ja sianpäiden vyöry oli aseena pormestarin joulukuusen vartijoita ja myös itse joulukuusta vastaan. Kaduille hylätyt kulkukoirat olivat iloisia saadessaan maistaa sian lihaa! (Huom. kaikissa yhteenotoissa mellakkapoliisin kanssa nämä proletaarikoirat ovat poikkeuksetta mielenosoittajien puolella kyttiä vastaan).

Kaikkina näinä päivinä on organisoitu kaikenlaista poliittista keskustelua eri ihmisryhmissä myös marssien ja kokoontumisien ulkopuolella. Tänään meidän järjestömme, EEK (Työläisten Vallankumouksellinen puolue) piti onnistuneen tapaamisen Lain tiedekunnassa ensimmäisten poliittis-teoreettisten johtopäätöksien
vetämiseksi tähänastisista taisteluista ja liikkeen sisällä olevien eri tendenssien välillä ilmenneistä ristiriitaisista poliittisista ongelmista keskustelemiseksi. Vastaavan tapaamisen piti samassa paikassa OEN (Nuorten Vallankumouksellisten Trotskilaisten Organisaatio) sunnuntai-iltana. Vastaavia tilaisuuksia pitivät myös muut vasemmistolaiset organisaatiot ja radikaalit kollektiivit.

Huomenna on tärkeä päivä ennen joulua. Nuorten ja työläisten joukkomielenosoitus on suunniteltu lähteväksi Ateenan Yliopiston edestä ja marssivan koko pääkaupungin läpi. Marssin jälkeen pidetään yleiskokouksia vallatuissa tiedekunnissa, joissa päätetään suunnitelmasta joulun ja uuden vuoden periodille. Myös lukuisien ammattiliittojen kokous pidätään ja siinä keskustellaan miten ammattiliike mobilisoidaan lakkotoimintaan.

Hasta la victoria siempre!
Aina voittoon asti!

__22.12. 2008
Savas Michael

 

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, EU, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.