Kurjistuminen jatkuu

Vuodesta 2006 vuoteen 2012 kulutusmenot kasvoivat 3,5 % kulutusyksikköä kohden, kerrotaan Tilastokeskuksen tuoreessa selvityksessä. Samalla aikavälillä kuluttajahinnat ovat nousseet viitisentoista prosenttia. Kulutus on siis tosiasiassa enää noin 90 % vuoden 2006 tasosta.

Kaikilla tilanne ei ole kuitenkaan näin valoisa. Opiskelijoiden kulutusmenot laskivat 9,0 %, ja siten heidän kulutuksensa on noin 80 % vuoden 2006 tasosta.

Osalla kuitenkin kulutusmenot nousivat. Tilastokeskuksen mukaan eniten tätä tapahtui alemmilla toimihenkilöillä, joilla nousu oli 11 %, mikä ei sekään pysy inflaation mukana. Yrittäjillä kulutusmenot nousivat vain 5,5 %. Tämä selittynee sillä, että Tilastokeskus ei erottele suurporvaristoa muista yrittäjistä.

Kulutusmenojen muutoksen suhde hintojen kasvuun heijastelee parempiosaisella väestöllä yltäkylläisyyttä. Huonompiosaisilla se puolestaan merkitsee kurjistumisen ja kapitalismin kriisin tuntumista selkänahassa.

Työväen Mielipide n:o38

This entry was posted in Artikkelit, kotimaa, EU, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.