Kreikan Kansannousun 18. päivä

Tänään tuhannet opiskelijat, koululaiset, opettajat, yliopiston professorit ja työläiset marssivat taas Ateenassa valtion riistoa ja murhaajien hallitusta vastaan, osoittaen selvästi nuorison iskulauseen todeksi: “Joulu on peruttu, kapinaa ei!”

Jotkin iskulauseet osoittavat joulun hengen, kuten tämä uusi (vapaasti käännettynä):

“Kapina on kaikkialla, kaaos on kaikialla,
Tänään Jeesuskin on “huligaani” kuten mekin”

Syntagma-aukiolla, parlamenttitalon edessä oleva oikeistolaisen pormestarin joulukuusi on esimerkki hallituksen vulgaariudesta, ja sitä vartioivat tusinat mellakkapoliisin erikoisjoukot täydessä varustuksessa. Aukiolla lauloimme tutusta joululaulusta uuden version:

“Oi kuusipuu, oi kuusipuu

Kuinka kaunis oletkaan, kun me sinut poltamme!”

On hyvä mainita että monet taantumuksellisuudella kyllästetyn KKE:n (kommunistipuolueen) nuorisojärjestön – jonka johto on hallitusta rakastava ja vastustaa kapinaa viimeiseen hengenvetoon – jäsenet liittyivät tämän päiväiseen marssiin; jotkut heistä marssivat meidän trotskilaisten ehdoilla. KKE:n päivälehti Rizopastis hyökkäsi rajusti “Anarkistien, NAR:n ja EEK:n vaarallisia huligaaneja” vastaan (NAR ja EEK ovat kummatkin MERA:n [Radikaalivasemmiston Rintaman] liittolaisia). Samaan aikaan KKE:n edustaja Liana Kanelli, ultranationalistinen journalisti, kutsui radio-ohjelmaansa “City 99.5”- kanavalla pahamaineisen ja säälimättömän antisemiitin, Thanassis Plevriksen, äärioikeistolaisesta LAOS-puolueesta…

Kun marssi Ateenassa päättyi (poliisin kanssa oli muutama väistämätön yhteenotto), pidettiin kokouksia joissa suunniteltiin tulevaa toimintaa. Lukuisat taistelevat ammattiliitot tapasivat organisoidakseen kampanjan uutta yleislakkoa varten. ADEDY:n (Kansallisen julkisen sektorin työntekijöiden liiton) toimeenpaneva komitea ilmoitti päätöksensä yleislakosta, joka ollee tammikuun 21. päivänä ja kutsui GSEE:n
(Ammattiliittojen keskusjärjestön) liittymään kansalliseen yleislakkoon kaupallisella ja julkisella sektorilla.

Poliisin hyökkäyksen uhan alla Teknillisen yliopiston ja Talousyliopiston valtaus keskeytettiin alkaakseen uudelleen tammikuun alussa.

Vallatussa Lain tiedekunnassa yleiskokouksen enemmistö äänesti puolesta EEK:n ehdotuksesta jatkaa valtausta lomien yli. Joulunajan toiminta suunniteltiin ja monet taiteilijat ilolla päättivät myötävaikuttaa ja tehdäkseen tästä todellisen Sorrettujen Festivaalin; elokuvia, teatteriesityksiä, konsertteja jne. Tietenkin poliisin hyökkäys on
todennäköinen, joten valppautta tarvitaan, kuten myös solidaarisuutta tovereiltamme kaikkialla maailmassa!

Tammikuun 5. ja 7. päivä Koululaisten ja Opiskelijoiden Kansallinen Koordinointikomitea kokoontuu, ja uusi kansallinen mielenosoitusten päivä on päätetty tammikuun 9.lle päivälle, vasemmistolaisen opettajan Nikos Tembonerasin murhan vuosipäivälle. Murhan teki oikeistolaisen hallituspuolueen “Uusi Demokratia” nuorisojärjestön gangsterit vuonna 1991.

Joulukuun 2008 tapahtumat näyttävät olevan vain alkusoittoa myrskylle, joka puhkeaa 2009!

23. joulukuuta 2008

Savas Michael

 

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, EU, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.