G20: Taantuman uusi aalto mahdollinen

Yhdysvaltain Pittsburghissa kokoontunut G20 -maiden kokous yritti käsitellä kapitalismin kiperimpiä kysymyksiä. Niitä on kuitenkin niin paljon, että teollisuusmaiden viisaat ovat jakaneet kahteen ryhmään. Yhtäältä on ratkaisemattomat, joista ei kannata edes puhua. Supervaltioiden supervajeet, velka, fiktiivinen pääoma, myrkylliset velkakirjat, tuleva hillitön inflaatio ovat vain muutamia tähän kategoriaan kuuluvia. Toisaalta pitäisi löytää akuuttihätään lääkkeitä, jotka pitkittävät totaali romahduksen tuloa, ja tarjoavat hetkellistä ja tilapäistä tekohengitystä.


Kokousta edelsi pitkä perustelu siitä, merkitseekö taantuman hidastuminen kriisin loppua, vai jatkuuko lama edelleen pitkään. Totaalikatastrofia on estetty ennennäkemättömillä elvytys- ja tukitoimilla. Kysymys kuuluu, pitäisikö lopettaa elvytys ennen kun se romuttaa kaiken, vai jatkettaisiinko sitä. Tässä kysymyksessä eri maissa ollaan eri mieltä. Velalla tapahtuneen suurten rahojen pumppaaminen pankeille on saanut joidenkin kansantalouksien sietokyvyn ehtymään. Yksi suurimmista uhkista olisi se, että eri maat kokeilisivat erilaisia toimenpiteitä, jopa toisen maan kustannuksella.

Kapitalistit vakuuttavat, että he ovat oppineet 30-luvun kriisistä, eikä protektionismin tielle enää lähdettäisi. Kaikki merkit kuitenkin kielivät siitä, että suuret kansantaloudet ja niiden takana olevat valtiot teroittavat jo puukkojaan. Pelättiin, että viimeiset Obaman tulliverot kiinalaisille tuotteille myrkyttäisi Pittsburghin ilmapiiriä. Näin ei tällä kertaa käynyt. Näin ollen, vielä kerran tapahtuman suurin saavutus oli se, ettei siellä puukotettu. Sovittiin, ettei taantuma ole vielä ohi ja elvytystä jatketaan. Tämä korttitalo heti sortuu kun ensimmäinen lopettaa elvytystoimet ja alkaa kiristää taloutta. Sellainen on ennen pitää välttämätön. Jos siihen ryhdyttäisiin nyt heti, lama syventyisi ja työttömyys nousisi uusiin korkeuksiin. Jos toimenpide lykätään tulevaisuuteen, silloin on vaara, että syvän laman lisäksi, taloutta koettelisi kaksinumeroinen inflaatio.

Tulokset siis jäivät laihoiksi, ja alkuperäiset vaatimukset vesitettiin tyystin. G8 –ryhmän korvaaminen g20 –ryhmällä ei ole niin radikaalipäätös. Käytännössä G8 oli syrjäytetty aikoja sitten. Analyytikkojen mukaan likviditeetti, joka syntyi ennätyssummien pumppauksesta, alkaa tyrehtyä tämän vuoden loppuun mennessä. Jos näin käy, uusi taantuman suvanto on odotettavissa tammi-helmikuun vaihteesta lähtien. USA:ssa keskustellaan uudesta jättitukipaketista, ja Euroopassa valmistaudutaan kohtaamaan myrskyt Itä-Euroopan talouksien konkurssisarjoja.

__Dimitris Mizaras

This entry was posted in Artikkelit, Talous, Artikkelit, ulkomaat, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.