Oulussa muistettiin Odessan joukkomurhan uhreja

Odessan joukkomurhasta vuosi

1. toukokuuta 2015 oululaiset sosialistit ja kommunistit vastasivat ukrainalaisten antifasistien esittämään kutsuun ja kunnioittivat 2. toukokuuta 2014 Odessan ammattiliittojen talossa tapahtuneen äärinationalistien ja fasistien toimeenpaneman joukkomurhan uhreja. Suomalaiset toverit osoittivat solidaarisuutensa ukrainalaisille tovereilleen, jotka taistelevat nationalismia, fasismia ja kapitalismia vastaan.

Kunnioittamalla Odessan joukkomurhan uhreja osoitamme solidaarisuutemme alistetuille, sorretuille ja vainotuille Ukrainassa ja koko maailmassa. Ukrainalaiset toverimme joutuvat toimimaan pääosin maan alla. Tänä vappuna Ukrainassa ei voi marssia, ainakaan ilman vakavaa väkivallan uhkaa, sanoi puheenvuoron käyttänyt Juha Tapio.

Juha Tapio kertoi, että USA:n ja sen liittolaisten ohjaama Maidan on johtanut yli 6 000 kuolonuhria vaatineeseen sisällissotaan ja satojen tuhansien maanpakoisuuteen. Ukraina on siirtynyt porvarillisesta demokratiasta kohti avointa terroristista diktatuuria. Fasisteilla on edustus hallituksessa ja korkeissa viroissa, ja fasistiset pataljoonat ovat osa Ukrainan sotavoimia. Kiovan hallinto on nimennyt Hitlerin Saksan rinnalla taistelleet ja joukkomurhiin syyllistyneet ukrainalaiset natsit vapaustaistelijoiksi sekä kriminalisoinut kommunistisen ideologian, symbolit ja toiminnan.

Ukrainan kansan sosiaaliset olot ovat katastrofaaliset. Hintojen nousu ja inflaatio on lisännyt köyhyyttä. Koillis-Ukrainan Donbassissa sota on tuhonnut koteja, julkisia rakennuksia ja infrastruktuuria, ja alueen kansalaiset ovat vailla eläkkeitä, palkkoja ja lääkkeitä, sanoi Tapio.

Muistotilaisuus pidettiin toisen maailmansodan aikana kaatuneiden neuvostosotilaiden hautamuistomerkillä. Osanottajat kunnioittivat neuvostosotilaita, neuvostokansaa ja kaikkia, jotka auttoivat voittamaan fasismin 70 vuotta sitten. He laskivat kukkia myös sodan aikana surmattujen suomalaisten tovereiden sekä vuonna 1918 työväenluokan vapauden puolesta taistelleiden ja kaatuneiden työläisten haudoille.

.
Juha Tapio

 

This entry was posted in Artikkelit, kotimaa, EU, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.