Afrikan maanosa myytävänä

Afrikka on ilmeisesti viimeisiä alueita, josta voi löytää ”alfa”- aarretta. Kapitalismin alkutaipaleessa pääoma etsi uusia viljelymaita, myöhemmin öljyä ja lopulta maailmanlaajuisia markkinoita. Nyt eletään pääoman liikakasaantumisen aikaa; nyt pääoma etsii ”korkeata tulosta riskilleen”, eli ns. alfa-investointeja.

Järjestelmän maailmanlaajuisen kriisin toisena vuotena pääoma pyrkii sijoittumaan taas viljelymaihin. Useimmiten pääoma ostaa tai vuokraa maata skandaalimaisen halvalla. Uuden tendenssin mukaan, pääoma hakeutuu Aasian, Itä-Euroopan ja ennen muuta Afrikan maihin. Viimeksi mainitun asukkaat jäävät näin ilman minkäänlaista toimentuloa, jonka seurauksena eivät myöskään pysty ostamaan ainakin amerikkalaisten näiden omassa maassaan tehokkaasti tuotettuja elintarvikkeita. Tällä tavalla niitä odottaa entistä suurempi nälkä, sotia ja sairauksia. Pääomaa kiinnostaa vain se, mihin voisi voittoisasti sijoittua.

Uudesta trendistä ilmoittivat innokkaasti kiinnostuneensa amerikkalainen pääomien hallinnointifirma Black Rock, investointipankki Renaissance Capital, Saksan pankki, Goldman Sachs, kuin myös yliopistot kuten Harvard.

This entry was posted in Afrikka, Artikkelit, ulkomaat. Bookmark the permalink.