Oulussa vietettiin voitonpäivää

20150509_135839

Oulussa vietettiin voitonpäivää laskemalla kukkia neuvostosotilaiden hautamuistomerkille Intiön hautausmaalla. Ohessa on Dimitris Mizarasin pitämä puhe.


Hyvät ystävät ja toverit!

Berliinissä tasan 70 vuotta sitten 9.5.1945 aamuyöllä puna-armeijan sotilaat nostivat punalipun natsien valtiopäivien talon katolle. Legendaarinen kuva siitä kiersi ja kiertää joka vuosi maailmaa, ja muistuttaa meille, että kyseessä oli koko ihmiskunnan ja sivilisaatiomme voitto, joka merkitsi toisen maailmansodan loppua.

Sodassa kuoli kymmeniä miljoonia ihmisiä 1939 ja 1945 välisenä aikana. Puolet heistä oli siviilejä. Yli 5,7 miljoonaa juutalaista lähetettiin keskitysleireille. Natsit eliminoivat myös kommunisteja, sosialisteja, etnisiä ja seksuaalisia vähemmistöjä. Kunnia voitosta natsismia vastaan kuuluu sankarillisille Puna-armeijan sotilaille ja muualla Euroopassa ase kädessä toimineelle vastarintaliikkeelle.

Suursodan edeltävällä vuosikymmenellä kapitalismia raateli historiansa siihen asti merkittävin kriisi, suurtyöttömyys ja pörssiromahdukset. Käynnistämällä suursotansa saksalaisen kansallissosialismin univormuun pukeutunut kapitalismi yritti yhdistää maailmaa Hitlerin rautakoron alaisuuteen. Sota Neuvostoliittoa vastaan oli sota Venäjällä vähän aikaisemmin alkanutta maailman vallankumousta vastaan.

20150509_135736

9. toukokuuta 1945 maailma oli pelastettu ja sen ajan natsismi ja fasismi olivat lyöty, mutta kapitalismi jäi eloon ja alkoi uudelleen kukoistaa kunnes tuli tänä päivänä vielä entistä raadollisemman kriisin eteen. Sitä mukaa kun keinot sovittaa ristiriitojaan ovat loppumassa, sitäkin enemmän tänä päivänä äärioikeisto nostaa taas päätään ja uhkaa ihmiskuntaa uusilla suursodilla.

Aikaisempina vuosina myös länsimaailman johtajat seurasivat sotilasparaatia Moskovassa. Nyt 70 vuotta sodan päättymisestä ja 100 vuotta ensimmäisen maailmansodan jälkeen elämme vielä kerran vastakkainasettelun aikoja. Tänä vuonna länsimaailman johtajat kieltäytyivät näyttävästi osallistumasta Moskovan juhliin.
Levitettyään ensin kaaosta Lähi-idässä, läntinen maailma valitsi Ukrainan keihäänkärjekseen Venäjää vastaan. Nato kiristää otettaan Venäjän ympärillä ja Suomi osallistuu siihen aktiivisesti. Isäntämaasopimus tarjoaa auliisti Natolle maamme maaperää sotaharjoituksia ja jopa sotatoimia varten.
Suomen ilmavoimat harjoittelevat Naton kumppanina Virossa, Suomen laivasto osallistuu Nato-johtoiseen miinasotaharjoitukseen Suomenlahdella, Natolla on käynnissä sukellusvenesotaharjoitukset Pohjanlahdella, Suomi, Ruotsi ja Norja järjestävät massiiviset ilmasotaharjoitukset Lapissa. Sinne, Rovajärvelle, myös suunnitellaan Nato-yhteensopivaa sotaharjoituskeskusta. Suomen reserviläiskirjeellä valmistellaan liikekannallepanoa ja maassa pyöritetään silmitöntä sotapropagandaa, jolla lietsotaan naapurivihaa.

Suomen eliitin päämäärät ja tavoitteet jatkosodassa olivat rinnakkaisia Natsi-Saksan pyrkimysten kanssa. Neuvostoliitto piti hävittää ja paloitella ja maan suuria alueita piti siirtolaistaa. Kyseiset tavoitteet elävät tänä päivänäkin.

********************

Meidän tulee vastustaa käynnissä olevia prosesseja. Juhlimme voitonpäivää natseja vastaan toisessa maailmansodassa vastustamalla näköaloja uuden suursodan käynnistämisen osalta.

– Eläköön neuvostosotilaiden suurenmoinen voitto

– Kuolema fasismille

– Vapautta kansoille

– Sosialismi tai barbaria

 

This entry was posted in Kannanotot, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.