Puhe voitonpäivänä 9.5.2017 Oulussa

Oulussa vietettiin voitonpäivää 9.5.2017 laskemalla kukkia neuvostosotilaiden hautamuistomerkille Intiön hautausmaalla. Ohessa on Dimitris Mizarasin pitämä puhe.

Hyvät ystävät ja toverit!

Berliinissä tasan 72 vuotta sitten 9.5.1945 aamuyöllä puna-armeijan sotilaat nostivat punalipun natsien valtiopäivien talon katolle. Legendaarinen kuva siitä kiersi ja kiertää joka vuosi maailmaa, ja muistuttaa meille, että kyseessä oli koko ihmiskunnan ja sivilisaatiomme voitto, joka merkitsi toisen maailmansodan loppua.

Sodassa kuoli kymmeniä miljoonia ihmisiä 1939 ja 1945 välisenä aikana. Puolet heistä oli siviilejä. Yli 5,7 miljoonaa juutalaista lähetettiin keskitysleireille. Natsit eliminoivat myös kommunisteja, sosialisteja, etnisiä ja seksuaalisia vähemmistöjä, vammaisia. Kunnia voitosta natsismia vastaan kuuluu sankarillisille Puna-armeijan sotilaille ja muualla Euroopassa ase kädessä toimineelle vastarintaliikkeelle.

Leningradin sota kesti vuoden 1941 heinäkuun 10. päivästä vuoden 1944 elokuun 9. päivään. Taistelujen alussa neuvostoarmeijalla oli 540 000 miestä aseissa, 5 000 kivääriä ja kranaatinheitintä, noin 700 tankkia, joista 646 oli kevyitä, 235 lentokonetta ja 19 taistelulaivaa Itämerellä. Vihollisella oli 810 000 miestä aseissa, 5 300 kivääriä ja kranatinheitintä, 440 tankkia, 1 200 hävittäjää. Vuoden 1943 kesäkuun 16.päivään mennessä Saksan armeijan “Group Nord” oli menettänyt 630 000 miestä. Leningrad oli pelastettu. Taistelussa Moskovan pelastamiseksi saksalaiset menettivät 400 000 miestä, 1 300 tankkia, 2 500 kivääriä ja yli 15 000 ajoneuvoa.

Suursotaa edeltävällä vuosikymmenellä kapitalismia raateli historiansa siihen asti merkittävin kriisi, suurtyöttömyys ja pörssiromahdukset. Käynnistämällä suursotansa saksalaisen kansallissosialismin univormuun pukeutunut kapitalismi yritti yhdistää maailmaa Hitlerin rautakoron alaisuuteen. Sota Neuvostoliittoa vastaan oli sota Venäjällä vähän aikaisemmin, vuonna 1917 alkanutta maailman vallankumousta vastaan. Sata vuotta sitten tapahtunut vallankumous merkitsi uuden historiallisen vaiheen alkua ja prosessia, jonka tavoitteena on siirtyminen luokattomaan yhteiskuntaan, jossa ei ole sortomekanismeja, sotia eikä riistoa.

9. toukokuuta 1945 maailma oli pelastettu ja sen ajan natsismi ja fasismi oli lyöty, mutta kapitalismi jäi eloon ja alkoi uudelleen kukoistaa, kunnes se on tänä päivänä tullut vielä entistä raadollisemman kriisin eteen. Sitä mukaa kun keinot sovittaa ristiriitojaan ovat loppuneet, sitäkin enemmän ja samasta syystä tänä päivänä äärioikeisto nostaa taas päätään ja uhkaa ihmiskuntaa uusilla suursodilla.

Aikaisempina vuosina myös länsimaailman johtajat seurasivat sotilasparaatia Moskovassa. Nyt 72 vuotta sodan päättymisestä ja 100 vuotta ensimmäisen maailmansodan jälkeen elämme vielä kerran vastakkainasettelun aikoja. Levitettyään ensin kaaosta Lähi-idässä, läntinen maailma valitsi Ukrainan keihäänkärjekseen Venäjää vastaan. Tämä on ensimmäistä kertaa sodan jälkeen kun läntiset kapitalismit käyttävät natsi- ja fasistijoukkoja ihmisjoukkoja vastaan. Odessan teurastus kielii juuri tästä. Nato kiristää otettaan Venäjän ympärillä ja Suomi osallistuu siihen aktiivisesti. Isäntämaasopimus tarjoaa auliisti Natolle maamme maaperää sotaharjoituksia ja jopa sotatoimia varten.

Suomen ilmavoimat harjoittelevat Naton kumppanina Virossa, Suomen laivasto osallistuu Nato-johtoiseen miinasotaharjoitukseen Suomenlahdella, Natolla on käynnissä sukellusvenesotaharjoitukset Pohjanlahdella, ja USA:n hävittäjät harjoittelevat sotimista pitkin Venäjän rajaa. Suomi, Ruotsi ja Norja järjestävät massiiviset ilmasotaharjoitukset Lapissa. Sinne, Rovajärvelle, on myös perustettu Nato-yhteensopiva sotaharjoituskeskus. Maassa pyöritetään silmitöntä sotapropagandaa, jolla lietsotaan naapurivihaa.

Suomen eliitin päämäärät ja tavoitteet jatkosodassa olivat rinnakkaisia Natsi-Saksan pyrkimysten kanssa. Neuvostoliitto piti hävittää ja paloitella ja maan suurista alueista piti tehdä siirtomaita.  Kyseiset tavoitteet elävät tänä päivänäkin. Meidän tulee vastustaa käynnissä olevia prosesseja. Juhlimme voitonpäivää natseja vastaan toisessa maailmansodassa vastustamalla äärioikeiston nousua ja näköaloja uuden suursodan käynnistämisen osalta.

– Eläköön neuvostosotilaiden suurenmoinen voitto

– Kuolema fasismille

– Vapautta kansoille

– Sosialismi tai barbaria

 

This entry was posted in EU, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.