VAPPUJULISTUS 2020

Tämän vuoden Vappu on ainutlaatuinen, eikä vain siksi että sitä joudutaan juhlimaan virtuaalisesti. Työväenluokka on ennennäkemättömän katastrofin edessä. Epidemia pitää ihmisiä sisällä ja kaukana toisistaan. Samalla se on käynnistänyt maailmanlaajuisen laman, joka uhkaa kapitalismia kaikkialla valtavan mittakaavan romahduksella. Kyseinen pandemia on osoittanut, että kapitalismi on täysin yhteensopimaton elämän jopa välttämättömimpien tarpeiden tyydyttämisen kanssa. Tauti ei ole syy kapitalismin kriisiin, työttömyyteen, konkursseihin, öljynhinnan romahtamiseen ja muihin vitsauksiin. Virus vain toimii katalyyttina, joka nopeuttaa järjestelmän mätänemisen prosesseja. Ulospääsyä umpikujasta ei ole näkyvissä kapitalistisen järjestelmän sisällä. Ainoa kirurgi, joka voi parantaa yhteiskunnan kuolemantuskastaan, on maailman sosialistinen vallankumous.

”Koronakapitalismissa” ei voida elää pitkään. Se on väliaikainen tilanne joka purkautuu ennen pitkää, huolimatta siitä löytyykö hyvä rokote taudin nujertamiseksi vai ei. Ympäri maailmaa ihmiset alkavat olla kiukkuisia ja jopa vihaisia. Vuoden loppuun mennessä tulemme näkemään historian suurimpia hyökkäyksiä työväenluokan oikeuksiin ja elintasoon. Yhä useampi asiantuntija vakuuttaa, että kyseessä on 1930 –luvun kriisiä syvempi rappiotila. Helmikuun puolesta välistä lähtien Wall Street on menettänyt melkein 30 prosenttia arvostaan. Saksassa tilanne on samanlainen. Maaliskuun puolenväliin mennessä Saksasta oli hävinnyt noin 18 000 miljardia, noin viiden vuoden BKT! Hallitukset ja keskuspankit ovat tähän asti ruokkineet kansantalouksia tuhansilla miljardeilla dollarilla. Tämä ei ole kuitenkaan pelastanut järjestelmää vajoamasta joka päivä yhä syvemmälle. Kapitalismin historiallinen romahdus ei ilmene vain finanssitasolla vaan tuotantotavassa. Kyse ei ole vain siitä että epidemia toimii laman katalyyttinä. Tuotantotavassa on tapahtunut laadullinen muutos. Kapitalistinen tuotanto jäätyy kokonaisuudessaan. Samalla kun taloustoiminta on pysähdyksissä, tuonnin globaaleissa ketjuissa ilmenee korjaamaton toimintahäiriö. Työttömyyden kasvun rytmi on nyt 20 –kertaa nopeampi verrattuna vuoden 2008 romahduksen jälkeiseen aikaan. Pandemian puhjettua muutaman viikon aikana 36 miljoonaa uutta työtöntä liittyi vailla työtä olevien armeijaan.

Täydellisen tuhon ytimessä on tänä päivänä molemmat USA ja Eurooppa. Kesään mennessä Yhdysvaltojen BKT ennustetaan laskevan 30 prosentilla. Työttömyysprosentti noussee yli 20 prosentin. Jo tällä hetkellä USA:ssa työttömiä on melkein 30 miljoonaa. Euroopassa Italia ja Espanja ovat kaaoksen vallassa. Ranskassa 4.5 miljoonaa menetti työpaikkansa. Keskuksista talouden mätäneminen leviää ”pandemian tavoin” periferiaan, Kreikkaan, Turkkiin ja sotien runtelemaan Lähi-itään sekä Afrikkaan. Hyvin monessa maassa on ulkonaliikkumiskielto ja uusliberalismin ajoilta jäänyt sairaaloiden vajaamiehitys ja –varustus. Kun Kreikassa lääkärit ja hoitajat lähtivät kadulle protestoimaan sairaaloiden surkeaa tilannetta, hallitus lähetti mellakkapoliisit hakkaamaan heitä, koska kuulemma rikkoivat ulkonaliikkumiskieltoa. Kokemamme katastrofi on vielä alkuvaiheessa. Puolet maapallon populaatiosta asuu ahtaasti, eikä voi pestä käsiään koska heiltä on evätty mahdollisuus juoksevaan veteen. 1,3 miljardin asukkaan Intiassa tuho on vasta alkanut. Nigeriaa ja Etelä-Afrikkaa lukuun ottamatta, koronaviruksen tunkeutuminen Afrikan maanosaan on alkamassa vasta nyt. Etelä Amerikka kärsii niin ikään. Eniten taudista kärsii Brasilia kun taas Iran, Kuuba ja Venezuela kohtaavat taudin lisäksi myös uusien pakotteiden seuraamukset. Gaza oli ennen virustakin sionismin pakottaman karanteenin oloissa. Pakolaisetjamuutmaahanmuuttajatovatkapitalismintraagisimpiauhreja.

Käsittämättömien ulottuvuuksien katastrofi kummittelee maapallolla. Suomessa esitys sadan euron korotuksesta pieniin eläkkeisiin sai viime vuonna porvarit nousemaan takajaloilleen. Se tarkoittaisi lisää velkaantumista, jota kansantalous ei ilmeisesti olisi kestänyt. Nykyisen kriisin puhjettua yritysmaailma alkoi vaatia miljardien eurojen tukea. Hallituksen tukipaketti nousee 20 miljardiin. Kustannukset pieneläkkeiden nostosta ovat 2,5 prosenttia tästä, mikä on markkinoille luvattu. Suomen velka on kuitenkin Euroopan matalimpia ja se mahtuu Maastricht sopimuksen raameihin. Lisävelkaa Suomi on ottamassa yli 25 miljardia euroa. Tavoitteena on saada rattaat pyörimään yksityissektorin taloudessa. Samalla kun Suomi velkaantuu huimasti noin 30 miljardilla eurolla, se suunnittelee historian suurimpia aseostoja miettimättä budjetin kestävyysvajetta yms. Yksi avainasemassa oleva välikäsi on lobbarit. Lobbarit jakavat Business Finlandin ja Ely-keskusten tarjoamia rahoja ja lobbarit kauppaavat Hornetteja ja muuta joukkotuhon koneita Suomen kansan rahoilla. Lindbergin skandaali sai puolustusministeri Kaikkosen vetäytymään sanomalla, että on ”pidättäydyttävä kaikista yhteyksistä konsulttiyritysten ja konsulttien kanssa”. Suomen armeijan entiset kenraalit ovat konsultoineet hävittäjävalmistajia. Mukana on entinen puolustusministeri Enestam. Muutama vuosi sitten nousi kohu samasta asiasta, mutta silloin se peitettiin nopeasti. Nyt se palaa takaisin. Paitsi F-35 –hävittäjien kaupat, lobbausten taustalla toimii yhä vaiheittainen Nato-suhteiden tiivistäminen ja maan sitoutuminen USA:n strategisiin suunnitelmiin, valmistautuminen tulevaan suursotaan.

TE–ministeriön tilastojen mukaan, vielä pari viikkoa sitten kokoaikaisesti lomautettuja oli 142 000 ihmistä. Uusia lomautuksia on keskimäärin ollut 6 000 joka päivä. Niin kauan kun karanteeni jatkuu, uusien työpaikkojen määrä hupenee tällä hetkellä yli 30 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Viime vuosien leikkaukset ja yksityistämiset ovat syypää siihen, että Suomessa tuloerot ovat huimasti kasvaneet ja vastuu yhteiskunnallisista asioista, kuten kansan turvallisuus, on annettu yksityisten käsiin. Vielä viisi vuotta sitten Suomessa toimi kannattava – suoraan sanottuna rahasampo – suojavälinetehdas, jota ei ole enää olemassa. Suomessa alueelliset erot sekä tuloerot ovat siirtäneet maan 1990 – luvun tilanteeseen niin työttömyysasteen kuin myös tuloerojen osalta. Suomen talous supistuu tänä vuonna 5,5 prosenttia ja työttömien määrä lisääntyy selvästi. Työttömyysaste nousee viime vuoden noin 6,7 prosentista kahdeksaan prosenttiin vuonna 2020, valtiovarainministeriön ennusteen mukaan julkisen talouden alijäämä kasvaa tänä vuonna lähes 14 miljardilla eurolla 16,6 miljardiin euroon eli 7,2 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Ennen kun kapitalismi hautaa ihmiset ja sivilisaation tuhoisan ja muita tuhoavan toimintansa tai toimettomuutensa alle, meidän on ryhdyttävä toimeen. Sitten kun karanteeni loppuu, ihmiset tulevat kadulle vaatimaan kadonnutta elämänsä takaisin. Monien mielestä, jos karanteenitilanne pitkittyy, ihmiset tulevat kadulle ilman karanteenin lakkauttamistakin. Tartuntavaaroista huolimatta ihminen lähtee kapinoimaan kun ei ole mitään menetettävää. Nyt tulisi vaatia välittömästi elämämme takaisin. Me kutsumme kaikkia työväenluokan nimessä toimivia puolueita, ammattiliittoja ja kansanliikkeitä toimimaan yhteistyössä yhteisrintaman rakentamisen puolesta. Rintaman tehtävä pitäisi olla taistelu näitä kahta rintamaa, kapitalismia ja pandemiaa, vastaan. Tehkäämme tästä vapusta solidaarisuuden Vappu! Työpaikoilla, joissa työnantaja käyttää hyväkseen koronaviruksen tarjoamia mahdollisuuksia ajaakseen työväen oikeuksia alas, on otettava tilanne omiin käsiimme. Työpaikka on otettava haltuun ja työnantaja riisuttava oikeudesta päättää toisten ihmisten olemassaolosta.

  • Ei rahallista tukea suurille yrityksille. Jos kapitalisti ei kykene pyörittämään yritystään, hänen pitää sitten väistyä ja antaa työntekijöidensä astua yrityksen ruoriin.
  • Yritystuista on kysyttävä työntekijöiden toimikunnilta siitä, että kannattaako tukea antaa.
  • Kaikki lääketieteellistä laitteistoa välittävät firmat kuin myös kaikki lääkefirmat on kansallistettava ja pantava toimimaan työntekijöidensä kontrollin alaisuudessa.
  • Pandemian nujertamiseksi tarvitaan varoja. Siksikin kaikki pankit on kansallistettava.
  • Kaikki yksityisen sektorin sairaalat ja lääkehoidon firmat on kansallistettava niin ikään.
  • Häpeälliset hävittäjäkaupat purettava välittömästi!
  • Kaikki veroparatiisiin sijoitetut varat on kansallistettava
  • Köyhien maiden velat on annettava anteeksi. On suunniteltava projektit, joilla turvataan puhtaan veden ja riittävän ravinnon saanti

30.4.2020                                             

Marxilainen Työväenliitto

mtl@mtl-fi.org

This entry was posted in Kannanotot. Bookmark the permalink.