Suursodan uhka herää taas Kaukoidässä – VaNu imperialismin linjoilla

Globaalin kapitalismin kriisi alkoi ennen koronakriisiä. Virus on vain kärjistänyt yhteiskunnallisen järjestelmän umpikujaa, joka koskee koko maailmaa. Sen ytimessä on historian vaurain maa, Yhdysvallat. Jo heti sen jälkeen kun Trump oli virkaansa valittu, hän alkoi syytellä Kiinaa kaikista järjestelmänsä ”patologisista” oireista. Oliko ongelmana siis budjettivaje, velkaantuminen, työttömyys tai pörssin romahdukset, sormi osoitti kohti Kiinaa. Kiina on historiallisesti auttanut länsimaisia pääomia ammentamaan voittoja aikana, jolloin työn riisto Amerikassa ja Euroopassa ei tuottanut riittävästi voittoja.

Samalla kun Trump harjoittaa protektionismia ja vastakkainasettelua myös eurooppalaisia liittolaisiaan vastaan, hän näytti heti vihamielisyyttään Kaukoidän jättiläistä vastaan. Kauppasota, pakotteet ja tuontitavaroiden tullimaksujen korotukset olivat vain muutamia toimenpiteitä. Sotilaallisella puolella Trump varustautuu ja valmistautuu suursotaa varten. Koronaviruksen aiheuttamista vaurioistakin syytetään Trumpin vastuuttoman politiikan ja markkinamekanismien sijaan Kiinaa josta tauti alun perin lähti liikkeelle. Eilen ja tänään amerikkalainen laivasto navigoi näyttävästi Etelä-Kiinan merellä, ja ulkoministeri Pompeo julisti, että Kiinan läsnäolo alueella on laiton. Kiina puhuu uudesta kylmästä sodasta ja USA on valmis iskemään kuumalla sodalla, jonka seuraamuksia on mahdotonta ennalta arvata.

Kiista näyttää koskevan vain erittäin strategisesti merkittäviä aluevesiä. Kyseessä on kuitenkin laajemman taustan ristiriidoista. Taloudellinen umpikuja ja kriisin ratkaisemattomuus pakottaa imperialismin yrittämään maksattaa kriisin seuraamuksia Kiinalla. Siitä on kyse myös pakotteissa, joita myös EU haluaa asettaa Kiinalle Hongkongin uuden lain varjolla. Siihen amerikkalaisen ja eurooppalaisen imperialismin tekopyhyyteen ryhmittäytyy myös meidän vasemmistomme. Vasemmistoliiton nuorisojärjestö (VaNu) on erittäin herkkä jos asia koskee ihmisoikeuksia Hong Kongissa, muttei vaivaudu tuomitsemaan imperialismin kasvavan militarismin uhkaa Kaukoidässä.

Kirjoituksessaan sosiaalisessa mediassa(https://www.facebook.com/vasemmistonuoret/posts/10157547883797336) (11.7.), Vasemmistonuoret vaativat eduskunnalta ja EU:lta ripeitä toimia. ”Kiina on asetettava kauppasaartoon” siihen asti, kun tämä on valmis noudattamaan sille asetettuja ”yhteisiä pelisääntöjä”. VaNun kirjoitus vetoaa EU:hun ja USA:han löytämään ”yhteisen sävelen” muka demokratian puolustamisessa, ja todellisuudessa aggressiivisen imperialistisen politiikan perustelemisessa. Tällaiset liberaalilta näyttävät piiritystä kannattavat poliittiset linjaukset on tuomittava laajasti vasemmiston keskuudessa.

14.7.2020

This entry was posted in Artikkelit, kotimaa. Bookmark the permalink.