Kilpavarustelu, sotapropaganda ja uudet rautaesiriput nykyisen Euroopan kuva


Kun itäisen Euroopan maat ja Neuvostoliitto romahtivat omien ristiriitojensa mahdottomuuksiin, lännessä porvarillinen propaganda riemuitsi onnesta. Sen mielestä, kapitalismi osoittautui kylmän sodan voittajaksi, kapitalismi oli palautumassa Lokakuun maahan ja historia oli loppunut. Vajaa 20 vuotta myöhemmin kapitalismia raateli historian tähän asti syvin kriisi, jonka loppua ei näy eikä tule. Kriisiä ei voi enää sovitella rauhanomaisin toimenpitein ja odotellessa uuden pankkikriisin puhkeamista, vallitsevat eliitit valmistautuvat väkivaltaiseen ratkaisuun ryhtymistä varten.

Suurkonfliktin mahdollisuus leijuu, ei enää vain Lähi-idän tai muun periferian taivaalla, vaan myös Euroopan sydämessä. Geopoliittisesti Venäjää ei nähdä enää markkinamahdollisuutena eikä Naton kumppanina. Ukrainassa on järjestetty vallankaappaus, joka tarjosi äärioikeistolle ministeripaikkoja ja vapaat kädet harjoittaa väkivaltaa kadulla. Melkein vuosi Odessan verilöylyn jälkeen länsi ryhtyy toimenpiteisiin, jotka muistuttavat sotavalmisteluja. Naton laajentuminen on tuonut amerikkalaisjoukkoja harjoittelemaan sotaa Venäjän rajan tuntumaan. Osana näitä valmisteluja on nähtävä Suomessa ohi eduskunnan tehty isäntämaasopimus, joka sallii Naton käyttää maamme maaperää sotaharjoitteluissaan.

Länsimaiden tuki Ukrainan hallitukselle, mutta myös natsi-iskujoukoille, on todistetusti tosiasia. Amerikkalaista sotamateriaalia käytetään sisällissodassa itäisessä maanosassa. Puolalaiset palkkasoturit syyllistyvät siellä pahimpiin sotarikoksiin. Sen lisäksi kansainvälinen natsipataljoona Azev, johon on liittynyt vapaaehtoisia natsimurhaajia ympäri Euroopasta, suorittaa pahimpia väkivaltaprojekteja. Irakista tuttu pahamaineinen amerikkalainen yksityisarmeija Blackwater on Ukrainassa läsnä kouluttamassa epämääräisiä joukkoja.

Hyvin monet Euroopan maat ovat kasvattamassa sotamäärärahojaan. Useimmat niistä sijaitsevat Venäjän vastaisella rajalla. Samaan ryhtyvät Viro, Latvia ja Liettua, mutta myös mm. Norja, Hollanti, Puola, Romania ja Suomi. Merkittävästi ns. “puolustusmäärärahoja” kasvattaa Saksa, 6,2 prosenttia nykyisestä seuraavan viiden vuoden aikana. Viron omiin sotamateriaaleihin sijoituksen lisäksi amerikkalaiset ovat sijoittaneet sinne panssarivaunuja ja tuhansia sotilaita harjoituksiin. Nato on perustamassa nopean toiminnan joukkoja, johon kuuluu 5000 sotilasta. Sen lisäksi jotkut tahot haaveilevat euroarmeijasta ja toiset Suomen ja Ruotsin sotilaallisesta yhteistyöstä.

Schengen nostaa uusia muureja

Euroopan integraatio on epäonnistunut yhdistämään mantereemme eurovaluutan pohjalta. Pääoma sai kyllä vapaat kädet liikkua, ja siirtyä paikasta toiseen. Pääomalla oli kuitenkin oikeus liikkua ennenkin integraation aikaa. Ihmiset ja työvoima eivät nauti samasta etuoikeudesta. Schengen-sopimus jousti joissakin EU:n sisäisissä rajoissa, mutta nosti korkeita muureja sopimukseen kuuluvien maiden ympärille. Sen lisäksi EU:n Frontex -virasto järjestää kansainvälisiä joukkoja hoitamaan eri maiden rajojen valvontaa. Mallia on alkanut matkia myös jotkut EU-maat, vaikka ne eivät kuulukaan Schengen -“perheeseen”.

Bulgarian Lesovo-kylässä 20 vuotta sitten viranomaiset uhrasivat valtavia raha- ja aikaresursseja poistaakseen jättiläisaidan, joka oli aikaisemmin rakennettu sitä varten, että ihmisiä piti estää pakenemasta. Nyt Bulgarian viranomaiset aloittavat uuden aidan rakentamista Turkin rajaa pitkin. 82 kilometrin pituisen uuden muurin tarkoitus on tällä kertaa estää maahan pyrkijöitä tulemasta sisään. Valtava pakolaisvirtaus, joka yrittää rynnätä Bulgariaan ja sitä kautta muuallekin Eurooppaan, tulee Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueilta. Arabikevään nimellä tunnetuksi tulleiden tapahtumien seurauksena, länsi tuki eri sorttien jihadisteja, jotka aiheuttivat siellä nykyisen kaaoksen ja epävakauden. Libya on sisällissodassa, jossa osapuolet ovat saudien tukema Isis itäisessä osassa ja amerikkalaisten sekä sionistien tukema al Qaida länsiosissa. Bulgaria on satsannut linnoittamisessaan matkimalla valvontajärjestelmää, joka käytetään USA:n ja Meksikon rajanvalvonnassa. Bulgarian muurin ensimmäiset 32 kilometriä on valmiit ja käytössä viime syyskuusta lähtien.

Yli 200 000 pakolaista on tunnetusti tunkeutunut viime vuonna Eurooppaan. Toinen osa epätoivoisia ihmisiä on kuollut joko rajavartioiden luoteihin, nälkään ja sairauksiin tai hukkunut yrityksessään ylittää Välimerta. Epävakaiden olojen jatkuessa ja kiristyessä tämä luku tulee kasvamaan. Äärioikeiston ja nationalismin vahvistuminen lännessä kasvattaa myös vihaa pakolaisia kohtaan, kun kapitalismin kriisiin etsitään syypäitä syntipukeista, joita on helppoa osoittaa sormella. Samanlainen aita Frontexin valvonnan alla on viime vuosina pystytetty Kreikan ja Turkin välille. Parasta aikaa tuhansia syyrialaisia odottaa Turkin, Bulgarian ja Kreikan rajalla pääsyään Eurooppaan. Heillä ei ole mahdollisuutta palata takaisin kotimaahansa, jossa heitä odottaa varma kuolema. Maahanmuutto-ongelma on osa luokkasotaa, joka on Euroopassa jo alkanut.

Asevarustelu, sotapropaganda ja muurien rakentelu ei tarkoita millään tavalla paluuta kylmänsodan aikaan. Tasapainot olivat silloin erilaiset, vihollisen pelottelu tähtäsi status quon säilyttämiseen. Nykyään se tähtää lopulliseen ratkaisuun, siis otteluun kahden luokkavihollisen välillä. Tässä taistelussa meidän on annettava kaikki voimamme työväenluokan voiton puolesta.

-Dimitris Mizaras

 

 

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, EU, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.