Ylimääräisen Euroopan- Välimeren kokouksen päätöslauselma: Kansainvälisellä sosialistisella vallankumouksella imperialismia ja sotaa vastaan! Eteenpäin, kohti vallankumouksellista internationaalia!

23. – 25.07.2018 Pidettiin Socialist Centre ”Christian Rakovskyn” ja Redmed-verkoston koolle kutsuma ylimääräinen Euroopan ja Välimeren kokous. Sen tarkoituksena oli keskustella ja ottaa käytännön askelia liittyen maailman kapitalismin kriisin aiheuttamaan vaaralliseen tilanteeseen ja Trumpin euroopanvierailun ”diplomaattisen kaaoksen” ennustama sodan eskaloitumiseen Lähi-Idässä, Balkanilla ja Euroopassa. Kokoukseen osallistui edustajia vallankumouksellisista marxilaisista ja kommunistisista puolueista, organisaatioista ja lehdistä yhdestätoista eri maasta.

Kansainvälinen sosialistinen vallankumous sotaa ja imperialismia vastaan!

Eteenpäin kohti vallankuomouksellista internationaalia!

1.     Trumpin doktriini ”Make America Great again”, on sodanjulistus EU:a, Venäjää, Kiinaa, Irania ja koko maailmaa vastaan – ja myös USA:ta itseään vastaan. Tämä selkeytyi jopa skeptisimmillekin Yhdysvaltain presidentin viimeisimmällä matkalla Eurooppaan 11. – 16.7.-18, jota on osuvasti nimitetty ”diplomaattiseksi verilöylyksi”.

Jo Brysselin lentokentällä matkalla NATO-kokoukseen, Trump ilmoitti että kauppasotaa Kiinaa vastaan laajennetaan vielä 200 miljardin lisätulleilla aikaisempien 50 miljardin lisäksi. Samalla hän parjasi Angela Merkeliä ja Saksaa, väittäen näitä ”Venäjän Panttivangeiksi”, koska Saksa on mukana North Stream II kaasuputkiprojektissa. Sitten Trump uhkaili koko sotilasliittoa Yhdysvaltain erolla, elleivät muut NATO:n jäsenet kaksinkertaista puolustusbudjettiaan.

Naton kriisikokouksen jälkeen, Britannian vierailullaan, Trump sekaantui brittihallituksen kriisiin, haukkumalla Pääministeri Theresa Maytä ”pehmeän Brexitin” suunnitelmasta. Hän kehui Mayn kilpailijaa, Boris Johnsonia, (joka oli äskettäin eronnut ulkoministerin virasta protestina Brexit-kysymykseen) sanomalla häntä täydelliseksi tulevaisuuden pääministeriksi. Trump myös uhkaili Maytä sanomalla että USA:n ja Britannian välinen kauppasopimus pätee vain kovan Brexitin tapauksessa (tyypilliseen tapaansa hän myöhemmin perui tämän lausunnon). Lisäksi hyökkäämällä Lontoon ensimmäistä (Pakistanilaistaustaista) muslimipormestaria vastaan hän laukaisi äärioikeistolaisen, xenofobisen ja rasistisen hyökkäyksen Euroopan maahanmuuttoa vastaan, syyttäen sen johtavan… rikollisuuden kasvuun!

Ennen lähtöään Helsinkiin tapaamaan Putinia, CBS:n haastattelussa Trump vielä totesi että ”EU on vihollinen” USA:lle, kuten Venäjä, Kiina ja Irankin ovat!

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä; lehdistötilaisuudessa, tavattuaan Vladimir Putinin kahdenkesken 16. heinäkuuta, hän hyökkäsi oman maansa tiedustelupalvelun tutkimuksia ja kaikkia kotimaisia vastustajiaan vastaan, provosoi kaaosta ja kärjisti hallinnon kriisiä Yhdysvalloissa.

2.       Donald Trump ei ole vain yksittäinen tapaus hullusta ”plutopopulistisesta” porvaripoliitikosta. Hän on oire seniilin kapitalistisen järjestelmän mätänemisestä USA:ssa ja koko maailmassa. Hän leimallisin esimerkki siitä sairaudesta, joka on tarttunut imperialistisiin maihin jotka etsivät ratkaisua pääoman ratkaisemattomiin ristiriitoihin globaalilla tasolla aggressiivisesta kansallisen tason juoksuhautoihin kaivautumisesta. Tämä perustuu yksittäisten valtioiden pyrkimykseen päästä dominoimaan maailman markkinoita. Äärioikeistolaiset liikkeet, jotka ovat nousussa kaikissa länsimaissa, erityisesti Ranskassa, Saksassa, Alankomaissa, Itävallassa, Italiassa, Tanskassa jne., ovat ilmentymä samasta tarpeesta kohottaa ”heidän” kansalliset tapansa muiden yläpuolelle ”liittolaisten” ja ”kumppanien” kustannuksella, eikä kapitalistisen maailman yhtenäisestä ratkaisusta kokonaisuudessa. Trumpin ”America first”- iskulauseesta tulee Salvinin suussa ”prima gli Italiani”. Maailmanlaajuisen kapitalismin historiallisen kehityksen korkein piste on USA, josta on nyt tullut maailmanlaajuisen kriisin korkein ilmentymä. Sosiaalinen rakenne on muuttunut iljettäväksi – jättimäiset tuloerot ”yhden prosentin” ja muiden välillä, 40-vuotinen stagnaatio työläisten tuloissa, äärimmäinen prekarisaatio, velkaantuminen ja puute julkisesta tereydenhoidosta. Vuonna 2016 keskimääräinen eliniänodote laski ensimmäistä kertaa teollisen vallankumouksen jälkeen kehittyneessä teollisuusmaassa – kehittyneimmässä ja voimakkaimassa kapitalistisessa maassa.

Suurvallaksi noustuaan, USA:lla ei ole voinut olla sisäistä tasapainoa ilman että kontrolloisi maailman kapitalismin ja politiikan ristiriitoja. Ratkaisematon maailmanlaajuinen kriisi, jonka lähtöpiste ja keskus on Amerikassa, ilmenee siten, että globaalin kapitalismin ristiriidat räjähtävät käsiin.Siitä tuli viime vuosikymmenen aikana brutaali hajottava voima joka tuhoaa kansainvälisen kärjestyksen ja pahentaa kaikkia vastakkainasetteluita ja sosiaalisia yhteentörmäyksiä, valtioiden älillä ja niiden sisällä.

Kapitalismin globalisaatio, jota on Neuvostoliiton hajottua kutsuttu historian lopuksi, saavutti historialliset rajansa ja on ajautunut umpikujaan josta ei ole ulospääsyä kapitalistisen jäjestelmän sisällä. Yritys puolustautusa palaamalla kansallisaltion rajojen sisälle on heikko esitys tämän päivän olosuhteissa, joissa kansainväliset suhteet ovat solmiutuneet yhdeksi vyyhdiksi sosiaalisessa, taloudellisessa ja poliittisessa elämässä – paljon kehittyneemmin kuin 1930-luvulla. Nationalismin ja protektionismin vaarallinen nousu myrkyttää sosioekonomisen elämän ja ruokkii xenofobiaa, rasismia ja fasismia, syventää kriisiä eikä ratkaise sitä.

EU ja Euroalue ovat astuneet hajoamisen tielle, jonka ilmenemismuotoja ovat esimerkiksi Euroopan pankkijärjestelmän konkurssitila, Kreikan vararikko, Brexit, Salvinin Italia, Macronin Saksan ja Ranskan akselin korjausehdotusten epäonnistuminen ja Saksan heikon hallituskoalition halvaannus, Pohjois- ja  eteläeuroopan sekä itä- ja länsieuroopan välinen vastakkainasettelu.

Trumpin Amerikka irtautui TPP:stä (12 tyynenmeren valtion vapaakauppasopimus), uhkailee Kanadaa ja Meksikoa NAFTA:n hajoittamisella ja kiihdyttää nyt Euroopan Unionin disintegraatiota. Jopa NATO:n olemassaolo on kyseenalaistettu.

Vanha imperialistinen järjestys, joka määrättiin ensimmäisessä maailmansodassa Sykes-Picot-sopimuksella, on hävinnyt aikoja sitten imperialistististen sotien myötä, jotka tuhosivat Irakin, Libyan, Jemenin ja Syyrian, erityisesti tarkoituksena arabikevään kukistaminen 2011.

3.      Amerikan, Euroopan, Venäjän ja Kiinan välisen kauppasodan eskaloituminen voimistaa imperialistisia sotapyrkimyksiä kaikkialla. Lähi-idän ”tulivuoresta” Balkanille, Euroopan rajamaille Ukrainaan, Kaukasukselta Eteläkiinanmerelle ja Koreaan, imperialismi on jo selkkauksissa – suoraan ja välillisesti – Venäjän ja Kiinan kanssa. Tarkoituksena on pirstaloida, tehdä niistä siirtoimaita ja sulattaa ne maailmankapitalismin osiksi. Työväenluokka ja kansanliikkeet eivät voi voi jäädä neutraaleiksi tässä vastakkainasettelussa, joka syöksee ihmiskunnan ja jokaisen elävän olenon Maapallolla maailmansojan ja ydintuhon vaaraan: Me julistamme sodan imperialismin sotaa vastaan ja Kiinan ja Venäjän kolonialisointia vastaan ilman mitään illuusioita kummankaan maan bonapartistisia eliittejä kohtaan. Pakkolunastakaa oligarkit! Kaikki valta aidoille neuvostoille – työväenkomiteoille! Kiinan ja Venäjän vallankumouksellisen uudistamisen puolesta.

4.    Neljäs Euroopan-Välimeren konferenssi maaliskuussa 2017 korosti Trumpin ensimmäisen ulkomaanmatkan seurauksia, joka suuntautui Saudi-Arabiaan ja Israeliin: Israelin, Saudi-Arabian, Egyptin ja Sudanin muodostama pro-imperialistinen sotapooli Irania ja sen liittolaisia vastaan Lähi-idässä, varsinkin Hizbollahia Libanonissa ja Bashar al Assad:in hallintoa Syyriassa

Väistämättä tämän epäpyhän liiton ensimmäinen kohde ja uhri on Palestiinan kansa, heidän kansallinen itsemääräämisoikeutensa, mukaan lukien kaikkien palestiinalaispakolaisten palaamisoikeus.

Vuotta myöhemmin, tämä prognoosi on osoittautunut todeksi, ja imperialistinen agressio on täydessä käynnissä – mikä antaa pakottavan syyn pitää tämä Euroopan–Välimeren hätäkokous heinäkuun lopussa 2018. Tärkeimmät imperialismin hyökkäyksen toisiinsa liittyvät askeleet ovat: Trumpin päätös repiä 2015 solmittu ydinsopimus kappaleiksi; provokaatio siirtää USA:n lähetystö Jerusalemiin 1948 Nakban vuosipäivänä; Gazan verilöyly palestiinalaisten aseistautumatonta mielenosoitusta vastaan, jossa 1400 ihmistä haavoittui; rasistinen perustuslaki, joka määrää siionistivaltion ”[vain] juutalaisten kansalliseksi kotimaaksi” tuhoten palestiinalaisten arabien oikeuksien rippeet, laillistaen kansallisuuteen ja uskontoon perustuvan rotuerottelun ja jopa rajoittaa Israelin juutalaisten demokraattisia oikeuksia.

Tämän vastavallankumouksellisen strategian keskiössä on uuden imperialistisen järjestyksen pystyttäminen alueelle, vanhan Sykes-Picot- sopimuksen tilalle ajetaan pahamaineista Kushnerin sopimusta, jota hänen appiukkonsa Trump hehkutti ”vuosisadan diiliksi”. Trump-Netanyahu- tandemin perässä Kushner, Saudien kruununprinssi Mohammed bin Salman ja Arabiemiraattien kruununprinssi Mohammed bin Zayed haluavat Egyptin diktaattorin al Sisin tuella kirjaimellisesti lahjoa Palestiinan porvariston viranomaiset, että nämä hylkäisiät kaikki vaatimukset kansallisesta itsenäisyydestä. Vastapalveluksena Persianlahden monarkioilta tulisi investointeja infrastruktuuriin, uusia työpaikkoja köyhdytetylle kansalle ja rahaa paikallisille Quisling-hallitsijoille.

5.        Hautaamalla Palestiinalaiskysymyksen, he toivovat avaavansa oven hyökkäykselle Irania vastaan, jota pitävät suurimpana uhkana alueella. Ydinasia ei ole ydin- tai ohjusohjelma. Kuten Pompeo ja Bolton painottivat julkisesti, se mikä todella erottaa USA:n Iranista on Iranin vallankumous 1979. Tästä syystä USA syyttää Irania jokaisen vallankumouksellisen anti-imperialistisen purkauksen lähteeksi alueella ja tukevat Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien kansanmurhasotaa Jemenissä.

Jotta heidän suunnitelmansa kantaisivat hedelmää, he tarvitsevat Putinin hallinnon yhteistyön tuomaan pois Syyriasta Iranin sotavoimat ja Libanonin Hizbollahin – joka oli ainut armeija Lähi-idässä joka kukisti Israelin armeijan 2006. Luvattu diili olisi Israelin hyäksyntä sille että Bashar al Assadin hallinto jatkaa Damaskoksessa, vuoden 1974 sopimuksen pohjalta, jossa sovitaan joukkojen jakamisesta Golanin alueelle, jonka hänen isänsä Hafez al Assad allekirjoitti, ja ennen kaikkea USA:n ja Venäjän välinen sopimus Ukrainasta Venäjänvastaisten pakotteiden lopettamiseksi. Netanyahun ja Ali Akbar Velayatin hiljattainen visiitti Moskovaan Heinäkuun 16. päivän Helsingin kokouksen aattona liitty suoraan tähän polttavaan kysymykseen.

6.      Israelin ja Saudien johtama sota Irania vastaan on hyökkääjien kannalta kaukana helposta. Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiraatit ovat vahvoine, teknologisesti kehittyineine ja kalliine armeijoineen ollut yli kolmen vuoden ajan kyvytön murskaamaan Houthi-kapinalliset tuhotussa Jemenissä, alueen köyhimmässä maassa. Iran on valtava maa, joka on shaahinvastaisen vallankumouksen merkitsemä. Vallankumouksen, joka on vääristynyt ja keskeneräinen, ja kansan joka kaikesta pakotteiden aiheuttamasta sosiaalisesta kärsimyksestä ja Teheranin teokraattisen hallinnon aiheuttamista vääryyksistä huolimatta, ei ole valmis luovuttamaan imperialismille. Tällä hetkellä Israelin ja Iranin joukot ottavat yhteen Syyrian maaperällä ja ilmatilassa.

Mitkään neuvottelut eivätkä myönnykset voi tuoda pysyvää rauhaa Syyriaan ja Lähi-Itään tai pitkässä juoksussa estää edes sotilaallisia aggressioita Venäjää itseäänkään vastaan.

Suurin vastus johon sodanlietsojat törmäävät on köyhdytetyt kansanjoukot, työläiset, kaupunkien huono-osaiset, fellahin ja ennen kaikkea riistettyjen nuori sukupolvi. IMF varoitti uusimmassa raportissaan, että 2011 ”Arabikevään” sosiaaliset syyt, joiden keskiössä ovat nuorisotyöttömyys, imperialismin aggressiot, sisällissodat ja sotilasvallankaappaukset, ovat vielä olemassa ja pahentuvat maailman kriisin syventyessä.

Todisteet ovat selkeät: päättymättömät kapinat, 2018 työttömät nuoret, työläiset ja urbaani köyhälistö kapinovat köyhyyttä ja puutetta vastaan Lähi-Idässä, Pohjois-Afrikassa, Tunisiassa, Marokossa, Iranissa, Jordaniassa, Irakissa…

Jopa Israelissa, jossa tuhannet israelinjuutalaiset ovat mobilisoituneet uutta apartheid-perustuslakia vastaan.

Ja myös Gazassa, ”Great March of Return”- protestin eturintamassa on uusi sukupolvi palestiinalaisia taistelijoita, poikia ja tyttöjä, jotka ohittavat joukoittain perinteiset poliittiset organisaatiot, sekä islamistiset että sekulaariset. He ovat tulevaisuuden toivoja. Voittaakseen he tarvitsevat strategian, organisaation, perspektiivin ja ohjelman sekä oikeasti vallankumouksellisen johdon, joka syrjäyttää vanhat sionismille, imperialismille ja reaktionarisille Arabimonarkeille ja diktattoreille kumartelevat porvarilliset eliitit.

Kansainvälinen taistelurintama tarvitaan koko alueella ja muuallakin vahvistamaan nousevia vallankumouksellisia voimia ja marssimaan niiden rinnalla, itsenäisenä paikallisista porvarieliiteistä ja imperialismista, taistella solidaarisuudessa palestiinalaisten, arabien, iranilaisten, kurdien ja kaikkien riistettyjen kansojen kanssa.

Imperialistit ulos Syyriasta, Jemenistä ja koko Lähi-Idästä! Alas siionistmi, täysi tuki palestiinalaisten kansallisille oikeuksille, mukaan lukien oikeus palata! Vapaan, sekulaarin, sosialistisen Palestiinan ja Lähi-Idän vapaiden kansojen sosialistisen federaation puolesta,

7.    Valtavien kaasuesiintymien löytyminen itäiseltä Välimereltä ja uudet energian siirtokanavat Balkanille ja Eurooppaan ovat jo muodostaneet vaarallisen paketin eripuraa ja kilpailevien monikansallisten yritysten välisten konfliktien tiivistymistä, imperialistien ristiriitaisia tavoitteita ja paikallisten hallitusten kilpailua. Uhka, että Lähi-Idän sotatila leviää Balkanille ja Eurooppaan on totta nyt.

Jännitteet ja sotaisa retoriikka Kreikan, Kyproksen ja turkin välillä kasvavat.

Erdoganin Turkki, joka jo osallinen sotaoperaatioihin Kurdeja vastaan Syyriassa ja Irakissa, kyseenalaistaa 1923 Lausannen rauhansopimuksen ja kasvattaa neo-ottomaanisia illuusioita alueella. Poliittisen kriisi syventyy vuoden 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen, hankaukset USA:n EU:n ja NATO:n kanssa ja pahenevan kapitalismin kriisin vaikutus ylivelkaantuneeseen turkin talouteen ja liiraan syventävät alueellista vastakkainasettelua Kreikan kanssa Kyproksella ja Egeanmerellä

Toisella puolella, Kreikassa joka on taloudellisessa konkurssissa ja sosiaalisesti tuhottu, osa hallitsevasta luokasta ja pseudovasemmistolainen Syrizan hallitus Itsenäisen Kreikan äärioikeistolaisten nationalistien kanssa yrittää löytää ulospääsyä liittymällä USA:n ja NATO:n agressiivisiin hankkeisiin alueella. Tsipraksen hallitus on jo muodostanut ja toimii liitossa Netanyahun Israelin, Kyproksen äärioikeistolaisen Anastasiadesin ja Egyptin diktatuurin kanssa, jotta pääsisi osille uusien kaasuesiintymien voitoista. Säännöllisesti he ottavat osaa yhteisiin sotilasoperaatioihin ja harjoituksiin. Kreikan pseudovasemmistoilaisen hallituksen ja porariston haave on tehdä kreikasta paikallisen hegemonian keskus, ”Balkanin Israel”. Se on hallitsijoiden mielettömyyttä, painajainen Kreikan kansalle ja siinä on historiallisen katastrofin ainekset.

Turkin ja Kreikan välinen sotilaallinen yhteeneotto tulee olemaan molemmin puolin täysin taantumuksellinen sota ja katastrofi sekä Kreikan että Turkin kansalle, jotka ovat jo kapitalismin kriisin uhreja.

Molemmilla Egeanmerta, Kreikkalaisesten ja Turkkilaisten työläisten ja köyhälistön täytyy yhdistää voimansa ja taistella massamobilisaatioilla, internationalistisella solidaarisuudella ja vallankumouksellisin keinoin taantumuksellista sotakonetta vastaan, kaikkia uhkaavaa katastrofia vastaan. Jos sota kuitenkin toteutuu, on käännettävä hallitusten sota riistettyjen ja alistettujen sosiaaliseksi vallankumoukseksi kaikkia riistäjiä vastaan. Päävihollinen, kapitalistiluokka, on jokaisessa maassa ja se täytyy kukistaa. Yhteinen tulevaisuutemme riippuu militantista internationalismista ja kansainvälisestä sosialismista!

Mitä tulee jaettuun ja miehitettyyn Kyprokseen, kaikki imperialistiset suunnitelmat ja masinoinnit, joita ajaa YK – jatkaa eri muodoissa saaren jakoa ja imperialistien sotilastukikohtien ja ulkolaisten joukkojen (Britannia, Kreikka, Turkki, YK) oloa saarella – täytyy hylätä! Yhdistyneen sosialistisen Kyproksen, kreikan-kyproslaisten ja turkin-kyproslaisten työläisten ja talonpoikien puolesta!

8. EU:n tukema Kreikan hallituksen halukas yhteistyö NATO:n kanssa Ateenan ja Skopjen välisten järjestelyiden tekemiseksi liittyen 27 vuotta vanhaan kiistaan Makedonian Tasavallan nimestä, Kreikan veto-oikeuden lopettamiseksi ja että tämä pikkuinen Balkanin maa hyväksyttäisiin jäseneksi kumpaankin imperialistiseen allianssiin, johti Zaev-Tsipras- sopimukseen heinäkuun 17. 2018.

Tämä USA:n, NATO:n ja EU:n ajama sopimus on taas kerran sytyttänyt Kreikan ja Balkanin nationalismin liekkeihin ja sitä hyväksikäyttää armeija, oikeisto, fasistit ja kirkko. Anti-imperialistiset ja antikapitalistiset voimat, jotka taistelevat lakkaamatta näitä taantumuksellisia voimia vastaan ilman mitään myönnytyksiä minkäänlaiselle nationalismille, ei oikeistolaiselle eikä ”vasemmistolaiselle”, täytyy torjua Zaev-Tsipras-sopimus!

Se ei luo rauhaa, vaan aiheuttaa sotaa. NATO, hyökkääjä, joka tuhosi barbaarisella sodalla Jugoslavian joka korvattiin impotenttien protektoraattien mosaiikilla, joihin myös entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia kuuluu, ei luo kuin uusia onnettomuuksia. Sen painostus ratkaista niin sanottu nimikysymys johtuu sen tarpeesta perustaa sotilastukikohta Makedoniaan ja näin saada Venäjän piiritys valmiiksi. Kun Makedonia liittyy NATO:on, Vardar-joen laaksoa voidaan käyttää helppoon joukkojen ja kaluston kuljetukseen Pireuksen satamasta Balkanin sisäosiin.

Se ei tuo yhtenäisyyttä kansojen välille, vaan hajottavan konfliktin ja nationalistisen kiihkon – kuten kaikkein vastavallankumouksellisimpien ainesten johtamat sovinistiset liikehdinnät ovat jo osoittaneet.

Se ei voi tuoda vapautta ihmisille, vaan vapauden vihollisten ja fasistien hallituksia.

Vastustamalla Makedonian Tasavallan liittymistä NATO:on ja EU:iin, puolustamme Makedonian kansan vapautta ja kansallista itsemääräämisoikeutta ja oikeutta nimetä oma maansa haluamallaan tavalla. Millään muulla valtiolla ei ole mitään oikeutta päättää toisen maan nimeä.

Me puolustamme kaikkien Balkanin kansojen sekä etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen, mukaan lukien makedonialainen vähemmistö Kreikassa, vapautta ja tasa-arvoisuutta.

Meidän täytyy ottaa omaksemme Jugoslavian, Albanian ja Kreikan antifasistisen sosialistisen vallankumouksen iskulause natsien Balkanin miehityksen ajalta: Kuolema fasismille! Vapaus kansalle!

Sen lisäksi, iskulauseemme täytyy olla, suurvaltojen domimointia ja paikallisia sovinistisia, nihilistisiä hallitsevia luokkia vastaan, linjassa 15. vuosisadan vallankumouksellisen Bedreddinin unelman kanssa kansallisuus- ja uskontorajojen ylittävästä Balkanin kansojen yhdistämisestä, Feraios Rigasin strategisien tavoitteiden mukainen ja myöhemmin Christan Rakovskyn ja kaikkien balkanilaisten vallankumouksellisten iskulause: Balkanin vapaiden kansojen sosialistisen federaation puolesta!

9. Balkanin geopoliittista tärkeyttä ei sovi aliarvioida, koska se on Euroopan ovi Lähi-Itään ja Venäjän ”vatsan alle” ja kaikkien kansainvälisten ristiriitojen ja vastakkainasetteluiden risteysasema.

Siitä on historiassa moneen otteeseen tullut valtioiden välisten ja sisäisten sotien näyttämö. Nyt, se on uusien sotavalmistelujen kenttä ja vaarallinen tuloreitti Eurooppaan pakolaisten ja siirtolaisten joukoille, jotka ovat imperialistisen sodan ja tuhon uhreja Lähi-idässä, Keski-Aasiassa ja Afrikassa.

Todelliset syypäät tragediaan, lännen imperialistirosvot ja hyökkääjät, ovat rakentaneet linnake-Euroopan, estääkseen uhrejaan pääsemästä turvaan varmalta kuolemalta. Evros-joki, Egean- ja Välimeri on muutettu tuhansien ja tuhansien viattomien miesten, naisten, vanhusten ja lasten hautausmaaksi.

EU sulki niin sanotun Länsi-Balkanin tien 2016 kun surullisenkuuluisa sopimus Erdoganin Turkin kanssa solmittiin, ja ”hot spot:eja” nousi kuin sieniä. Hot spotit ovat rannikolla kiinniotettujen keskitysleirejä, jossa heitä pidetään epäinhimillisissä oloissa. 511 miljoonan asukkaan maanosalle on muka mahdotonta ottaa miljoonaa pakolaista samaan aikaan, kun 5 miljoonan asukkaan Libanoniin on tullut miljoona pakolaista ja Jordaniaan kolme miljoonaa!

Maahanmuuttajapelkoinen hysteria, ei vain Itä-Euroopassa, vaan myös Itävallassa, Saksassa, Ranskassa, Britanniassa, Italiassa jne. muuttaa Euroopan poliittista karttaa, ajaa äärioikeistolaisten ja fasistimaisten voimien nousua johtaviin asemiin hallituksissa ja/tai oppositioissa. Feikkitermiä ”populismi” käytetään kätevästi, hallitsevan luokan eduksi, peittämään ilmiön todellisen sosiaalis-poliittisen luonteen ja sen materiaaliset juuret. Viime vaiheessa maailman kapitalismin kriisin aiheuttama EU:n hajoamisprosessi ja pääoman globalisaation romahtaminen joka kasvattaa taloudellista ja poliittista nationalismia, keskipakovoimia, valtion autoritäärisointia – ja tuottavaa syntipukkien tehtailua pakolaisista, kaikista vähemmistöistä ja yhteiskunnan vähäosaisimmista kerroksista.

Nyt, vaalien jälkeen, kun Italiaan on valittu rasistinen äärioikeistolainen hallitus, keskisen Välimeren reitti on myös suljettu. EU:n kokous 2018 epäonnistui reformoimaan edes surullisenkuuluisaa Dublinin sopimusta ja tyytyi perustamaan pakolaisille helvetillisiä ”maahantuloleirejä” EU:n ulkopuolelle, pääosin sotapäälliköiden ja orjakauppiaitten keskelle tuhottuun Libyaan

Tämä on lopullinen todiste, että Euroopan sivilisaatio mätänee – tämä on samanlaista kuin Trumpin barbarian tekemä Meksikolaisten ja muiden latinolasten erottaminen vanhemmistaan.

Maahanmuuttajavastaisuuden myrkky on päässyt valitettavasti myös vasemmiston riveihin, jonka parlamentaristiset reformistiset muodot osoittautuivat kyyttömiksi torjua vaara ja joissain tapauksissa ovat olleet osallisina kansallismielisyyden, ksenofobian ja rasismin nousuun.

Työväenluokka ei voi emansipoitua ilman että toimii yhtenäisenä luokkana: jotta se voi vapauttaa itsensä, sen täytyy vapauttaa kaikki yhteiskunnan riistetyt. Pakolaiset ja maahanmuuttajat eivät ole kilpailijoita, vaan saman kapitalistisen työmarkkinan uhri. Pääoma tuhoaa työpaikkoja, palkkoja, eläkkeitä, työläisten sosiaalisia oikeuksia, eivät sen uhrit, pakolaiset. Euroopan ja USA:n imperialismi on luonut äärimmäisen epätasa-arvon materiaaliset olosuhteet imperialistisiin maihin ja surkeat olosuhteet maapallolle. Työläisten ja kansanliikkeiden Euroopassa on taisteltava solidaarisuudessa pakolaisten kanssa, mutta ei vain yhtäläisten oikeuksien puolesta, vaan ennen kaikkea rajojen avaamisen ja EU:n maahanmuuttajavastaisen politiikan lakkauttamisen puolesta ja itsepuolustusryhmien perustamiseksi suojelemaan pakolaisia ja maahanmuuttajia natsien hyökkäyksiltä.

Pakolaisten kohtalo näyttää kaikkien riistettyjen ja sorrettujen kohtalon, joita uhkaa tullut haudatuiksi Euroopan porvariston EU-projektin epäonnistumisen raunioihin. Tie oikeasti humaaniin tulevaisuuteen ja sivilisaatioon täytyy raivata yhteisellä kansainvälisellä taistelulla Euroopan sosialistisen yhdistämisen puolesta Lissabonista Vladivostokiin!

10. Viime vuosikymmenten kansannousut Euroopassa, Occupy-liike USA:ssa, Arabivallankumoukset Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa ovat vasta alkusoittoa. Perääntymisvaiheen jälkeen uusi kansannousu on tulossa, kuten tämän vuoden kapinat Tunisiassa, Iranissa, Jordaniassa ja Irakissa näyttävät ja maailman kapitalismin kriisi on tulossa uuteen vaiheeseen.

       Globaali järjestelmäkriisi ajaa sekä sotaa että vallankumousta kohti. Strateginen tehtävä maailman työväenluokan edessä on päästä yli edellisen kauden spontaanista liikehdinnästä ja aseistaa itsensä tärkeillä perspektiiveillä, strategialla, taktiikalla ja ohjelmalla, eli siis tietoisella vallankumouksellisella johdolla.

       Tämän päivän syvimmän kansainvälisen ristiinkytkeytymisen olosuhteissa ja kapitalismin kriisissä, jossa vanha maailmanjärjestys, joka oli rakennettu II:n maailmansodan jälkeen, hajoaa kappaleiksi, me tarvitsemme, enemmän kuin koskaan, vallankumouksellisen INTERNATIONAALIN organisoimaan ja johtamaan maailman työläisten vallankumoukselliset taistelut voittoon ja kaikki sorretut kansat maailmanlaajuiseen emansipaatioon, Kommunismiin.

Hyväksytty yksimielisesti

Eretria, Kreikka, 25. heinäkuuta 2018

This entry was posted in Artikkelit, kotimaa. Bookmark the permalink.