Naton huippukokous suunnitellaan sodan eskalaatiota

Naton sijaissota Ukrainassa on umpikujassa. Naton puolesta sotiva Ukraina on kohtaamassa ratkaisevaa tappiota. Vilnan huippukokous pohtii tietä ulos pattitilanteesta. Imperialismi jatkaa sotakaluston ja ammusten lähettämistä ja miljardien hanat pysyvät auki jatkossakin. Ukraina on menettänyt satojatuhansia sotilaita ja miljoonia kansalaisia on paenut maasta. Rypälepommit ja palkkasotilaiden käyttö ei tule pelastamaan täydellistä tuhoa kärsinyttä maata.

Eskalaatio toteutetaan kolmen akselin kautta. Stolterbergin mukaan yksi akseli on myös Suomea sisältävä arktinen alue, toinen ulottuu Baltiasta Keski-Eurooppaan asti ja kolmas on Välimeren ja Mustanmeren alue. Osana näitä kolmea sotasuunnitelmaa Nato asettaa 300 000 sotilasta korkeaan valmiuteen. Arktisen suunnitelman alueella Nato valmistelee kahdeksan sivustan osaston vahvistamista prikaatin kokoiseksi. Saksa osallistuu siihen 4000 sotilaalla. Saksa, jossa AfD:n äärioikeisto nousi toiseksi puolueeksi, on moninkertaistamassa sotabudjettiaan.

Huippukokouksen yhtenä tavoitteena on sopia Ukrainan Nato-jäsenyydestä. Saksa vastustaa kyseistä projektia ja on valmis estämään prosessia. Varasuunnitelmana Nato valmistelee erityistä statusta Ukrainalle. Nato ja Ukraina perustavat poliittisen neuvoston. Ukrainan jäsenyys on pudonnut pois neuvottelupöydältä ennen kun huippukokous ehtii alkaa. Biden antoi periksi Saksalle maanantaina sanomalla, että Ukraina ei ole vielä valmis jäseneksi. Naton yhtenäisyyden säilyttäminen on tärkeämpi kuin Ukrainan jäsenyys. Yhtenäisyys, joka kärsii muiltakin osin etenkin Naton eurooppalaisten jäsenmaiden osalta EU:ssa on valtavia taloudellisia ongelmia johtuen kapitalismin kriisistä. Ilman EU:n tukea esim. Italia ei selviydy ja yhteinen rahasto ja yhteinen velka jakaa EU:ta ainakin kahtia, pohjoiseen ja eteläiseen.

Kolmas tavoite Vilnassa on Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi. Toistaiseksi sekä Turkki että Unkari panevat hanttiin. Jos Erdogan saa vaatimansa F16 hävittäjät ja runsaasti lupauksia siitä, että Ruotsi karkottaa massiivisesti kurdipakolaisia, hän saattaa hyväksyä Ruotsin jäsenyyden. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Unkari seuraisi perästä. Tämä olisi takaisku pohjoisen akselin sotasuunnitelmille. Päätöksenteossa Nato tarvitsee yksinmielisyyttä. Sitä on jatkossa yhä vaikempi saada nyt kun jäseniä on 31. Pohjoista akselia koskevat päätökset ja toimet tarvitsevat joustavampia elimiä.

Näin ollen, meilläkin Pohjoismaissa tulee olemaan oma status Natossa. Ukrainan tavoin meille perustetaan oma ”poliittinen neuvosto”. Siitä syystä Biden vierailee Suomessa heti seuraavana päivänä huippukokouksen jälkeen. Vaikka Biden tapaa Niinistön ja muitaSkandinavian johtajia Vilnassa, silti hän tulee uudelleen tapaamaan heitä erikseen Helsingissä. Valkoinen talo kutsuu Bidenin vierailua Helsinkiin “US-Skandinavian johtajien huippukokoukseksi”. Onko olemassa salainen hanke eskaloida Ukrainan sota aloittamalla uusi ijaissota (proxy war)? Tapahtuuko eskalaatio Skandinaviassa, Keski-Euroopassa, Mustallamerellä vai kaikkialla yhtä aikaa? Aikooko imperialismi kylvää katastrofaalista sotaa ympäri Eurooppaa?

Biden ulos Suomesta

Suomi ulos Natosta

Taistelkaa imperialismin tappion puolesta

Valmistakaa sosialistista vallankumousta

10.7.2023

This entry was posted in NATO. Bookmark the permalink.