EEK:n kesäleiri pidetty Kreikassa

Kreikassa pidettiin 20.7-26.7 EEK:n (Työläisten vallankumouspuolueen) neljäs kesäleiri. Leirille kokoontui, kuudeksi päiväksi keskustelemaan ja viettämään aikaa, EEK:n ja OEN:n (EEK:n nuorisojärjestö) tovereiden lisäksi tovereita Tanskasta, Turkista, Venäjältä, Saksasta sekä myös Suomesta.

Leiri pidettiin muutaman tunnin ajomatkan päässä Ateenasta, Kreikan länsirannikolla, kauniilla leirintäalueella. Leirillä työskenneltiin siten, että aamulla oli alustus jostain aiheesta ja iltapäivällä näistä alustuksista käytiin keskustelua pienryhmissä. Alustuksien aiheet olivat Joulukuun kapina (Noin kolme viikkoa kestänyt nuorison kapina kreikassa 2008 joulukuussa), kapitalismin kriisi, stalinismi ja kommunismi sekä vallankumouksellinen puolue ja kansanliike. Näiden lisäksi kansaiväliset toverit kertoivat oman maansa poliittisesta tilanteesta.  Kaikki aiheet nivoutuivat hienosti toisiinsa kapitalismin kriisin aiheen alle. Teoreettisen työskentelyn lisäksi leirillä pelattiin jalkapalloa, uitiin, katsottiin elokuvia, tanssittiin rebetiko juhlissa sekä biletettiin rantabileissä.

Toisena leiripäivänä aloitettiin teoreettinen työskentely. Alustuksen aiheena oli joulukuun kapina. Kapina johtuu nimen omaan kapitalismin syvästä kriisistä ja siitä kuinka nykyinen talousjärjestelmä ei pysty luomaan minkäänlaista tulevaisuutta nuorisolle eikä kenellekkään muulle. Keskustelussa käytiin läpi kapinan merkitystä kapitalismin romahduksen alun ensimmäisenä kapinana. Kuinka tärkeää kapinan luonnetta on ymmärtää, ja sitä minkä takia se ei pystynyt nousemaan laadullisella tasolla. Alustuksesssa käytiin myös läpi kapinan tapahtumia, sortokoneiston toimia kapinan aikana ja kuinka tämä koneisto on yrittänyt luoda anti-joulukuuta hyökkäämällä maahanmuutajia vastaan ja lisäämällä muutenkin sortoa elämän eri osa-alueilla.

Kolmannen leiripäivän aiheena oli kapitalismin kriisi. Näissä keskusteluissa käytiin läpi kapitalismin tilaa ja sitä kuinka se on saapunut tiensä päähän. Saimme myös päivityksiä talouden lukuihin ja tilastoihin. Koskaan ei ole ollut näin ajankohtaista nostaa esille iskulause “sosialismi tai barbaria”, sillä kapitalismi ei pysty antamaan meille kuin tuhoa, sortoa ja fasismia. Porvaristo ei ole pystynyt ratkaisemaan mitään kapitalismin perusongelmia eikä myöskään finanssitalouden ongelmia. Kävimme myös läpi kapitalismin historiaa. Mtl:kin on kirjoittanut aiheesta paljon.

Neljäntenä päivänä oli vuorossa kansainväliset raportit. Näistä mielenkiintoisin oli ehdottomasti turkkilaisen toverin terveiset. Turkin neljänneksi suurimmassa Adanan kaupungissa CRFI:n turkkilaisen järjestö DiP yhdessä kurdikoalition kanssa sai 10% kannatuksen paikallisvaaleissa.

Viidentenä päivänä käsiteltiin aihetta stalinismi ja kommunismi. Kuulimme kuinka Kreikan kommunistinen puolue oli ollut täysin valtion puolella joulukuussa ja kuinka se on palauttanut Stalinin kuvat käyttöön ja sanonut, että Moskovan oikeudenkäynnit olivat tarpeellisia ja että niissä syytetyt olivat pettureita. Stalinismi ei ole muuttunut. Se on yhä vastavallankumouksellinen ideologia. Kävimme läpi stalinismin historiallista petosta ja sitä, miksi on tärkeää taistella yhä stalinismia vastaan.

Leirin viimeisenä aiheena oli vallankumouksellinen puolue. Keskustelimme siitä millaisia haasteita ja mahdollisuuksia kapitalismin kriisi ja joulukuun kapina antavat vallankumouksellisen puolueen rakentamiselle ja kuinka erityisen tärkeää juuri nyt on rakentaa vallankumouksellista puoluetta.

__Henri Häkkinen


This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, EU. Bookmark the permalink.