Kreikan vaalitulos vain kärjistää ristiriitoja

Poliittinen kenttä Kreikassa on kokenut mullistavan muutoksen. Yksi vasemmiston haara nosti kannatuksensa neljästä 27 prosenttiin. Tämä on ensimmäinen kerta vuoden 1958 jälkeen, kun vasemmisto nousee toiseksi suureksi puolueeksi eduskunnassa. Sen lisäksi porvaripuolueiden kannatus romahtaa kauttaaltaan kertaheitolla. Poliittisen oikeutuksensa menettämisen seurauksena porvarilliset puolueet kokevat suurta hajaannusta. Uutena ilmiönä näissä vaaleissa oli natsipuolueen korkea kannatus. Kesäkuun vaaleissa ”kultainen sarastus”–puolue säilytti toukokuun vaaleissa saamansa  seitsemän prosentin äänisaaliin.

Luonteenomaisin piirre näissä vaaleissa oli eri tahojen kiristykset ja uhkailut Kreikan kansalle, mikäli tämä äänestäisi väärin. Frau Merkel, herr Shäuble, madam Lagarde, mr. Cameron, kreikkalaiset pankkiirit yms. hallitsevat tahot liittoutuivat samaan kuoroon. Kuoro lauloi yhteen ääneen, että Kreikan kansalle koittaa maailmanloppu, mikäli tämä äänestäisi vasemmistoa. Syriza on reformistinen vasemmistopuolue, joka kasvatti kannatuksensa neljästä 27 prosenttiin. Vastakkainasettelu vaaleissa oli muistio-nimellä tunnettua troikan säästöohjelmaa vastustavien ja kannattavien voimien välillä. Lopulta muodostettiin hallitus, joka koostuu samoista muistio–puolueista höystettyinä Demokraattisella Vasemmistolla. Viimeinen sai neljän ministerin paikat, ja näin se tarjoaa porvaristolle oikeutusta jatkamaan kansainvälisten pankkien määräämää säästöohjelmaa. Syriza on euroa kannattava maltillinen vasemmistopuolue eikä mikään äärivasemmisto kuten suomalaiset tiedotusvälineet valheellisesti esittivät. Hallitus on sama kuin ennen vaaleja paitsi, että äärioikeistolaisen LAOS’n tilalle otettiin Demokraattinen vasemmisto.

Hallitus aloitti työskentelyään mitä synkimpien enteitten alla. Ennen ensimmäistä hallituskokoustaan kaksi avainministeriä joutui sairaalaan. Pääministeri Samarasille tehtiin silmäleikkaus ja valtiovarainministerille suoritetaan tutkimuksia hänen pyörtymisensä jälkeen. Valtiovarainministeri Rapanos, joka ei ollut ehtinyt vielä vannoa ministerin valaa, on pankkiiri ja yksi kiristäjistä ennen vaaleja. Hän oli Simitisin hallituksen neuvonantaja kun Goldman Sachin johdolla väärennettiin tilastoja Kreikan pääsemiseksi euroalueeseen. Lopulta Rapanos erosi terveyssyihin vedoten, erosi siis ennen hänen nimittämistään. Lehtitietojen mukaan Rapanos protestoi sitä, ettei ollut saanut riittävästi pankkiiriteknokraatteja hallitukseen. Uudessa hallituksessa istuu 38 ministeriä, 29 oikeistolaista Uudesta Demokratiasta, viisi tulee Pasokista ja neljä Demokraattisesta Vasemmistosta. Naisia hallituksessa on vain kaksi, molemmat vasemmistosta. Ministereistä vain 25 on kansanedustajia ja 14 teknokraatteja. Oikeiston voitto muistuttaa Pyrrhoksen voittoa roomalaisilta 281 jKr. Nähtyään voiton jälkeen armeijansa kunnon, Pyrrhos oli lausunut: ”vielä yksi tällainen voitto ja olemme mennyttä”. Kun kohdataan oikeiden ongelmien kanssa, Kreikassa on kaksi ministeriä sairaalassa, ja koko hallitus ontuu.

.

Oikeat ongelmat

Suurin ongelma koskee taloutta. Nyt kun kriisi on levinnyt ja uhkaa euroaluetta hajoamisella, ongelma palaa takaisin Kreikkaan vahvistetulla dynamiikalla. Espanja on jo virallisestikin jättänyt avunpyyntönsä ja Kyproksen pyynnön jälkeen protektoraattimaiden joukko on kasvanut yhdessä päivässä kahdella maalla viiteen. Markkinat kohdistavat hyökkäyksiään myös Italiaan, jonka ulkomaanvelka on neljännes koko euroalueen velasta. Mikään voima ei pysty auttamaan Italiaa, ja sen vuoksi euron kohtalo on epävirallisesti kirkossa kuulutettu. Niin Espanjassa kuin Kreikassakin talousongelmien kärjistyminen ilmenee talletusten paolla. Sijoittajat siirtävät rahansa Sveitsiin tai Saksaan, jopa miinuskorolla. Lyöty keskiluokka siirtää rahansa pankkitileiltään sukanvarteen.

Spiegel–lehti paljastaa, että Saksan talousministeriöllä on salainen suunnitelma euroalueen luhistumisen varalta. Eurooppa on palannut viikonlopun trillerikokouksiin. Goldman Sachs kommentoi, että “Mikään ei pelasta Eurooppaa jos Kreikka jää sen ulkopuolelle”. Paul Krugman taasen vertaa tilannetta lausumaan “Ilmestyskirja lähestyy”. Financial Times kirjoittaa ”Euroopan kansojen sydän tikittää Kreikassa – maassa heijastuu muiden maiden tulevaisuus”. Le Monde kuvaili rohkeasti tilannetta näin: ”Euro on viimeinen lasillinen Titanicin baarissa”. Kreikka on toiminut EU:lle koekaniinina ja laboratoriona.

.

Sosiaalinen ongelma

Yksi suurimmista aikapommeista uuden hallituksen käsissä on sosiaaliset ongelmat. Irtisanomiset ja kasvava työttömyys sekä palkka- ja eläkeleikkaukset ovat kurjistaneet kansaa sietämättömälle tasolle. Nuorten minimipalkka on laskettu 250 euroon maassa, jossa vallitsee Suomen hintataso. Saadut tukilainat kohdistetaan suurimmalta osin pankeille. Troikan laatiman muistion mukaan, työehtosopimuksia ei tarvitse enää solmia, ja työnantaja saa yksipuolisesti laskea palkan jos yritys on vaikeuksissa. Kun kaikki rahat menevät velkojen ja korkojen maksuihin, välttämättömiin tarpeisiin ei jää varaa.

Satoja sairaaloita ja kouluja ehkä joudutaan sulkemaan loppukesään mennessä. Sairaalat toimivat vajaamiehityksellä samalla kun niiltä puuttuu perustarvikkeita kuten ruiskeita, vanua tai kertakäyttöhanskoja. Sairaalaan joutuneet potilaat ottavat kotoa lakanoita, tyynyjä ja sukulaisen, joka hoitaa heitä. Opettajat kertovat, että joutuvat ostamaan omalla rahalla lapsille paperia ja kyniä, kirjat eivät ole ainoa asia joka puuttuu kouluista. Sen lisäksi opettajilla saattaa olla monen kuukauden palkka maksamatta. Luokissa koululaisia pyörtyy nälästä tai etsii ruokatähteitä roskalaatikoista.
Apteekkien hyllyt ovat tyhjiä kun valtio ei maksa omia osuuksiaan kansalaisten lääkkeistä. Pankit ja velkojat saavat omansa, mutta sisäisesti Kreikka on maksukyvytön omia kansalaisiaan kohtaan. Monet välttämättömiä lääkkeitä tarvitsevat ovat valmiit maksamaan koko hinnan määrätystä lääkkeestä, mutta sekään ei onnistu kun apteekkarit eivät kykene uusimaan tyhjiä hyllyjään koska lääkefirmat myyvät heille ainoastaan käteismaksulla.

Sosiaaliset ongelmat eivät lopu tähän. Työttömyys koko väestön keskuudessa on 23 prosentissa ja nuorissa yli 50 prosentissa. Tulojen hupeneminen ja asuntovelan takaisinmaksun kyvyttömyys on nostanut asunnottomuuden uusiin korkeuksiin. Puistot ovat täynnä asunnottomia kreikkalaisia, tämä ei ole yksinomaan maahanmuuttajien ”etu”. Itsemurhat ja rikosten määrät kasvavat räjähdysmäisesti. Ei ole päivää ilman ryöstöjä, ja järjestäytyneet jengit käyttävät järeitäkin työkaluja kuten rynnäkkökiväärejä.

Poliisi loistaa poissaolollaan. Mielenosoituksissa täystyöllistetyt poliisit lähtevät etsimään roistoja lähiöistä, vain jos asukkaat maksavat 30 tuntipalkkaa yhtä poliisia kohti. Maksamistaan saalistusveroista huolimatta kansalaiset joutuvat vuokramaan poliisin sitten kun heidän turvallisuus on uhattu. Poliisien puutetta paikkaa natsipuolueen partiot. Yhä useampi maahanmuuttaja joutuu surkeassa kunnossa sairaalaan natsien pogromien seurauksena. Natsit vierailevat porukalla lähiöissä ja lupaavat kansalaisille turvallisuutta, jos he ”niille soittavat”. On näyttöä siitä, että natsit osaavat tuota tehtävää hyvin, nimittäin monet heistä ovat poliiseja vapaalla. Vaalien jälkeen tehdyn tutkimuksen mukaan Ateenan alueella noin puolet poliiseista äänesti Kultainen Sarastus–puoluetta.

.

Loppu on lähellä

Tuontitavaroiden takaajat hylkäävät Kreikan. Maahan ei enää saa tuoda mitään paitsi käteismaksulla. Tuonti on miltei tyrehtynyt ja samassa veneessä on myös vienti, joka on riippuvainen raaka-aineista, joita tuodaan ulkomailta. Kreikan velan parturointi 100 miljardilla eurolla sai ahdinkoon pankkeja ja eläkerahastoja. Talletuspaon lisäksi tämä on kiristänyt likviditeetin hanoja entisestään. Kreikan tuonti on 50 miljardia euroa vuodessa, josta 12 miljardia on öljytuotteita. Toistaiseksi tänä vuonna tuonti on laskenut 18 prosenttia, kolme kertaa enemmän kuin muu kansantalous. Käteisten vaje heinäkuuksi on 20 miljardia euroa, mikä vaarantaa elintarvikkeiden tuonnin. Liitettyään eurooppalaiseen perheeseen Kreikka on joutunut ajamaan alas maatalousosuuttaan bruttokansantuotteesta. Suuri osa tarvittavista elintarvikkeista tänä päivänä on tuontitavaraa.

Pian on siis loppumassa perustarvikkeet kuten ruoka, lääkkeet ja öljy. Kreikan energia tulee öljystä. Sähkökatkot tänä kesänä voivat osoittautua kohtalokkaiksi monelle ihmiselle. Energialaitos (ΔΕΗ) on julkinen yritys. Vuoden loppuun mennessä erääntyy yhtiön miljardiluokan lainat, joista 512 miljoonaa euroa on maksettava heinäkuussa. Juoksevia kuluja heinäkuussa yhtiöllä on 300 miljoonaa euroa. Yhteensä maksamattomia menoeriä kertyy 1,3 miljardia euroa. Yhtiön kassassa on vain 175 miljoonaa euroa. Tuloja odotetaan veroista 260 miljoonaa ja maksamattomista sähkölaskuista 645 miljoonaa euroa. EU-komissio on määritellyt Kreikan ”non–marketable country”–maaksi. Termi käytetään OECD:n ulkopuolisille maille. Bloomberg on välillä ilmoittanut drakhman arvon suhteessaan muihin valuuttoihin.

Oikeistohallitus on törmännyt seinään heti kättelyssä ennen kun ehtii tavata velkojia ensimmäisessäkään neuvottelutilanteessa. Mainituista ongelmista ei pääse eroon ilman radikaaleja sosialistisia uudistuksia yhteiskunnassa. Samaan muuriin joutuu törmäämään myös vasemmisto–oppositio. Ilman että maa lähtee eurosta ja EU:sta neuvottelut konnien kanssa on neuvotteluja selkä seinää vastaan. Niin kuin muualla myös Kreikassa tarvitaan välittömästi ohjelma kansan pelastamiseksi nälältä ja muilta vitsauksilta. Kyse ei ole pankkien taseiden tasoittamisesta, vaan kansan eloonjäämisestä. Sen vuoksi välittömästi on välttämätöntä:

.

  • Pyyhkiä velka kokonaisuudessaan ja yksipuolisesti. Ei kansan kurjistumiselle pankkipääoman loisien rikastuttamiseksi.
  • Kansallistaa pankit ilman kompensaatiota, ja alistaa ne työväenvalvonnan alle. Sillä tavalla taataan rahavirtaukset, jotta reaalitalouden rattaat jatkaisivat pyörimistään.
  • Kansallistaa kaikki strategiset alat. Energia, viestintä, kuljetus ja suurteollisuus tulee päästää yhteiskunnan käsiin.
  • Kieltää irtisanomiset työttömyyden kasvun estämiseksi. Kaikki yritykset, jotka sulkevat ovensa tai irtisanovat henkilöstöään tai siirtyvät Kiinaan on pakkolunastettava. Niiden työntekijät pystyvät pyörittämään niitä omina yrityksinä.
  • Yksityisten pienyritysten velka on annettava anteeksi kokonaisuudessaan. Tällä tavalla loppuisi kymmenien tuhansien pienyritysten vuotuinen konkurssi.

.

Todellinen vasemmistohallitus syntyy alhaalta vallankumouksellisen puolueen johdolla. Kreikassa mutta myös muualla Euroopassa on rakennettava yhteisrintama, joka pystyy pysäyttämään natsit ja ajamaan sosialistisia reformeja yhteiskunnassa. Tällainen vallankumouksellinen prosessi ei voi toteutua vain Kreikassa vaan ensin yleiseurooppalaisella ja sitten globaalilla tasolla.

Todellinen dilemma joukkoliikkeen edessä ei ole Euro tai Drakhma eikä Syriza tai Muistio. Todellinen dilemma avautuu kun ratkaistaan yhtälö Sosialismi tai Barbaria.
.

Dimitris Mizaras

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, EU, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.