Poliittinen epävakaus ja talouden taantuma Euroopassa

Vieläpä viime tammikuussa (7.1.2013) José Manuel Barroso ilmoitti Guardian lehdelle, että ”The euro crisis is over”. Näkeekö vielä huhtikuussa joku, että Euroopassa kriisi on jo tai edes pian ohi? Hyvin monet arvostetut ekonomistit Atlantin molemmin puolin Kypros -ratkaisun jälkeen näkevät Euroopassa ”Corralitoja” kaikkialla. Termi otettiin käyttöön yli kymmenen vuotta sitten Argentiinassa, ja se kuvailee pankkien sulkeutumista joksikin aikaa, jonka sisällä tehdään muutoksia valuutan arvoon tai pakkolunastetaan muilla keinoin talletuksia. Sananmukaisesti termi tarkoittaa lammaserotteluaitaa. Epävakaus taloudessa siirtyy nopeasti poliittiselle tasolle, jopa eri maissa. Poliittinen ja taloudellinen kriisi menevät limittäin ja muodostavat erittäin tarttuvan virusseoksen.

ITALIA on kolmanneksi suurin talous euroalueella. Maassa oli vaalit 24. ja 25. helmikuuta. Vaalitulos sai koko maanosamme porvariston huolestumaan. Kapitalismin globaalikriisi käynnistää poliittisia kriisejä Portugalista ja Espanjasta Kreikkaan, Kyprokseen ja Pohjois-Afrikkaan asti. Italiassa talous on pysyvästi lamassa, työttömyys korkealla ja valtiovelka 2000 miljardin euron luokkaa. Poliittinen elämä löyhkää skandaaleista ja korruptiosta. Italiaa on hallinnut teknokraattien ryhmä, joka saa käskynsä suoraan EKP:lta ja Golden Sachs -pankilta. Vaalitulos oli kova isku europolitiikkaa kannattaville poliitikoille ja puolueille. Vanhassa eduskunnassa teknokraattipääministeri Monti sai tukea kansanedustajien valtaosalta, sekä oikealta että vasemmalta. Vaaleissa kansa antoi Montille alle 10 prosenttia äänistä. Toisen iskun vakaudelle muodostaa se, että molempien keskustavasemmiston ja –oikeiston kannatukset romahtivat reilusti. Montia tukeneet kansanedustajat saivat “selkäänsä” menettämällä 11,3 miljoonaa ääntä. Ex-kommunisti Bersanin puolue menetti 54,04 prosenttia kannatuksestaan. Berlusconi menetti 46,20 ja kristillisdemokraatit 70,3 prosenttia. Viiden tähden liike, Grillon epäpoliittinen populistinen liittouma voitti vaalit 25,5 prosentin osuudellaan.

Neuvotteluja uuden hallituksen muodostamiseksi johti Pier Luigi Bersani. Neuvottelujen takarajan mentyä umpeen Bersani ilmoitti, että ne olivat kariutuneet. Italiassa edessä on uudet vaalit. Pitkittynyt talouskriisi johtaa vääjäämättä poliittiseen umpikujaan, josta ei voi päästä eroon perinteisin keinoin. Tämä levittää laajasti levotonta mielialaa muille hallitseville tahoille Euroopassa. Yksi varteenotettava vaihtoehto nykykapitalismin parlamentarismille voi olla uusi virkamieshallitus. Talouskriisistä heijastuva poliittinen kriisi vaikuttaa kielteisesti kärjistämällä edelleen talouskriisin ristiriitoja. Varsinkin Kyproksen konkurssin jälkeen markkinat keskittävät taas huomionsa takaisin Italiaan ja Espanjaan. Il Sole 24 -lehti toteaa: “Markkinat ovat alkaneet viime päivinä ymmärtää, miten heikko ja hauras Italia on ilman poliittista hallitusta”.


SAKSAN pankista ei ole tapana tiedottaa negatiivisesti. Luottoluokitustalot (Moody’s) ja investointipankki Goldman Sachs tai Rothschild puhuvat yhä suoremmin ongelmallisista lainoista ja suuren luokan pääomittamisen tarpeessa olevista saksalaisista pankeista. Valtamedia monopolisoi uutisia ongelmista Italiassa ja Kyproksella ja näin ollen Saksan vaikeudet jäävät varjoon. Goldman Sachs laski Deutsche Bank’n luottoluokituksen neutral –tasosta sell –tasoon.

RANSKA vajoaa tänä vuonna taantumaan, joka on Ranskan kolmas kriisin alkamisesta vuonna 2008. Näin tapahtuu ainakin Market datan finanssianalyytikkojen mukaan. Ranskassa tuotanto- ja palvelusektorin aktiivisuus on alhaisimmillaan kolmeen vuoteen. Ranska saa luvan kanssa olla noudattamatta vakaussopimuksessa sovittua kolmen prosentin alijäämää budjetissa ja 60 prosentin velkaa suhteessa bkt:seen. Viimeksi mainittu EU:ssa on keskimäärin 90 prosenttia. Todellisuudessa koko euroalueen olemassaolon aikana Maastrichtin sopimuksenakin tunnettua tavoitetta ei ole saavutettu. Näin ollen, mitään sanktioitakaan ei ole myöskään esitetty. Eri ekonomistien (Chris Williamsonin) mukaan, Ranskan kansantalous supistuu kolmessa kuukaudessa 0,7 prosenttia. Tähän asti se on supistunut 0,3 prosenttia. Työttömyys on nousut yli kymmeneen prosenttiin. Työttömyysluku kasvaa vielä paljon sitten kun osoittautuu todeksi, että kotitaloudet eivät yksistään pysty pitämään kotimaan kysyntää yllä.

ESPANJASSA keskuspankki kertoo, että tänä vuonna maa vaipuu yhä syvempään lamaan. Työttömyys pysyy edelleen korkealla tasolla. Tuotannon lasku on 1,5 prosenttia edellisen vuoden 1,4 prosentin sijasta. Työttömyysluvut nousevat 26,02 prosentista 27,00 prosenttiin. Helmikuussa 2013 työttömiä oli virallisesti viisi miljoonaa. Synkät luvut johtuvat osittain kapitalismin globaalikriisistä ja osittain Euroopan Unionin tiukasta matokuurista.

KREIKAN hallituksen kyvyttömyys saavuttaa Troikan asettamaa muutenkin mahdotonta tavoitetta ajaa umpikujaan näiden kahden tahon yhteistyöprosessin. Guardianin mukaan, tilanne kärjistyy ensi kesään mennessä siinä määrin, että Kreikan kolmesta puolueesta koostuva hallitus hajoaa. Maaliskuun lopulla Kreikan talousministeri ei päässyt sopuun Troikan kanssa säästösuunnittelusta. Neuvottelut keskeytettiin ja Troikka poistui maasta. Sen seurauksena Kreikka ei saanut elintärkeää sovitun tukipaketin seuraavaa maksuerää. Arvostettu lehti näkee, että maassa järjestetään uudet vaalit. Suurin kompastuskivi on Troikan vaatimat julkisen sektorin työntekijöiden yhä suuremmat irtisanomiset. Tilannetta pahentavat keskinäiset jännitteet kolmen hallituspuolueen välillä. Jos silmällä pitää tulevia vaaleja, puolueet yrittävät vetää kotiinpäin kannatuksensa romahtamisen pelossa. Vaalien jälkeen valta voi siirtyä reformistisen Syriza –puolueen käsiin, tai syntyä Italian kaltainen tilanne, jossa hallituksen muodostaminen osoittautuu mahdottomaksi.


SLOVENIASSA korot ovat Kyproksen kaatumisen jälkeen nousseet pilviin. Tämä kielii siitä, että Slovenia on seuraava maa kuilussa Kyproksen jälkeen. Käsi kädessä kohti konkurssia Slovenian kanssa kulkee myös MALTA. Tässä vaiheessa on vaikea arvioida, kumpi näistä maista tarvitsee ja anoo tukipaketteja ensimmäisenä. Slovenian pakkolasku ei aiheuta samansuuruisia tappioita kuin Italian tai Espanjan, mutta se muodostaa uhan muiden pienten talouksien mukana. Sen lisäksi EU:lle se muodostuu henkiseksi tappioksi, nimittäin siksi että Sloveniaa on pidetty Suomen tapaan mallioppilaana. Rakennusala maassa on täysin romahtamassa. Sen seurauksena pankit horjuvat. Tieprojekteja on keskeytetty, uusia asuntoja ei rakenneta ja vanhat ovat suurilta osin myymättä. Suurimmat rakennusyhtiöt Sloveniassa ovat menneet konkurssiin.

LATVIA on, Leta –uutistoimistonsa mukaan, saanut uhkavaatimuksen. Löysästä ja pimeästä pääomasta koostuneet suurrahat saivat Kyproksella kovan iskun. Vaivihkaa suurtalletukset siirtyivät sieltä Latviaan. EU:n mukaan, talletusten parturointi Kyproksella oli oikeudenmukainen toimenpide. Pimeät pääomat olivat kuitenkin ehtineet tyhjentää tilinsä ennen kun pankit olivat edes avattu Kyproksella. Kyproksen kahden ongelmapankin (Kyproksen pankin ja Laiki-pankin) ulkomailla sijainneet toimistot olivat avoimina ennen kun emopankkien ovet avattiin kotona. Kyproksella jäljelle teurastettavaksi jäivät vain keskiluokan pientalletukset ja Troikan määräämä matokuuri koko kansalle. Sama kohtalo on varattu latvialaisillekin.

Samaa kyproslaista leffaa tullaan näkemään Latviassakin melko pian. Maltan lisäksi myös LUXEMBURG tulee poseeraamaan Kyproksen ja Latvian kanssa pankkisählääjien albumissa. Näin varoitti itsekin sähläysrajoilla oleva Deutsche Bank. Kyproksen pankkisektorin koko on seitsemän kertaa suurempi kuin maan BKT. Maltalla se on lähes kahdeksan ja Luxemburgissa peräti 22 kertaa suurempi. Enää pääomat eivät hylkää yksinomaan Kyproksen pankkeja. Havaittavissa on pääomien karkumatka koko euroalueelta. Tämä pakottaa eurovaluutan mahalaskusuuntaukseen.

EUROALUEELLA työttömyys kasvaa kasvuaan, kuten Eurostat myöntää. Työttömyys on saavuttanut uusia 12 prosentin ennätyksiä. Kreikassa ja Espanjassa työttömyys on 26,2 ja Portugalissa 17,5 prosenttia. Nuorten keskuudessa työttömyys Kreikassa on 58,4 ja Espanjassa 55,7 prosenttia. Samat luvut ovat Italiassa 37,8 %, Portugalissa 38,2 % ja Saksassa 7,7 %. Saksa on epätyypillisten työsuhteiden ja pätkätöiden luvattu maa.

.

Dimitris Mizaras


This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, EU. Bookmark the permalink.