FUKOSHIMA , KAPITALISMI JA VALEHTELUIDEN SARJA

Fukoshiman ydintuho nosti esille taas kysymyksen ydinvoimasta. Lehdissä kirjoitettiin asiasta ja Saksa ilmoitti luopuvansa suunnitelmistaan rakentaa lisää ydinvoimaloita; ainakin väliaikaisesti. Kansalaiset saivat tietää, mitä tarkoittaa Foratom, se vahva ydinvoiman lobbausjärjestö. Yhtäkkiä heräsi eloon vanhoja kirjoituksia siitä, että Paavo Lipponen on ajanut ahkerasti foratomin asiaa. Lipponen on hävyttömästi sitä mieltä, että foratom on ”asiantuntijajärjestö”. Enemmän kuin mitä tässä barbariassa opimme, on se, mikä jää piiloon. Hallitukset, jättiyhtiöt, pääomapiirit ja muu eliitti vähättelevät katastrofin mittoja ja ryhtyvät yhteiseen vaikenemisen kilpailuun.

Foratom riemuitsi 9. maaliskuuta koska EU oli antanut julkisuuteen energiakarttansa, joka avasi tien ydinvoiman laajalle käyttöönotolle Euroopassa. Kahden päivän kuluttua tapahtui maanjäristys ja tsunami iski Japanissa. Wikileaksin lähteistä tulleiden dokumenttien perusteella Japania oli vuosia aikaisemmin varoitettu jättiläiskokoisen katastrofin vaarasta. Ydinonnettomuuksia on tapahtunut 1950-luvulta lähtien joitakin kymmeniä. Syy niihin kaikkiin löytyi aina inhimillisestä erehdyksestä. Japanin katastrofi oli ensimmäinen, jonka taustalla on ollut luonnonilmiö. Onko kuitenkaan tsunami syypää siihen, jos kapitalismi rakentaa kymmeniä ydinvoimaloita alueelle, jossa on mahdollisuus puhjeta maata mullistavia ilmiöitä.

Osittain seuraamusten vähättelemisen vuoksi ja osittain Libyan ja arabimaissa tapahtuvien kansannousujen vuoksi öljyn hinta nousi pilviin, mikä sai ydinvoimalobbaukset taas kiihtymään. Tepco-yhtiö omisti Fukoshiman tehtaat 1977-2002 vuosien välillä. Nyt tiedämme, että sinä aikana firma oli antanut virheellisiä raportteja Japanin hallitukselle yli 200 kertaa. Fukushiman tehtaat oli suunniteltu kestämään maanjäristyksiä korkeintaan 6,5 richterin asteikon verran. Vähän ennen tsunamin tuloa japanilaiset seismologit olivat ennustaneet yli 7 richterin maanjäristystä.

KAPITALISMI JA VALEHTELU OSA 2 – TAPAUS GOLDMAN SACHS

Kesti kauan Fukosiman ydinkatastrofin jälkeen, ennen kuin ihmisiä kehotettiin lähtemään myrkytetyltä alueelta, ja myöhemmin ryhdyttiin evakuoimaan. Pitkä aika kului myös ennen kuin tuho luokiteltiin Tsernobylin kaltaiseksi. Samanaikaisesti Goldman Sachs niminen pankki käski Japanissa työskennelleet työntekijänsä jäämään maahan, koska muuten joutuisivat ”menettämään paljon rahaa”. Tämä on markkinoiden fundamentalismia parhaimmillaan. Tiedosta kertoi CNBC -kanava (Consumer News and Business Channel). Goldman Sachs on sijoituslaitos, joka on kehittänyt ns. ”luovan kirjanpidon” menetelmiä. GS on auttanut mm. Kreikan viranomaisia väärentämään tilastotietojansa ennen maan liittymistä euroalueeseen. Samanaikaisesti GS neuvoi omia asiakkaitaan sijoittamaan vakuutuksiin ja lyömään vetoa Kreikan vararikon puolesta.

Fukosiman tuhon jälkeen neljä GS:n toimitusjohtajaa lensi Japaniin tarkoituksenaan neuvotella amerikkalaisten työntekijöittensä kanssa siitä, että säteilyvaaraa ei ole huolestuttavassa määrin olemassa. GS:n edustajilla oli toinenkin viesti matkassa. Japanista ja varsinkaan Tokiosta ei saisi poistua. Monet pankin työntekijät halusivat lähteä väliaikaisesti maasta, ja toiset halusivat saada siirron eteläiseen Japaniin. Neuvottelut pidettiin Tokion Mori Tower –rakennuksessa, jossa sijaitsee pankin päämaja. Mukana suostuttamassa työntekijöitä olivat kehittyvien markkinoiden johtaja Michael Evans, GS:n investoinneista vastaava Ed Forst ja pankin toimitusjohtaja Lloyd Blankfein.

Viesti oli selkeä. Kukaan ei saanut lähteä, markkinoille pitää antaa oikeat viestit. Monet pyysivät heidän perheitäänkin mukaan USA:lta. Mainittakoon että ydinsaaste on vaarallisempaa lapsille ja raskaana oleville naisille. Kukaan ei uskaltanut lähteä pois irtisanomisen pelossa. Jotkut toiset yritykset, kuten Blackstone ja ranskalainen pankki BNP, siirsivät toimintansa Hong Kongiin. GS:n mallin mukaan, Japaniin jäivät esim. Bank of America, Citigroup, JP Morgan ja muut amerikkalaiset pankit. Goldman Sachs ei suostunut kommentoimaan tätä artikkelia.

KAPITALISMI JA VALEHTELU OSA 3

Goldman Sachs on tämänkin tarinan sankari. Pankki ei valehdellut vain Kreikan tai muiden maiden, vaan omastakin puolesta. Kun puhkesi asuntolainojen kriisi Yhdysvalloissa, GS harhautti omia asiakkaitaan, mutta myös maan Senaattia ilmoittamalla väärennettyjä lukuja koskien pankin omia sijoituksia toksisiin finanssituotteisiin. Senaatti syyttää nyt GS:ä siitä, että se johdatti harhaan asiakkaitaan myymällä heille johdannaisia paisutettuihin hintoihin. Yhtiö väärensi näin kilpailua ja manipuloi markkinat. Le Monden toimittaja ja kirjailija Marc Roche on aikaisemmin nimittänyt GS:a ”eriskummalliseksi eläimeksi, pankin ja maan hallituksen seokseksi”. Samaan huijaripankkikategoriaan luokiteltiin myös Saksan Deutsche Bank AG.

Senaatin tutkimusraportin mukaan, Moody’s sekä Standard & Poor’s tekivät luottoluokituksia Goldman Sachin ja UBS AG:n painostuksen alaisina. Painostajien ryhmään kuuluu vielä kuusi pankkia. Molemmat niin GS kuin Deutsche Bank AG kiistävät syytökset.

__Dimitris Mizaras


This entry was posted in Aasia, Artikkelit, Talous, Artikkelit, ulkomaat. Bookmark the permalink.