Opettajien ja oppilaiden toukokuu 2008 Ranskassa

Valtakunnallinen julkisen sektorin lakko on taas käynnissä Ranskassa. Tämä on kolmas valtakunnallinen suurliikehdintä sen jälkeen kun Sarkozy nousi valtaan.
Myös työläiset ja koululaiset ovat massiivisesti kaduilla. Lakon lisäksi mieltään osoittamaan lähti 63 prosenttia opettajista. Muita mukana olevia aloja ovat posti, sairaala, ja tulli. Pariisin mielenosoituksessa oli peräti 60 000 protestoijaa. Sarkozy suunnittelee 23 000 työpaikan leikkauksia tänä vuonna. 35 000:lle on tarkoitus antaa potkut ensi vuonna.

Massaprotestien keskipisteenä on ollut toukokuu 1968. Niin oppilaiden kuin heidän vanhempiensa kannanotoissa ja banderolleissa punaisen toukokuun perintö on tänäkin päivänä läsnä. 40 vuotta tapahtumien jälkeen Ranska ei halua unohtaa. Päinvastoin kymmenet kirjat, elokuvat, televisio-ohjelmat ja lehdet, jossa pohditaan silloisia tapahtumia käsittelevät punaista toukokuuta tämän päivän yhteiskunnallisen kriisin valossa.

Kuvaava oli yksi oppilaiden banderolli. jonka päälle oli suurin punaisin kirjaimin kirjoitettu: “Tarvitaanko uusi toukokuu -68?”

16.5.2008 

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, EU, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.