Kannanotto Tampereen tapahtumiin

[MTL:n kannanotto ennen mellakkaa löytyy tästä]

Itsenäisyyspäivän varjotapahtumat Tampereella aloittivat uuden aikakauden aktivismissa ja protesteissa kapitalismia ja sen aiheuttamaa kriisiä vastaan. Kuten Marxilainen Työväenliitto totesi itsenäisyyspäivän kannanotossaan, “Kapitalistisessa Suomessa on olemassa kaksi Suomea, heidän ja meidän”. Sanoma on protestin ansiosta näyttämässä nyt ilmeiseltä. Tästä näkökulmasta katsottuna Tampereen protesti onnistui. Tapahtuman militantti luonne on väistämätön tulos tästä kriisistä. Oikeistohallitus, vasemmisto mukaan lukien, on pitkin syksyä ollut lastaamassa kriisin seuraamukset kansan niskaan, samalla kun rikkaat saavat yhä enemmän verohelpotuksia ja skandaalit valtakunnassa kukoistavat.

Marxilainen Työväenliitto tuomitsee jyrkästi poliisin näyttävää provosointia, joka johti muutamiin ylilyönteihin eräiden aktivistien osalta. Tuomitsemme myös Helsinki-bussin pysäyttämistä ja henkilötietojen sekä puhelinnumeroiden keräämistä poliisin toimesta. Nyt poliisin sekä kapitalistien apulainen, valtamediat, iltalehdet etupäässä etsivät mielenosoituksen järjestäjien nimiä ja vaativat heidän päät vadille. Tuomitsemme ajojahtia ja vaadimme sen välitöntä lopettamista. Vaadimme samalla viimeistenkin pidätettyjen vapauttamista. Väkivaltaa ei ole vain parin ikkunan särkeminen, vaan myös työttömyys, vanhushuollon lahtaaminen, epätyypilliset työsuhteet, eläkeiän nosto, miljardien säästöt yms. Kyseinen kriisi saa aikaiseksi tällaisia protesteja. Poliisi tietää sen, että elämme ihan uudessa tilanteessa. Protesti taloudellisen ja poliittisen eliitin matokuuria vastaan oli oikeutettu. Kyseessä ei ollut “rosvojoukko” kuten poliisi arveli eikä “humalaisen nuorison riehumista” kuten Paavo Arhinmäki tuudittautuu.


Kyseessä oli mielenosoitus synkkiä trendejä ja porvariston -myös Arhinmäen- pimeitä projekteja vastaan. Se oli luokkasodan yksi pienessä mittakaavassa toteutettu ilmenemismuoto. Siinä vastakkain on eri kansalaiskerrostumista koostuva joukko yhtäältä ja kaikki muu eliitti toisaalta. Luokkasota ei ollut protestoijien valinta, vaan ne on siihen pakotettuja. Protestin lopputulos olisi parempi ja poliisin toimet vaikeammin toteuttavissa jos niin parlamentissa kuin sen ulkopuolellakin toimivat ns. työväenpuolueet olisivat mobilisoineet väkeä mukaan. Porvariston suunnitelmien vastustaminen ja estäminen vaatii työväenluokan aktivoitumista taisteluihin myös kadun tasolla.
.
.
Marxilainen Työväenliitto
9.12.2013

This entry was posted in EU, Kannanotot, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.