KAATAKAA TAANTUMUKSELLINEN PORVARIHALLITUS – kannanotto 3.9.2016

Reilu vuoden virkaanastumisensa jälkeen porvarihallitus on antanut näyttöä, joka luokittelee sitä historian taantumuksellisimpiin. Suomen talous on eurooppalaisen ja maailman kapitalismin rappion suossa. Vienti ei vedä, työttömyys kasvaa, velkaantuminen jatkuu ja leikkauksia tulee jatkuvasti. Samalla kun kaikki Euroopan Keskuspankin elvytysohjelmat ovat epäonnistuneet tyystin, Brexit merkkaa EU:n purkautumisen alkua. Kahdeksan vuotta kapitalismin globaali romahduksen jälkeen kaikki keinot kriisin ratkaisemiseksi on käyty loppuun. Pankkisektorin yhteydet reaalitalouteen ovat olleet pitkään poikki. Eletään yksinomaan keinottelutalouden ehdoilla, ja sitä seuraa lisää kouristuksia, romahduksia, luokkasotia ja kärsimystä. Kaikkialla työttömyysluvut ovat nousemassa. Leikkauspolitiikka ja työehtoja koskeva lainsäädännön muokkaaminen on saanut työväenluokkaa kadulle esim. Ranskassa ja muualla Euroopassa.

Suomessa hallitus on hajallaan. Hallituspuolueiden etenkin äärioikeistolaisen PerSu-puolueen kannatusluvut ovat romahtaneet. Luonteenomaisin piirre tämän päivän politiikassa on kansan täydellinen luottamuspula kaikkia kohti, mukaan lukien oppositiopuolueita. Hallituksen sisältä tai oppositioasemiltaan vasemmistolla ei ole tarjolla mitään todellisia lääkkeitä kansan hädän lievittämiseksi. Järjestelmä on tullut tiensä päähän paitsi sen taloudellisen myös poliittisen puolensa osalta. Taantuma taloudessa ja valtion velkaantuminen tulevat jatkumaan huolimatta valtavista leikkauksista. Työttömyysluvut eivät tule supistumaan, jonka seurauksena työttömyyskorvauksia koskeviin lakeihin tehdään radikaalisti muutoksia. Sairauslomista ja -päivärahoista, sosiaaliturvasta ja koulutuksesta päätetään budjettikeskustelussa jo ensi viikolla. Työttömyysturvan osittainen purkaminen tulee aikana, jolloin etenkin nuorten pitkäaikaistyöttömyys kasvaa uhkaavasti. Melkein 700 000 ihmistä on saanut viime vuonna työttömyysetuuksia. Korkea työttömyys yhdessä hyvinvointivaltion alasajon kanssa muodostavat räjähdysalttiin seoksen. Yhteiskunnallinen aikapommi tikittää. Siitä kielii massiiviset mielenosoitukset ja yksi yleislakko viime vuonna.

Ulkopolitiikassa hallitus on ollut polvillaan aikaisimpia hallituksia pitemmällä. Kun propaganda ja putinofobia eivät saa kansaa muutamaan kantansa Natosta, kaavaillaan toisenlaisia “puolustuskuvioita” yhteistyössä imperialismin kanssa. Viime vuonna allekirjoitettu isäntämaasopimus antaa imperialismille vapaat kädet käyttää suomalaista maaperää, ilmaa ja merta silloin kun itse näkee tarpeelliseksi sotaharjoituksissa, mutta myös todellisen sodan sattuessa. Sen lisäksi kaavaillaan erillisestä “puolustussopimusta” USA:n kanssa. Tämä on käännekohta, josta ulkoministeriön piti kutsua kotiin kaikki suurlähettiläät maailmalta perehdyttääkseen heitä uusiin ulkopoliittisiin linjoihin.

Tämän taantumuksellisen hallituksen on astuttava pois valankahvasta. Työväen pitää mobilisoitua ja järjestäytyä mielenosoituksin ja poliittisin yleislakoin kaataakseen myös vanha valta hallituksen mukana. On alettava keskustelemaan sosialistisen hätäohjelman omaksumisesta ja valtaelimien rakentamisen välttämättömyydestä, mikä on ainoa keino yhteiskunnan pelastamiseksi tulevasta katastrofista.

– Alas porvarihallitus, poliittinen yleislakko heti

– Järjestäytykää kansankokouksiin

– Rakentakaa työväenkomiteoita sosialistisen hätäohjelman laatimiseksi

– Pankit ja suuret tuotantolaitokset yhteiskunnan haltuun ja työväen komiteoiden kontrollin alle

3.9.2016

MARXILAINEN TYÖVÄENLIITTO

http://mtl-fi.org, mtl@mtl-fi.org

PL 37, 90501 OULU

This entry was posted in Kannanotot. Bookmark the permalink.