Kreikan kansannousu, 1. – 6. päivä suomeksi

Kreikan kansannousu, 1. – 3. päivä

Ateena ja koko Kreikka on ollut tulessa vime lauantai-illasta asti. Pelkurimainen 15-vuotiaan pojan murha, jonka teki poliisin erikoskaartin jäsen Ateenassa lauantaina 6.12 oli korsi joka katkaisi kamelin selän ja josta miltei välittömästi seurasi kansannousu (erityisesti nuorten), ei vain Kreikan pääkaupungissa vaan koko maassa. Epäilemättä tämä on 1940-luvun sisällissodan ja vuoden 1973 Teknillisen koulun sotilasdiktatuurin vastaisen kapinan jälkeisen ajan suurin kansannousu.

Heti kun tieto levisi nuoren pojan kuolemasta, tappopaikan lähialue lähellä Ateenan Teknillistä Yliopistoa oli täynnä ihmisiä, enimmäkseen nuoria. Yhteenotot mellakkapoliisin kanssa alkoivat ja barrikadeja pystytettiin kaduille. Teknillinen Yliopisto vallattiin ja kutsu mielenosoitukseen seuraavana päivänä julkaistiin. Vastaavia liikehdintöjä oli samana iltana Thessalonikassa, Ioaninassa, Kreetalla, Patraksessa ja muissa Kreikan kaupungeissa.

Sunnuntaina 7.12. ainakin 20 000 ihmistä liittyi joukkomielenosoitukseen kohti poliisin keskustoimistoa Ateenassa, josta muodostui massiivinen mellakka, joka jatkui koko yön.

Maanantaina 8.12. aamuvarhaisella kymmenet tuhannet hyvin nuoret (15v tai alle) koululaiset marssivat Ateenan läpi ja valtasivat poliisin keskustoimiston edustan. Nuoret hyökkäsivät tai valtasivat poliisiasemia ja kaupungintaloja koko maassa Korfulta Roodokselle ja Evrosista pohjoisesta Kreetalle etelässä.

Alkuillasta kaksi kertaa edellistä päivää suurempi joukkomielenosoitus Ateenassa muotoutui yleiseksi yhteenotoksi mellakkapoliisin kanssa koko maassa. Ateenan Yliopiston Lakitiedekunta, Ateenan Talousyliopisto ja Teknillinen on vallattu ja kansankokoukset keskustelevat toiminnan suunnasta.

Tänään (ma 8.12.) julkistettiin, ja sen jälkeen kumottiin tiedotus että oikeistolainen pääministeru Kostas Karamanlis tapaa Presidentin ja muiden parlamenttipuolueiden johtajat selittääkseen poikkeustilan tarpeellisuuden.

Media yrittää lietsoa hysteriaa keskiluokassa ”sosiaalihuligaaneja” vastaan jotka ”hyväksikäyttävät epäonnisen pojan kuolemaa” ja ”tuhoavat yksityisomaisuutta ja sytyttävät pankkeja tuleen”. Ex-opetusministeri Marietta Yannakou, joka erosi opiskelijoiden joukkoliikehdintöjen (2006-2007) takia on syyttänyt ”keski-ikäisiä (!!) trotskilaisia ja anarkisteja jotka johtavat mellakkaa ja valtaavat Lain tiedekunnan Ateenassa”!!

Kansannousu ei ole kenenkään ohjailema. Se ilmentää maailmanlaajuisen kapitalismin kriisin aikaansaamaa räjähdysherkkää tilannetta. Kapina johtuu viimeisen periodin aiheuttamasta vihasta, kun nuori sukupolvi elää ilman tulevaisuutta näkyvässä kurjuudessa työn joustavuuden, työttömyyden ja poliisin ahdistelun olosuhteissa. Tuhannet nuoret pojat ja tytöt ovat tunnistaneet itsensä Alexis Grigoropoulosissa ja hänen traagisessa lopussaan. Joskus heidän räjähdysmäinen vihansa ottaa sokean väkivallan muodon, kuten vuoden 2006 Ranskan lähiömellakoissa – ja tästä syystä monet hallitsevan luokan edustajat tahtovat ”kreikkalaista Sarkozya”. Mutta Pariisissa ja Ateenassa todelliset syyt ovat syvösti sosiaalisia ja itse asiassa luokkaristiriitoja.

Pseudososialistinen PASOK virallinenvastustus tuomitsee mellakat ja sen jäsenet Ammattiliittojen keskusjärjestön johdossa äänestivät yhdessä oikeiston kanssa ensi keskiviikon (10.12.) marssin Ateenassa. Samana päivänä on 24:n tunnin yleislakko.

Virallinen vasemmisto ottaa myös kyseenalaisen kannan. Stalinistinen KKE ei tehnyt ensimäisinä päivinä melkein mitään paitsi lähetti delegaation keskustelemaan poliisin, eli murhaajien, johdon kanssa. KKE ei myöskään ota osaa yleisiin mielenosoituksiin, vaan järjestää omat erilliset mielenilmaisut sekä ”suojelee sosiaalista rauhaa anarkisteilta ja äärivasemmistolaisilta. Reformistinen Synaspismos (ex-eurokommunistit) yrittää leikkiä sovittelijaa massaliikehdinnän ja valtion välillä.

Radikaali vasemmisto Kreikassa koostuu pääosin kahdesta rintamasta: MERA:sta (Radikaalivasemmiston rintama, johon myös meidän puolueemme EEK osallistuu) ja ENANTIA:sta (Yhdistynyt antikapitalistinen vasemmisto), sitten on joitain maolaisia ja Anti-autoritäärinen Liike (anarkistit). Me julkaisimme yhdessä kutsun jatkuvaan taisteluun ja yleislakkoon murhaajien hallituksen kaatamiseksi ja sen kapitalististen käytäntöjen lopettamiseksi. Päärimme seuraavista toimista:

Huomenna (9.12.) Ateenassa järjestetään koululaisten, opiskelijoiden ja yliopistoprofessoreiden mielenosoitus. Osa marssijoista ottaa osaa nuoren Alexisin hautajaisiin. Iltapäivällä mielenosoituksia ja aktioita järjestetään kaikissa työväenluokan lähiöissä.

10.12. jolloin on myös yleislakko vastoin GSEE:n (Ammattiliittojen keskusjärjestö) johdon päätöstä, organisoimme marssit Ateenassa ja kaikissa suurimmissa kaupungeissa.

Kaiskissa suurimmissa kaupungeissa EEK taistelee muuntaakseen lakon rajattomaksi Siirtymäohjelman vaatimuksia ajavaksi yleislakoksi, työväen sosialistisen tien rakentamiseksi ulos kriisistä, murhaajien kapitalistista valtiota vastaan ja työväen vallan puolesta.

Kreikan kansannousu, 4. päivä

EI SORROLLE!
TUKI KREIKAN TYÖLÄISILLE JA NUORILLE!

Tänään kello kolme iltapäivällä Palaion Falironissa, lähiön hautausmaalla Ateenassa alkoivat epäonnisen, poliisin 6.12. kylmäverisesti murhaaman 15-vuotiaan pojan Alexis Grigoropouloksen hautajaiset. Tämä ampuminen oli valtion rikos, joka laukaisi suurimman kansannousun kansallisessa mittakaavassa Toisen maailmansodan jälkeen. Tuhannet ihmiset, nuoret ja vanhemmat osallistuivat hautajaisiin ja nostivat vasemman nyrkkinsä vallankumoukselliseen tervehdykseen. Hautajaisten lopuksi mellakkapoliisi hyökkäsi väkijoukon kimppuun tähtäimessään nuoret. Yhteenottoja purkautui. Suuri skandaali puhkesi, kun poliisit käyttivät taas aseita, ampuen ainakin 15 laukausta ilmaan hajottaakseen väkijoukon!

Iltapäivällä ennen hautajaisia, tuhannet koululaiset, opiskelijat ja yliopiston professorit osoittivat mieltään Ateenassa, ja parlamenttitalon edustalla, Syntagma-aukiolla syntyi taas yhteenottoja, kun mellakkapoliisit hyökkäsivät villisti 13-14-vuotiaiden tyttöjen ja poikien kimppuun.

Hautajaisten aikana protestimarsseja järjestettiin kaikissa suurimmissa kaupungeissa Kreikassa, mikä johti poikkeuksetta väkivaltaisiin yhteenottoihin valtion tukahduttamisvoimien kanssa. Patrasissa, jossa on satama, joka yhdistää Kreikan Länsi-Eurooppaan ja Italiaan, poliisin tukena oli ”Kultaisen Aamunkoiton” puolisotilaallisia joukkoja ja ”Uuden Demokratian” nuorisojärjestön gorilloja (jotka salamurhasivat vuonna 1991 vasemmistolaisen opettajan Temborenasin [kun hän meni kapinoivien opiskelijoiden puolelle ja hylkäsi roolinsa opiskelijoiden kurissa pitäjänä. Suom.huom.]). Huomattavia yhteenottoja syntyi myös Thessalonikissa, Volosissa ja Kreetalla. Monissa tapauksissa hyvin nuoret koululaiset tekivät rynnäköitä kaupunkiensa poliisiasemille.
Pääministeri Kostas Karamanlis tapasi maan presidentin, oppositiojohtajat ja parlamentin puheenjohtajan. Vaikkakaan hänen ei onnistunut saavuttaa heidän suoraa hyväksyntäänsä hätätilatilalle, hallitus lähestyy sitä julistamalla ‘poikkeustilan’ käyttäen perustuslain 11.artiklaa kieltäen mielenosoitukset ja valtaukset. Median kampanja, jonka tavoite on lietsoa paniikkia keskiluokan keskuudessa ”sosiaalihuligaaneja” vastaan, on näiden valmistelujen ensimmäinen askel.

Huomenna on kauan sitten kutsutun 24 tunnin yleislakon päivä. Yleislakko järjestetään hallituksen budjettia vastaan. Oikeiston kanssa GSEE:n (Ammattiliittojen keskusjärjestö) PASOK-johto on perunut kokoontumisen päämajansa edustalla
PASOK:in johtaja George Papandreou rajoittuu vain sanalliseen kritiikkiin, että ”hallitus ei käytä poliisia tehokkaasti sosiaalisen rauhan, julkisten rakennusten ja yksityisomaisuuden turvaamiseksi”…

Stalinistisen KKE:n johto menee edelleen kauemmas oikealle haukkuen yhdessä hallituksen ja äärioikeiston kanssa … Synaspismos-puoluetta (ex-eurokommunisteja) ”huligaanien ja provokaattorien suojelijaksi”. KKE:n pääsihteeri, Aleca Papariga kuvaili nuoria mellakoitsijoita valtion salaisen palvelun PASOK:in ja Uusi Demokratia- puolueen hallituksen alaisena luomiksi ”talebaneiksi”, jotka nyt ovat riistäytymässä käsistä!! Hän ylisti innoissaan oikeistohallitusta ja ja äärioikeiston fasistista antisemiittistä johtajaa.
KKE organisoi omat erilliset tapaamisensa, eri aikaan ja eri paikassa, todellakin luottaen sosiaaliseen rauhaan, jota murhaajien hallitus haluaa tyrkyttää.

Synaspismos, joka muodostaa ulkoparlamentaaristen vasemmistolaisten liittolaistensa kanssa ”Radikaalivasemmiston Allianssin” – SYRIZA:n, vaatii ”poliisin demokraattista uudelleenorganisointia” ja muita lällyjä reformistisia taloudellisia toimenpiteitä joilla tehtäisiin nuorison elintasosta hiukkasen parempi, mutta ilman tulevaisuutta. Synaspismos/SYRIZA perui päätöksensä pitää joukkotilaisuus GSEE:n päämajan edessä ja ottaa osaa lakkoilijoiden marssiin. Sitä vastoin he järjestävät marssin Syntagma-aukiolla.

Joten, ainut marssi huomenna Ateenassa tulee olemaan monien laitavasemmistolaisten organisaatioiden , EEK:n, järjestämä kulkue, joka kulkee Teknilliseltä yliopistolta parlamenttitalolle. Poliisin hyökkäyksen vaara tietenkin arveluttaa, mutta me emme taivu valtioterrorismille emmekä stalinistien ja reformistien raukkamaiselle painostukselle.

Joulukuussa 2008
eek@ath.forthnet.gr


Kreikan kansannousu, 5. päivä

Kun yhteenotot mellakkapoliisin ja kansan välillä jatkuvat taukoamatta jo viidettä päivää 15-vuotiaan Alexis Grigoropouloksen murhan jälkeen, GSEE:n (Ammattiliittojen keskusjärjestö) ja ADEDY:n 10.lle joulukuuta kutsuma yleislakko toteutui. Lakko oli erityisen onnistunut kuljetusalalla, julkisella-, opetus-, ja terveysalalla.

Pääministeri Karamanlis lähetti virallisen kirjeen GSEE:lle ei ainoastaan että tämä peruisi marssin, joka perinteisesti seuraa yleislakon päivän keskeistä mielenosoitusta, vaan Syntagma-aukion kulkueen ja jopa lakonkin ”hermostuneen tilanteen vuoksi”. Ammattiliittobyrokratia on jo perunut marssin ja siirtänyt mielenosoituksen perinteisestä paikasta GSEE:n päämajan edustalta Syntagma-aukiolle parlamenttitalon eteen ”parlamentaarisen demokratian tueksi”… Mutta GSEE:n johto, jota dominoi PASOK, ei uskaltanut peruuttaa lakkoa eikä mielenosoitusta kuten Karamanlis oli vaatinut, koska pelkäsi, että työläisten massat mobilisoivat ne itsenäisesti ja byrokraatteja vastaan.

Uusi Demokratia- puolueen muodostaman hallituksen, PASOK:in ja etenkin KKE:n ristitulessa SYRIZA perui marssinsa ja vaihtoi mielenosoituksensa lähelle Syntagma- aukiota. KKE on syyttänyt reformistista Synaspismos-puoluetta ja sen liittolaisia SYRIZA:ssa ”sosiaalisen rauhan ja yksityisomaisuuden tuhoavien huligaanien” suojelemisesta.

KKE:n stalinistit (jotka äskettäin palauttivat ‘kunnian’ Stalinille ja Moskovan näytösoikeudenkäynneille sekä 30-luvun puhdistuksille Neuvostoliitossa) ovat alkaneet nuorten kansannousun pääpanettelijoiksi haukkuen nuoria ”talebaneiksi”, ”gangstereiksi”, ”huumekauppiaiksi”, ”parittajiksi”(!!), ”poliisin agenteiksi” jne. Tänään koko massamedia,  oikeistolaiset ja etenkin äärioikeistopuolue LAOS:n fasistit ylistivät, lainasivat hyväksyen ja toistelivat pahoinvointiin asti KKE:n pääsihteerin Paparigan alhaisia solvauksia kansannousua vastaan.

Yleislakolle he organisoivat oman erillisen marssin Omonia- aukiolla, liikkuivat kaksi korttelinväliä ja hajaantuivat! Heitä oli alle 4000.

Niinpä Ateenan ainoa marssi yleislakon päivänä oli MERA:n laitavasemmistolaisten organisaatioiden, ENANTIA:n  ja kahden maolaisen ryhmän sekä Anti-autoritäärisen Liikkeen (anarkistit) järjestämä. MERA on Radikaalivasemmiston Rintama (jonka osanottaja EEK on) ja ENANTIA on Yhdistynyt Antikapitalistinen Vasemmisto. Muutamat luokkataistelevat trade-unionistisen liikkeen osat, erityisesti julkinen sektori, terveys-, opetusala, ja tekniikkainsinöörit jne. ja lukion opettajien liitto kieltäytyivät menemästä sekä PASOK:in johtaman GSEE:n että stalinistien marssiin ja liittyivät meidän etulinjaamme. Se oli Kreikan laitavasemmiston vaikuttavin marssi vuosikymmeniin ja käsitti noin 25 000 ihmistä! EEK:lla oli suurin tuki sen historiassa. Italian TV (joka myös haastatteli Savas Michaelia EEK:sta) kuten muut ulkomaiset tv-kanavat näyttivät marssimme – muttei Kreikan valtion kanava, joka sen sijaan näytti GSEE:n pikkiriikkisen kulkueen ja stalinistien kokoontumisen Omonia- aukiolla..

Vain pieniä yhteenottoja mellakkapoliisin kanssa nähtiin marssin aikana, joka loputtuaan tietenkin levittyi geometrisesti ja jatkuu vieläkin (noin puolenyön aikaan Kreikan aikaa) vallatun Teknillisen yliopiston ympäristössä. Poliisi käytti siellä tänään myös puolisotilaallisen fasistijärjestön ”Kultaisen Auringonnousun” korstoja – kuten tekivät eilen Patrasissa ja jotka puukottivat nuorta tyttöä – ja uhkasivat hyökätä vallatussa Ateenan yliopiston Lain laitoksessa sijaitsevaan Itsenäiseen toimintakeskukseemme.

Vallatussa Lain tiedekunnassa pidettiin  marssin jälkeen kaksi yleiskokousta: Työläisten kokous, johon osallistuivat sadat luokkataistelevat trade-unionistit ja Opiskelijoiden kokous, johon osallistui miltei kaikkien opiskelijajärjestöjen edustajat Ateenan Yliopistosta. Vuoden 1973 CIA:n juntan vastaisen kapinan perinteet näkyivät: myös silloin oli työläisten ja opiskelijoiden kokoontumiset koordinoimassa toimintaa, kuten on nytkin. Itsenäinen toimintakeskus on todellakin tämä Koordinointi(keskus).

Kannanotto, jossa on sarja vaatimuksia (Vaatimuksia oli ammattiliittojen ja eläkkeiden vastaisten toimien sekä poliisivaltiomaisten lakien lakkauttamiseksi, palkankorotuksien puolesta, yksityistämisiä vastaan, työläisten kontrollin alaisten kansallistamisten puolesta jne.), kutsu rajattomaan yleislakkoon hallituksen kaatamiseksi, ja vakava päätös kansalaistottelemattomuudesta, mielenosoituksista, lakoista jne. hallituksen valmistelemaa hätätilaa vastaan, luonnosteltiin ja siitä äänestettiin. Kannanotossa tietenkin vaadittiin välitöntä vangittujen – joita on jo yli 150 ja suurin osa heistä on noin 15-vuotiaita poikia, jotka ovat ensimmäinen tämän hirviömäisen kapitalistisen murhaajahallituksen kohde – vapauttamista.

Uusi provokaatio tuli tänään julkisuuteen: poliisin lääketieteellinen laitos aikoo julkaista lausunnon, jonka mukaan Alexisin murha olisi ollut… vahinko. Samaan aikaan kaksi murhaajapoliisia ollessaan todistajana, jotka on tulleet tunnetuiksi asianajajansa (mafian pahamaineinen lakimies), syyttivät nuorta uhriaan ”ilkeäksi häiriintyneesti käyttäytyväksi huligaaniksi”, joka oli ”potkittu ulos koulusta” (koulu virallisesti kiisti solvauksen). Tämä henkilöhahmon mustamaalaus – Alexis Grogoropouloksen toinen murhaus – epäilemättä tulee provosoimaan uusia räjähdyksiä, kun muistetaan että taistelun etulinjassa ovat 14-15-vuotiaat koululaiset.

Huomenna tulee olemaan toinen opiskelijoiden ja koululaisten mielenosoitus. Samoin ylihuomenna. Liikehdintä ei tule loppumaan ennen lopullista voittoa.
Joulukuun 18. päivänä hallituksen budjetista äänestetään parlamentissa ja toinen yleislakko on myös suunniteltu sille päivälle.
Venceremos!

Joulukuun 10. 2008
____Savas Michael

Kreikan kansannousu, 6. päivä

Kuusi päivää sen jälkeen, kun poliisi murhasi nuoren pojan, Alexis Grogoropouloksen, joka laukaisi kuuden viime vuosikymmenen suurimman kansannousun Kreikassa, nuorison kapina jatkuu, nuoriso etujoukkonaan. Yli sata koulua ja oppilaitosta on vallattu. Koululaisten mielenosoitukset purkautuivat aamulla useimmissa Ateenan naapurustoissa, poliisiasemia vastaan hyökättiin ja julkisia rakennuksia vallattiin.

Murhaajan ja hänen pahamaineinen asianajajansa Koyasin provokatiivinen esiintyminen heidän yrittäessään mustamaalata uhrin henkilöhahmoa, syyttäen häntä häiriintyneeksi huligaaniksi jne. ja poliisin yritys esittää murha onnettomuutena antoi uuden impulssin massojen inholle ja kapinoinnille. Iltapäivällä oli uusi tuhansien ihmisten mielenosoitus Ateenan keskustassa ja toinen on tulossa huomenna.

Ateenan ulkopuolella kapina on nielaisemassa koko maan; mielenosoituksia on jopa sellaisilla konservativisilla alueilla kuin Laconiassa etelässä.

Uutisia kansainvälisistä solidaarisuustoimista on otettu innolla vastaan. Niitä on tullut ympäri maailman Moskovasta Buenos Airesiin ja Tokioon, Istanbulista Barcelonaan, Madridiin, Roomaan, Bolognaan, Pariisiin, Grenobleen, Kööpenhaminaan, Tukholmaan ja niin edelleen. Euroopan porvaristo, toisin kuin mediansa, ovat  huolestuneet ja peloissaan Kreikan kansannousun toisiin euroopan maihin tarttuvista vaikutuksista. Erityisesti ranskalainen porvaristo ja itse Sarkozy ovat ilmaisseet pelkojaan. Minute- lehti kirjoitti uuden Vuoden 1968 Toukokuun alkamisesta, tällä kertaa Kreikan kansannoususta. Financial Times kirjoitti että Kreikan kapina on epätavallinen tilanne EU:lle…

Kuten Kreikan koululaiset sanovat: ”Tehdään totta ‘heidän’ pahimmista painajaisistaan!!”

_11. 12. 2008
Savas Michael

 

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, EU, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.