Eduskuntavaalit ilman vasemmistolaista vaihtoehtoa

Suomen eduskuntavaalit pidetään 19. huhtikuuta. Kokoomuksen johtama kuuden puolueen oikeisto-vasemmistohallitus on harjoittanut kovaa oikeistopolitiikka liki neljän vuoden ajan. Oikeisto on vahvempi ja vasemmisto heikompi kuin koskaan ennen. Vuoden 2011 vaaleissa sosialidemokraatit (SDP) ja Vasemmistoliitto (VAS) saivat yhteensä vain 27 prosenttia äänistä.

Osallistuminen hallitukseen on merkinnyt vasemmistopuolueiden antautumista ja työväenliikkeen sitouttamista oikeistolaiseen politiikkaan. Hallitus on leikannut julkisen sektorin menoja miljardeilla euroilla, alentanut yritysverotusta, hyväksynyt europankkituen ja troikan talouskurin, tehnyt mittavat aseostot ja integroinut Suomen yhä tiiviimmin sotilasliitto Natoon.

Oppositiopuolueet Keskusta (Kesk) ja Perussuomalaiset (Ps) eivät ole tarjonneet vaihtoehtoa. Keskustan agenda on hyvin oikeistolainen. PS tukee hallitsevaa oikeistopolitiikkaa ja on luopumassa äänestäjiin vedonneesta EU-kriittisyydestä. Tulevaisuus näyttää, missä määrin äänestäjät näkevät PS:n vaihtoehtona ja pysyykö kirjava, oikeistopopulisteista, rasisteista ja natseista koostuva puolue kasassa. Vasemmistolaista politiikkaa ovat ajaneet vain VAS:n eduskuntaryhmästä erotetut Vasenryhmän kansanedustajat Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho.

Jos oikeistohegemonia jatkuu vaalien jälkeen, on uhkana hyvinvointivaltion täydellinen romuttaminen, julkisen sektorin kuten sosiaali- ja terveyspalvelujen lisääntyvä privatisointi sekä työntekijöiden ja työttömien aseman heikentäminen. Samaan aikaan oikeisto, osa vihreistä ja vasemmistosta tavoittelee maamme Nato-jäsenyyttä.

Vaalit 2011 ja gallupit 2015

Vuoden 2011 eduskuntavaalien voittaja oli Perussuomalaiset. Puolueen kannatus kokosi neljästä prosentista 19 prosenttiin. Muut puolueet menettivät ääniosuuttaan. Suurimman tappion koki Keskusta, jonka kannatus laski 7,4 prosenttiyksikköä. Mielipidetiedustelut ennustavat Keskustalle suurta vaalivoittoa ja jopa 26 prosentin kannatusta. Vastaavasti Kokoomuksen kannatus on laskenut noin 16 prosenttiin edellisten vaalien 20,4 prosentista. Perussuomalaisten kannatus on pudonnut 15 prosentin tienoille.

Vasemmiston kannatus ei näytä kohoavan. SDP:n gallupkannatus on laskenut pari prosenttiyksikköä noin 17 prosenttiin ja VAS:n kannatus pysyttelee kahdeksan prosentin paikkeilla. Viime vaaleissa VAS:n ääniosuus laski 8,8 prosentista 8,1 prosenttiin. Puolue menetti kolme kansanedustajaa saaden 14 kansanedustajaa.

VAS ilman itsekritiikkiä

Hallituksen vuotta ennen vaaleja jättänyt VAS ei ole esittänyt kriittistä arviota politiikastaan. Parlamentarismiin hirttäytynyt VAS valmistautuu jo seuraavaan oikeistohallitukseen.
Vaikka valtaosa puolueen kannattajista ja jäsenistä on kriittisiä tai ei lainkaan hyväksy hallituspolitiikkaa, on VAS:n “vasemmisto” kyvytön organisoitumaan ja uhmaamaan puoluejohtoa. Osa heistä luottaa mahdollisuuteen muuttaa degeneroitunut puolue sisältä käsin. Puolueuskollisuus ja muodollinen eheys ovat estäneet VAS:n täydellisen perikadon.

**
Yhteiskunnallinen muutos ei tapahdu pelkästään äänestämällä. Politiikan suunta voi muuttua ainoastaan radikaalin vasemmiston ja sosialistien organisoitumisen ja joukkotoiminnan myötä. Valitettavasti SDP ja VAS eivät tarjoa vasemmistolaista vaihtoehtoja, joka kykenisi haastamaan oikeiston ja äärioikeiston.

.
Juha Tapio

This entry was posted in Artikkelit, kotimaa, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.