Globaalikapitalismi. Eva ja kapitalismin neljä mallia

Elinkeinoelämän valtuuskunta kuvaili viime torstaina neljää tulevaisuuden näkymää kapitalismista. EVA:n mukaan joko a) Yhdysvallat pystyy kääntämään taantumatilanteen ja vetämään muutakin maat mukana tai b) Kiina astuu ruoriin ja uuden Bretton Woodsin kautta se takaa kapitalismille kasvua jatkossakin.

Loput kaksi vaihtoehtoa on kapitalismin kannalta synkkiä. Mikäli kumpikaan aikaisemmin mainituista ei onnistu, niin kolmas vaihtoehto olisi se, että kansantaloudet pirstoutuvat ja maat sekä talousalueet eristäytyvät.

Siinä tapauksessa Euroopan menestyminen riippuu Venäjä-yhteistyöstä. Vaihtoehto tarkoittaisi paluuta 1800-luvulle. Viimeisessä mallissa, Evan mukaan, ollaan kolmannen maailmansodan partaalla. Kansantaloudet ja yhteiskunnat romahtavat ja kaikki karkaa käsistä.

Vanha sosialistien dilemma sosialismi tai barbaria muuttuu nyt Evan suulla tällaiseksi: Vähemmän barbaarinen kapitalismi vai totaalinen tuho. Kyse on kapitalismin tulevaisuudesta, ja sen ovat ymmärtäneet kapitalistit oikein hyvin. Yhteiskunta ja koko sivilisaatio ovat murrosvaiheessa.

Todellisuudessa Eva tarjoaa neljää mallia, mutta vain yhden vaihtoehdon. Siinä on neljä eri kapitalismin kuvaa. Kapitalismin instituutiot eivät halua ajatellakaan, että ratkaisu voi olla työväenuokan käsissä. Luokkataistelu nostaa nyt kaikkialla päätään ja kieltäytyy maksamasta kapitalismin laskuja.

Suomalainen kapitalismi ei kykene vaikuttamaan tähän suureen kehitykseen. Se tulee olemaan osa eurooppalaista linjaa ensi torstain G20-kokouksessa, jossa USA ja Kiina tulevat riitelemään Evan kahdesta ensimmäisestä vaihtoehdosta. Molemmat Evan kaavailemmat ensimmäiset kaksi mallia on tuomittu epäonnistumaan. Jäljelle jää totaalinen barbaria tai työtätekevien malli, eli vallankumous ja sosialismi.

Tuleva G20-kokous muistuttaa vuoden 1933 kapitalistien huippukokousta, joka pidettiin myös Lontoossa. Sen kokouksen epäonnistumista pidettiin alkusoittona kehityksessä, joka johti toiseen maailmansotaan.

Dimitris Mizaras

This entry was posted in Artikkelit, Talous, Artikkelit, ulkomaat, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.