Turkki vainoaa myös kurdeja tukevaa omaa vasemmistoaan

Siar Risvanoglou kuvassa oikealla

Turkin Vallankumouksellinen Työväenpuolue (DIP) on Komitean Neljännen Internationaalin jälleenperustamiseksi, CRFI:n jäsen. DIP:n perustajajäsen ja tiedottaja Siar Risvanoglu on tuomittu kahdeksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi vankilaan. Siaria vainotaan Adanassa, hänen omassa kotikaupungissaan, jossa hän on tehnyt onnistuneen työn sillan rakentamiseksi työväenluokan ja sorretun kurdiväestön välillä. Hyökkäys kohdistuu järjestäytynyttä työväenluokkaa vastaan. Siarin lisäksi toinen puolueemme jäsen odottaa tuomionsa julistamista ja kaksi DIP:n muuta jäsentä istuu jo vankilassa yli kahden vuoden tuomioita. Tovereittemme ainoat rikokset ovat heidän mielipiteensä, joten he ovat poliittisia vankeja. Pyydämme kaikkia aktivisteja lähettämään solidaarisuusviestejä vankitovereille heidän puolueensa kautta: DIP.

Kierrättäkää myös vetoomus:

Lopettakaa Siar Rişvanoğlun vaino!

  • Lopettakaa kurdeille solidaarisuutta osoittavien sorto!

Kieltämällä kurdien oikeuksia ja hyökkäämällä sen järjestöjä vastaan Turkin valtio nykyään yrittää pelotella myös turkkilaista älymystöä ja toisinajattelijoita, jotka osoittavat solidaarisuutensa kurdeille. Siar Rişvanoğlu on pitkässä vainojen sarjassa viimeinen aktivisti, joka joutuu vankilaan yksinkertaisesta syystä, että osoitti solidaarisuutta kurdien vapaustaisteluun. Hänet tuomittiin kahdeksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi vankilaan puheesta, jonka hän piti vappuna 2010 Roj–TV:ssa, joka toimii Brysselissä olevien kurdipakolaisten kanavana. Tuomion julisti yksi ns. ”Käräjät erikoisvaltuuksilla”–istunnoista, mikä on aikaisempien ”Valtion turvallisuuden käräjien” toinen versio. Nyt juttu on hovioikeudessa, joka tekee lopullisen päätöksen.

Yksi tuomioon liittyvä paradoksi on väite, että Rişvanoğlun teki ”propagandaa järjestölle”. Sanalla järjestö tarkoitetaan PPK:ta, joka on perustettu v. 1984 ja käy sissisotaa Turkin armeijaa vastaan. Rişvanoğlu on ollut perustamassa DIP:n, joka on ollut kriittinen PKK:lle. On järjetöntä syyttää häntä propagandasta PKK:n hyväksi.

Me allekirjoittaneet hylkäämme mielipiderikoksen syytteen, sekä yrityksen pelotella turkkilaisia intellektuelleja ja hallituksen vastustajia solidaarisuudestaan kurdikansalle. Vaadimme loppua Siar Rişvanoğlun vainoamiselle ja luopumista syytteistä.

.

Kuka on Siar Rişvanoğlu

Siar Rişvanoğlu on asianajaja, joka on puolustanut monia tunnettuja vastarinnan ihmisiä syytettynä ”mielipiderikoksista”. Yksi heistä on edesmennyt Dino Frisullon, italialainen aktivisti, jota Turkin valtio oli vainonnut nimenomaan kurdeille osoitetusta solidaarisuudesta. Rişvanoğlu toimi myös neuvonantajana Hrant Dinkin tapauksessa, jossa tuomittiin tämän tunnetun armenialaisen aktivistin murhasta syytettynä olleita ihmisiä. Puolustusasianajajana hän on ollut vahvasti mukana kurdiaktivistien oikeudenkäynneissä. Rişvanoğlu on kirjailija yhteiskunnallisissa, poliittisissa ja kulttuurisissa asioissa. Hän on julkaissut artikkeleita eri aikakausi- ja sanomalehdissä, kiinnittäen erityistä huomiota kurdikysymykseen.

Laillisen aktivistintoiminnan ja kirjallisen työn lisäksi Rişvanoğlu on Vallankumouksellisen Työväenpuolueen (DIP) perustajajäsen ja tiedottaja. Vuoden 2009 kunnallisvaaleissa Rişvanoğlu oli laajan turkkilais- ja kurdiliikkeiden vaaliliiton ehdokas Adanan pormestariksi. Adana on Turkin neljänneksi suurin kaupunki ja teollisuuskeskus maatalouden alalla. Vaaleissa Rişvanoğlu sai lähes kymmenen prosenttia äänistä.

.

Vallankumouksellinen Työväenpuolue -Devrimci Isci Partisi (DIP)

This entry was posted in Aasia, Artikkelit, ulkomaat, Kannanotot. Bookmark the permalink.