Luokkayhteiskunnan apartheid

Apartheid–kuva palasi mieleen kun sadat suurmielenosoituksen osanottajat saivat syytteet siitä, että poliisit tappoivat kylmäverisesti ampumalla 35 aseetonta kaivostyöläistä Etelä-Afrikan Marikanassa. Perustelujen mukaan kyseiset syytetyn penkille istutettavat työläiset pitivät käsissään viidakkoveitsiä, joilla uhattiin poliisien henkeä. Syytteet pohjautuvat rotuerottelun ajoilta peräsin olevaan lakiin.Kahdessakymmenessä vuodessa ANC ei ole pystynyt kiskomaan irti apartheidin piirtämästä jaosta köyhien ja rikkaiden välillä. Suurin toteutumaton lupaus on maan mineraaliresurssien kansallistamisesta. Eriarvoisuus yhteiskunnassa ei ole minnekään kadonnut nyt kun vallassa on musta eikä valkoinen mies. Köyhät ovat edelleen köyhiä, ja jossain tapauksessa ne ovat nyt köyhempiä kuin ennen.

Ero aikaisempaan on siinä, että ennen heitä ampui valkoinen ja nyt musta poliisi. Ennen työläisten tuomitsemiseksi samaa lakia käytti valkoinen ja nyt musta tuomari. Aikaisemmin hallitsevan luokan eliittiin kuului ainoastaan valkoihoisia kun nykyään siihen onnistui tunkeutumaan mustaihoisten eliitti. Viimeinen useimmiten koostuu poliitikoista, jotka ovat korruptiolla onnistuneet haalimaan merkittäviä omaisuuksia.

Luokka-apartheid voi hyvin Etelä-Afrikassakin.

.

__Työväen Mielipide nro 35


This entry was posted in Afrikka, Artikkelit, ulkomaat. Bookmark the permalink.