Turkki lähellä hallitsemattomuustilaa

Turkkia järisyttävät kouristukset, jotka syntyivät suurmittakaavan korruption tultua julki. Kor-ruptioskandaali kytkee verkkoonsa muun muassa ministereitä ja heidän perheitään, rakennusalan ja kiinteistöalan isokenkäisiä ja valtiollisen pankin toimitusjohtajan. Lista on pitkä ja pitää sisällään talouselämään kuuluvien henkilöiden lisäksi poliiseja, tuomareita ja poliitikkoja sekä pääministeri Erdoganin oman pojan.

Turkin vallankumouksellisen työväenpuolueen (DIP) kannanotto

– Hallituksen on erottava!

– Kaikki konnat ulos!

– Valmistakaa olosuhteet työväen hallitukselle!

Turkki on syvän poliittisen kriisin keskellä. On ilmeistä, että AKP:n hallitus on uppoutunut korruption suohon. Kenkälaatikot ja muut rahaa täynnä olevat rasiat paljastavat selkeästi kapitalistisen hallituksen löyhkän, jota kukaan ei enää epäile. Pääministeri Erdogan, joka on päävastuussa tästä kurjuudesta, ei voi enää salata tosiasioita.

Alun perin Erdogan toivoi, että itse säästyisi jupakasta pakottamalla korruptioon kytköksissä olevia omia ministereitään eroamaan. Nyt hän itse on samassa veneessä sen jälkeen, kun eronnut ympäristöministeri vetosi Erdoganiin vaatien hänen eroaan. Sen jälkeen pääministeri kärjisti edelleen kriisiä pyytämällä hänelle lojaaleja poliiseja lopettamaan korruptioon liittyvät tutkimukset, sillä tilanne alkoi näyttää siltä, että korruptio ulottuu Rautatieyhtiöön asti.

Yleissyyttäjät ovat yhteydessä Fethullah Gülenin uskonnolliseen verkostoon, joka tuki pitkään Erdogania mutta on nykyään törmäyskurssilla hänen kanssa. Erdogan nimitti virkaan uudet syyttäjät ja muutti oikeuslaitoksen toimintasääntöjä, niin että nyt yleissyyttäjät tarvitsevat hallintoviranomaisten hyväksynnän ennen kuin he saavat jatkaa rikostutkimuksiaan loppuun saakka. Paitsi että tämä tähtää “salaliittojen” lopettamiseen, se myös muuttaa oikeuslaitoksen AKP:n asianajotoimistoksi. Ei ole mikään salaisuus, että Gülenin kannattajat ovat luoneet oman klikkinsä poliisin sisällä. Käyttäen hänelle uskollisia poliiseja Erdogan estää syyttäjiä suorittamasta pidätyksiä ja muuttaa näin poliisin AKP:n puolisotilaalliseksi joukoksi.

Erdogan puhuu salaliitosta ja ulkomaalaisvoimien sekaantumisesta. On toki olemassa sellainen sekaantuminen ja salaliitto erityisesti Yhdysvaltain taholta. Silti äskeisten tapah- tumien ketjun takana on kansannousu Erdogania vastaan. Viime touko–kesäkuussa kaikki Erdoganin liittolaiset ymmärsivät hyvin, että pääministeri ei enää kykene hallitsemaan ja takaamaan vakautta, ja he hylkäsivät hänet. Siitä syystä Erdogan ei pysty vastustamaan Yhdysvaltoja eikä salaliittolaisia. Etsiköön Erdogan tukea niiltä voimilta, jotka auttoivat häntä tähänkin asti. Rukoilkoon Erdogan Yhdysvalloilta apua pyytämällä anteeksi vanhoja syntejään. Menköön Musiadin islamistikapitalistien luokse kerjäämään tukea. Vedotkoon saudien kuninkaaseen ja Qatarin emiiriin. Joka tapauksessa ilman kansanvakuutusta orjatyöolosuhteissa työskentelevät ja työtapaturmiin kuolevat riistetyt rakennusalan työläiset, jotka saavat hengittää kaikenlaiset poliisin ampumat myrkkykaasut joka ikinen kerta, kun lähtevät kadulle protestoimaan, eivät aio ojentaa Erdoganille auttavaa kättään.

Riippumatta siitä, montako ääntä AKP sai viime vaaleissa, on kaikille tullut selväksi, että hän puolustaa pientä vähemmistöä, joka riistää 99 prosenttia kansasta. Tällä sekasorron hallituksella ei ole muuta tulevaisuutta kuin romahdus.

– Hallituksen on erottava!

Emme myöskään aio hyväksyä AKP:läistä politiikkaa, vaikka si-tä harjoittaisi jokin muu kuin AKP. Emme luota yhtään yhä enemmän Turkin poliittisiin manöövereihin sekaantuvaan USA:n suurlähettilääseen, Güleniin, Kılıçdaroğluun, Sarıgüliin, tai Bahçeliin ja muihin saman riistäjien vähemmistön edustajiin. Edelliset ovat kaikki ne, jotka Gezin kansannousun jälkeen ymmärsivät, että Erdogan on kykenemätön organisoimaan hyökkäystä työväenluokkaa vastaan, kukistamaan työväen vastarintaa mahdollisen talouskriisin seurauksena tai manipuloimaan kurdiliikettä. Sen vuoksi kyseiset voimat päättivät käydä taisteluaan työväenluokkaa vastaan käyttämällä Erdogania luotettavampia voimia.

– Niiden kaikkien pitää lähteä!

Gezin viime kesän tapahtumat sytyttänyt kansannousu voi pakottaa hallituksen eroamaan kehittämällä uudelleen kapinadynamiikkansa. Liikkeen toiminta-akselina toimii työläisten ja sorretun kansan eli yhteiskunnan 99 prosentin intressit. Toisin kuin amerikkalaismielinen oppositioblokki, joka suosii imperialismia Erdogania enemmän, 99 prosenttia kansasta on ainoa varteenotettava vaihtoehto.

Eteenpäin kohti työväen hallitusta! Nyt on aika rakentaa voimat, jotka etenevät kohti sellaisen hallituksen aikaansaamista.

.

Työväen Mielipide n:o38

This entry was posted in Aasia, Artikkelit, ulkomaat, Kannanotot. Bookmark the permalink.