Vappujulistus 2017

Työläiset, työttömät, nuoret, eläkeläiset

Tänä vuonna juhlimme vappua yhteiskunnan ollessa erityisen kriittisissä olosuhteissa. Sata vuotta sitten maailmanlaajuista kapitalismia järisyttänyt ensimmäinen globaalikriisi ja maailmansota johtivat lokakuun vallankumoukseen, joka mahdollisti Suomelle itsenäisen olemassaolon taivalta. Verinen sisällissota mahdollisti porvariston pääsyä valtaan ja hegemoniaa yhteiskunnassa. Nyt maa juhlii sadan vuoden itsenäisyytensä erittäin epävakaissa oloissa. Kymmenen vuotta sitten alkanut uusi maailmanlaajuinen kriisi, on johtanut yhteiskunnallista järjestelmää täydelliseen taloudelliseen ja poliittiseen umpikujaan niin maailmalla kuin Suomessakin. Kun tietä kriisin poispääsemiseksi ei löydy kapitalismin raameissa, siitä syntyy epäluottamusta vanhoihin puolueisiin, polarisaatiota ja vastakkainasettelua. Äärioikeisto käyttää tilannetta hyväkseen ja yrittää jälleen kerran kerätä ne pimeät voimat, jotka pyrkivät syöksemään yhteiskunnan barbariaan.

Tämä hallitus on sodanjälkeisen historian heikoimpia. Se pysyy vielä vallassa vain sen takia, koska oppositio on hampaaton eikä se kykene kaatamaan sitä. Pohjois­maista eniten Suomi purkaa hyvinvointivaltiota säälittä. Asettamalla kannattavuuden etusijassa, jalkoihin on jää­mässä koulutuspolitiikka, ennalta ehkäisevä tervey­denhoito, työvoimapolitiikka, ja viimeiseksi avuksi tarkoitettu perusturva. Työttömyyskorvauksiin, toimeen­tulotukeen tai kansaneläkkeisiin kohdistuvat hyökkäykset, määrärahojen leikkaukset ja niiden vas­tikkeelli­suus, terveydenhuoltoon tulleet maksut tai työllistämistemput muodostavat aikapommin, joka tu­lee käyn­nistämään suuria sarjoja loputtomia taiste­luja. Kansan piti tinkiä etuuksistaan niin, että julkinen talous vahvistuu kahdella miljardilla.Työaika on pidennetty 24 tunnilla lisäämättä ansiota sentilläkään.

Yksityistämisen politiikka siirtää yksityisille paitsi vastuun järjestää palveluita, myös rutkasti tuloja. Sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistäminen yhdellä lauseella tarkoittaa miljardien siirtoa yksityiselle sektorille. Sote-uudistuksen perusidea on voiton tavoittelu sosiaali- ja terveyspalveluissa. Yhtiöittäminen ja markki­naehtoisuus sulkevat pois kaikki muut vanhan ajan tavoitteet. Porvarihallituksen kaavailema uudistus tarkoittaa julkisen soten muuttamista yksityissektorin monopoliksi. Ulkoistamisen varjolla hallitus yksityistää myös työllistämispalvelut.

Soinin aika Perussuomalaisissa on päättynyt eikä sitä takaisin palaa enää. Kettupoliitikko on aavistanut sen hyvin, ja sen takia poistuu näyttämöltä vapaaehtoisesti ja hyvän sään aikana. Vaikka Perussuomalaispuolue yhtäältä heikkenee, toisaalta äärioikeisto äärioikeiston sisällä vahvistuu. Suomeen syntyy aidompi fasistinen liike ja puoluekartta muuttuu radikaalisti. Suomeen syntyy aidompi fasistinen liike ja puoluekartta muuttuu radikaalisti. Äärioikeiston poliittisia linjauksia kotimaapolitiikassa ja Amerikkalaisen imperialismin käskyläisenä ulkopolitiikassa, tässä on porvarihallituksen poliittiset päävedot. Isäntämaasopimus mahdollistaa sen, että USA:n armeija ja Nato saatavat yksipuolisesti päättää käyttää maamme maaperää, merenkulkua ja ilmatilaa sotatarkoituksiinsa Venäjää vastaan.

Lähitulevaisuudessa maassamme tulemme näkemään suuria taisteluita oikeuksiemme ja elinehtomme säilyttämisen puolustamiseksi. Työväenluokka yhdessä yhteiskunnan muiden kerrostumien kanssa tulee yhdistämään rivinsä ja kehittämään organisaatiomuotojaan. Tämä hallitus on kaadettava. Jos ammattiyhdistysbyrokraatit eivät siihen kykene, luokan on toimiva ohi sen. Kestävä poliittinen yleislakko on järjestettävä mitä pikimmiten. Taistelutoimikuntia on saatava pystyyn valtakunnallisesti.

– Alas porvarihallitus

– Alas sote, kykytoimet, leikkaukset, yksityistäminen

– Turvapaikkahakijoiden mielivaltaiset karkotukset lopetettava heti

– Irti imperialismin kelkasta nyt

– Alas kapitalismi, sosialistisia reformeja kriisistä irti pääsemiseksi

Marxilainen Työväenliitto (MTL), mtl-fi.org, mtl@mtl-fi.org

 

This entry was posted in Artikkelit, kotimaa, Kannanotot, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.