Taistelu Kreikan kansanäänestyksestä

 

Tämä on suuri päivä Kreikan kansalle, kaikille sorretuille Euroopassa ja maailmassa. EI (OXI) -vaihtoehto on voittanut imperialististen instituutioiden IMF ja EU:n röyhkeät uhkavaatimukset barbaarisesta leikkauspolitiikasta. Noin 62 prosenttia äänestäjistä tuki Ei-vaihtoehtoa Kyllä -vaihtoehdon saadessa vain 38 prosentin tuen. Työväenluokkaisilla alueilla Ei-vaihtoehto sai uskomattoman 70-80 prosentin kannatuksen.

Kreikkalaiset ovat saaneet kokea globaalin kapitalismin keskusten johtaman ennennäkemättömän pelottelukampanjan. Euroopan keskuspankin määräys sulkea pankit kansanäänestystä edeltäneellä viikolla aiheutti valtavaa painetta ja pelkoja. Kaikki Kreikan porvarilliset oppositiopuolueet, porvarilliset joukkotiedostusvälineet, työnantajat, pankkiirit, ammattiyhdistysbyrokraatit, taantumukselliset piispat ja Pro-European -“kansanliike” tukivat täysin imperialistista mustamaalausta. Kaikki työväenluokan ja köyhdytetyn kansan viholliset yhdistivät voimansa Kyllä -vaihtoehdon voiton puolesta.

Vasemmiston taholta Kreikan Kommunistinen puolue (KKE) boikotoi kansanäänestystä kehottaen äänestämän tyhjää tai pidättäytymään äänestämästä. Tämä epäpyhä allianssi epäonnistui surkeasti taantumuksellisissa tavoitteissaan. He aliarvioivat uhriensa voiman, vihan, vastustuksen ja taistelukapasiteetin. He aliarvioivat työläiset, miljoonat työttömät, köyhdytetyt ihmiset ja ennen kaikkea vailla työtä ja tulevaisuutta olevan nuoremman sukupolven.

Taistelun poliittinen käännekohta huipentui viime perjantaina 3.5. Syntagma -aukiolla Ateenassa järjestetyssä massamielenosoituksessa. Vallankumouksellisen radikalisoitumisen uusi vaihe on alkanut ja se kulkee kohti ratkaisevaa yhteenottoa.

Äänestystuloksen selvittyä Vangelis Meimarakis, Uusi Demokratia (New Democracy) -puolueesta ehti jo uhata voittoisaa kansaa luokkatermein: “Porvariluokka, joka tuki Kyllä -vaihtoehtoa, tulee antamaan oman vastauksensa, mikäli sopimusta EU:n kanssa ei saavuteta.”

Kuitenkaan vaara ei tule voitetulta oikeistolta vaan voittoisen vasemmiston johtajilta. Syrizan hallitus on esittänyt toistuvasti kutsun “kansallisesta yhtenäisyydestä” ja siitä, ettei välejä EU:n kanssa rikottaisi. Tsipras on pyytänyt Kreikan presidenttiä kutsumaan koolle kaikkien parlamenttipuolueiden kokouksen, jonka tehtävänä on saavuttaa yhteinen näkökanta, joka mahdollistaisi “kohtuullisen sopimuksen” tulevissa neuvotteluissa EU:n kanssa. Syriza vaatii luokkarauhaa ja luokkayhteistyötä avoimen luokkasodan oloissa.

Sen sijaan EEK vaatii: “Ei myönnytyksiä, ei peräytymistä luokkavihollisen, imperialistisen troikan ja Kreikan porvariston edessä! Me voitimme taistelun, mutta luokkasota jatkuu lopulliseen voittoon, työväenvaltaan ja sosialismiin Kreikassa ja koko Euroopassa!”

Historiassa on avautunut globaalin kapitalismin kriisin ja yhteiskunnallisen vallankumouksen uusi lehti. Näissä uusissa oloissa EEK valmistautuu isännöimään 3. yhteiskunnallisten liikkeiden ja vallankumouksellisten organisaatioiden Euroopan ja Välimeren konferenssia Ateenassa heinäkuun 18.-20. päivä. Kongressin tarkoituksena on luoda kollektiivinen analyysi nykytilanteesta, taistelun näköaloista ja yhteinen toimintasuunnitelma.

.

5. kesäkuuta 2015

Savas Michael-Matsas

Suomennos ja referointi Juha Tapio

 

This entry was posted in Articles, EU, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.