VAPPUJULISTUS 2022 – Marxilainen Työväenliitto (MTL)

Työväenvapun alla Marxilainen Työväenliitto tervehtii kansaa, ja esittää vetoomuksen välittömän taistelun aloittamisesta porvariseliittiä ja Natoa vastaan. Maailma elää dramaattisia aikoja. Kapitalismin historiallinen rappiovaihe, systeemikriisi, pandemiat ja ennen muuta taloudellisen kriisin ratkaisemattomuus pakottaa imperialismia vielä kerran turvautumaan suursotaan. Toisaalta kapitalismin restauraation epäonnistuminen Venäjällä, Kiinassa ja muualla on saanut ”reaalisosialismin” luhistumisesta hyötyneitä oligarkeja armottomaan vastakkainasettelun yhtäältä keskenään ja toisaalta imperialismia vastaan. Nykyinen vastakkainasettelu Ukrainassa ei ole vain paikallinen konflikti, vaan helposti voi eskaloitua maailmansodaksi, ja jopa ydinsodaksi, jonka tuhkasta kukaan ei voi enää nousta. Hallitseva eliitti Suomessa, porvariston, demarien tai vasemmiston johdolla ei ole syytön tällaisen tilanteen syntyyn, vaan se on valinnut puolensa ja lietsoo sotaa valitsemalla Nato-jäsenyden.

Työväenluokka on kansainvälisesti vaikean dilemman edessä. Onko olemassa ratkaisu, joka voisi saada yhteiskunta haavoittumattomana ulos tästä suosta, jossa vaakalaudalla on ihmiskunnan olemassaoloon liittyviä kysymyksiä? Minkä asian puolesta, ketä vastaan ja kenen johdolla tulisi taistella? Kapitalismin maailmanlaajuinen romahdus vuosina 2008 – 2009 on nyt kärjistymässä paljon pahempaan maailmanlaajuiseen lamaan, jossa vallitsee massatyöttömyys ja hillitsemätön inflaatio. Kyse ei ole enää kansallisten intressien puolustamisesta ulkoista vihollista vastaan. Vastakkainasettelu on omassa maassa. Kaikki vanhaa maailmaa kasassa pitäneet tasapainot ovat järkkyneet. Kyseessä on globaali ristiriitojen räjähtäminen, joka vaatii globaali tason taistelua. Vanhan yhteiskunnan säilyttäminen on mahdottomuus. Kaikki siihen pyrkivät poliittiset voimat, niin liberaalit ja konservatiiviset kuin reformistisvasemmistolaiset, tulevat menettämän loputkin legitimiteetistään kansan keskuudessa. Tämä tarjoaa hyvät mahdollisuudet vallankumouksellisille. Samalla yhteiskunnallisessa levottomuudessa piilee vaara, että populistiset äärioikeiston voimat saattavat nostaa jälleen päätään.

Ukrainan sodassa vastakkain ei ole Putinin ja Zelenskyin eliitit. Vastakkain ovat läntinen imperialismi ja Venäjä sekä Kiina. Putin käynnisti sodan, jota oli ennen sitä provosoitu kahdeksan vuotta. Maidanin vallankaappauksen yhteydessä vuonna 2014 Ukrainasta oli päätetty tehdä ponnahduslauta hyökkäykselle Venäjää vastaan. Ukraina alettiin varustaa hampaisiin asti, Naton ydinasetukikohtia oli suunnitteella ja maan sisäinen ja ulkoinen ”turvallisuus” siis imperialismin intressit taattiin tekemällä Ukrainasta kansainvälisen fasismin pesä. Suunnitelmat Venäjän pilkkomisesta ja sen siirtolaistamisesta Ukrainasta käsin oli analysoitu Brzezinskin doktriinissa 1990-luvun lopulla.

Ukraina on nykysodassa imperialismin ja Naton pitkä aggressiivinen käsi, joka on antanut puolustus- ja turvallisuusvoimansa johdon fasistien ja uusnatsien käsiin. Siitä kielii Naton levittäytyminen 13 maahan viimeisen vuosisadan neljännen aikana. Mikäli myös Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, niin sitten Itämerestä tulee Naton meri ja Venäjän piiritys kiristyy, tällä kertaa myös Suomen toimesta. Suomi on siten asettunut imperialismin puolelle Venäjää vastaan eikä se ole edes nimellisesti neutraali. Uusina kandidaatteina jäseniksi ehdolla on Moldova, Georgia ja Azerbaidžan. Ukrainan pyrkimys liittyä Natoon oli sodan syttymiselle viimeinen pisara. Ukrainasta ydinohjus voi saavuttaa Moskovan kaupungin muutamassa minuutissa. Sotapropaganda ja kampanjat Natoon liittymisen puolesta on aloitettu Suomessa paljon ennen kun Putin hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Pääsihteeri Stoltenbergin ja Naton johtajadelegaatio ovat vierailleet Suomessa ja Ruotsissa yhtenään jo viime vuoden puolella. F-35 –hävittäjien ostos palvelee juuri samoja Naton hyökkäysprojekteja. Itäisessä Euroopassa Nato-mailla on jo 40 000 sotilasta ahdistamassa Venäjää ja Yhdysvallat on vahvistanut joukkojaan Euroopassa 100 000 sotilaaseen. Biden on tyrmännyt toistuvasti rauhanneuvottelut, joita Ukraina on ehdottanut pitkin maaliskuuta. Imperialismille kelpaa vain voitto, ei missään nimessä rauha. Länsimaat valmistelevat 13,6 miljardin dollarin aseellista tukea tähän asti annettujen neljän miljardin lisäksi. Kuten Sosialistisen Rakovski–keskuksen kannanotossa todetaan, ”Imperialismin (USA, Nato, EU) sotakoneisto aikoo käyttää ukrainalaisia tykinruokana taistelussa Venäjää vastaan ukrainalaisten ja venäläisten viimeiseen veripisaraan asti”. Nato yrittää tahallaan pitkittää tätä sodan Venäjän taloudellisten resurssien ehdyttämiseksi.

Valtamediat Suomessa ovat ryhtyneet hävyttömään valheiden työstämiseen. Todelliset työväenluokan ja muun kansan ongelmat jäävät uutisoinnissaan jalkoihin. Paperiliiton ja UPM:n sopimus sekä työpaikkojen lakkauttaminen lähitulevaisuudessa, hoitajien kohtelu ja pakkolait, eläkeputken poistaminen, ansionsidonnaisen työttömyysturvan heikentäminen on vain muutamia osa-alueita, jossa pääoma ja työnantajat jyräävät. Mediat ovat täynnä sotapropagandaa, Suomi valmistautuu tosissaan sotimaan. Vanhat sanat rauhansovittelijamaasta kuuluvat historiaan. Venäjän pelko ja medioiden propaganda ovat saaneet Nato–jäsenyyskannatuksen kasvamaan kansan keskuudessa. Nato-jäsenyyden puolustajat eivät kerro, että Naton jäsenenä Suomi saattaa joutua Naton sodan eturintamaan ja mahdollisen ydinsodan hyökkäyskohteeksi. ”Ryssän” pelkojen lietsojina toimii myös vasemmisto niin parlamentaarinen kuin ulkoparlamentaarinenkin. Vasemmistoliitto ottaa virallisen kannan toukokuun alussa. Pasifistinen vasemmisto ”itkee” sitä, ettei rauhalle anneta mahdollisuutta ja rukoilee paluuta sellaiseen puolueettomuuteen, joka ei enää ole mahdollinen. Suomessa ns. ”äärivasemmiston” osa kieltäytyy tarkkailemasta tilannetta luokkakantaisen position kautta ja ”jauhaa” siitä, ettei eliitti aja kansallista etua. Sen ideologisen suuntauksen Nato-vastaisuus on valevastaisuutta.

Me tarvitsemme kansainväliseen tilanteeseen perustuvaa analyysiä. On lakattava jäämästä puoleen väliin, neutraalius on tässä sodassa petturimaista. Työväenluokan päävihollinen on imperialismi, Nato, USA ja EU. Samaan kategoriaan kuuluvat kaikki edellisten tahojen myllyyn vettä kuljettavat poliittiset voimat jokaisessa maassa myös Suomessa. Me tarvitsemme kaikkien Natoa vastustavien työväenpuolueiden ja –järjestöjen yhteisrintamaa. Me tarvitsemme Zimmerwaldin tapaista sodanvastaista konferenssia nyt heti. Marxilainen Työväenliitto on parasta aikaa valmistelemassa sellaisen kokouksen yhdessä muiden vallankumouksellisten puolueiden ja järjestöjen kanssa Euroopassa, Lähi-idässä ja Latinalaisessa Amerikassa. Meidän tulisi lunastaa työväenluokan luottamuksen todellisen luokkataistelun parissa. Työväenluokan tulee ryhmittäytyä kapitalismia kumoavan ohjelman taakse. Venäjällä, Kiinassa ja muualla, missä kapitalismi on yritetty epäonnistuneesti palauttaa, on mobilisoiduttava poststalinisti-nomenklatuuraa ja oligarkien valtaa vastaan hybridijärjestelmän kumoamiseksi ja todelliseen työväendemokratiaan palautumiseksi. Vain sellainen kansainvälinen verkosto voi tehdä lopun eliittien pimeistä projekteista. Vain sellainen verkosto voi vastustaa ja ennen pitkää murskata historiallisen fasismin. Vain sellainen verkosto voi toimia pohjana uuden Internationaalin luomissa, mikä on välttämätön edellytys taistelussa sosialismista, joka laittaa alulle olosuhteet luokkien lakkauttamiseksi ja näin ollen myös sotavarustelun ja sotien lopettamiseksi.

  • Loppu sodan pitkittämiselle

  • Ei Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle

  • Loppu sotavarustelulle, Ukrainan miehittämiselle ja sanktioihin Venäjää vastaan

  • Itsehallinto Donbasin alueelle

  • Alas kapitalismin restauraatio Venäjällä ja Kiinassa

  • Rakentakaa Zimmerwaldin tapainen kansankokous

  • Maailman vallankumouksen puolesta

1.5.2022

This entry was posted in Articles, Artikkelit, kotimaa, NATO. Bookmark the permalink.