Wikileaks Guantanamosta

Wikileaks antoi julkisuuteen uusia järkyttäviä asiakirjoja. Niiden mukaan Yhdysvallat piti Guantanamossa vangittuina satoja ihmisiä vuosikausiksi, vaikka tiedettiin näiden olleen syyttömiä ja vaarattomia. Samaan aikaan päästettiin vapaaksi vankeja, joiden luokitus oli ”erittäin vaarallinen”. Armeijasta lähtöisin olevat asiakirjat on julkaistu useammassa lehdessä. Ne koskevat vuodesta 2002 keskitysleirillä olevien 779 ihmisen kohtaloa.

Suurin osa vangeista pidettiin leirillä väärien ”vasikkatietojen” perusteella. Laverteluja ei tapahtunut aina vapaaehtoisesti, monesti tiedot kiskottiin kidutuksen tai muun kiristyksen avulla. Kuten New York Times kirjoitti, usein tiedottajat olivat epäluotettavia ihmisiä. El Pais kirjoitti, että joka viides vanki oli pidätetty mielivaltaisesti muuten vaan vihollisen militanttina.

Vangin vapauttaminen oli erittäin vaikeaa. NPR kertoo, että sen jälkeen kun Guantanamon kuulustelijat tekivät jopa kirjallisia raportteja siitä, että joku vanki on ollut syytön, sen vapaaksi päästäminen kesti kuukausia. Le Monde kertoi alaikäisistä vangeista, joilla ei ollut mitään tekemistä talibanien kanssa.

Asiakirjojen julkaisemisen jälkeen Yhdysvaltain hallitus pahoitteli, ei tapahtunutta, vaan sitä, että dokumentit oli annettu tiedotusvälineille. Vielä tänä päivänäkin Guantanamossa on 172 vankia ilman mitään oikeutta puolustaa itseänsä oikeudessa.

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, Polttopisteessä, USA. Bookmark the permalink.