CRFI:n johto tapasi Ateenassa

Joulukuun 16. ja 20. välisenä aikana kokoontui Ateenassa Koordinointikomitea Neljännen Internationaalin jälleenperustamiseksi (CRFI). Läsnä oli edustajia Euroopasta, Aasiasta ja Etelä-Amerikasta. Keskustelut analysoivat kapitalismin tilannetta maailmanlaajuisesti ja poliittista jännitettä maapallon eri kolkissa. Kokous keskittyi erityisesti Argentiinan vaalien opetuksiin.

Argentiinassa Partido Obreron johdolla työtätekevien vasemmistorintama oli vaalien ehdoton voittaja miltei 1,5 miljoonalla äänellään. Tulos on seurausta kymmenen vuoden armottomasta taistelusta – ei vain kapitalismia vaan myös vasemmiston keskustalaisuutta, chavismia ja lulaismia vastaan.

Argentiinan kansan sankarillista kansannousua ja sen muihin maihin leviämistä jarrutti vasemmistonationalismia ja verbaalista anti-imperialismia harrastanut vasemmistopopulismi, jota Argentiinassa edusti vasemmistoperonistinen suuntaus Kirchnerin perheen johdolla. Kiina-ilmiö auttoi kapitalismia pysymään jaloillaan muutaman vuoden, kunnes ristiriidat räjähtivät taas käsiin ja uusi kriisi on siitä asti antanut vallankumoukselle uutta potkua Latinalaisessa Amerikassa. Kirchnerin tappio on nähtävä näiden yleisten tendenssien osana. Vasemmistorintama on napa, jonka ohjelman ympärille työväenluokka tulee ryhmittymään seuraavan kauden aikana, jotta vallankumous on tällä kertaa voittoisa.

Kokouksessa analysoitiin myös Euroopan kriisin katastrofaalisia seurauksia erityisesti Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa. Viime vuoden kesäkuussa pidettiin Ateenassa erittäin tuloksekas yleiseurooppalaisen tason työväen konferenssi. Sen tapahtuman opetusten pohjalta joulukuun kokous päätti järjestää huhtikuussa toisen konferenssin, joka keskustelee ohjelmallisista teeseistämme eurovaaleissa. Ohjelman keskeinen vaatimus on kapitalistisen Euroopan hajottaminen ja taistelu Euroopan sosialististen maiden federaatiosta.

Eri asiakirjoissaan CRFI on esittänyt ennustuksia kapitalismin kriisin näköaloista, ja ne ovat toteutuneet täysin. Euroopan vasemmistopuolue, jonka jäseninä on muun muassa Kreikan Syriza, Ranskan Vasemmistorintama ja Espanjan vasemmistoliitto, ei kyseenalaista kapitalistista Eurooppaa järjestelmän ollessa historiansa vaikeimman ja kriittisimmän kriisin vaiheessa. Euroopan vasemmistopuolue ehdotta Syrizan puheenjohtaja Tsiprasia komission päämieheksi. Tsipras on erityisesti EVP:hen kuuluvan Suomen Kommunistisen Puolueen suosikki.

CRFI:n kokous käsitteli tarkasti myös poliittista tilannetta Lähi-idässä. Turkin DIP:n edustajat analysoivat vuodesta 2011 asti laajalla alueella toimivien tärkeimpien kansanliikkeiden ristiriitoja ja rajoittuneisuutta imperialismin aloitteisiin ja taktikointiin nähden.

Keskustelun pääpaino oli Obama–Putin sopimuksissa ja uudessa tilanteessa, missä kriisiä yritetään sovitella luomalla keskusteluakseli Iranista Syyrian kautta Eurooppaan. Lähtöpisteenä on Iranin ydinvoimaohjelma. Merkittävä tekijä Syyrian tilanteeseen puuttuvia interventiovoimia vastaan oli viime kesän Taksim-aukion kapina Istanbulissa.

CRFI:n kokous päätti kutsua työväenluokan koolle Lähi-idän vallankumoukselliseen konferenssiin, johon osallistuu puolueita ja järjestöjä muistakin planeettamme maanosista.

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, CRFI, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.