“Nakba”-päivää ei saa unohtaa – 15.5.2017

Suvereeneissa maissa juhlitaan kansallis- tai itsenäisyyspäivää. Historiallisen Palestiinan alueella, Lähi-idässä, muistetaan sen sijaan katastrofia. 15. toukokuuta 1948 palestiinalaiskansa menetti ensimmäiset alueet kotimaastaan. Tänä päivänä sionistinen Israel on miehittänyt koko Palestiinan.

“Nakba” on arabiaa ja se tarkoittaa tuhoa. 15. toukokuuta 1948 käynnistyi palestiinalaisten massiivinen karkottaminen omalta maastaan ja kodeistaan. Tietä sionistiselle valtiolle avattiin ensimmäistä kertaa ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun Palestiinasta tuli Britannian protektoraatti (League of Nations mandate under British control in 1920) Ottomaanien valtakunnan rappion jälkeen.

Vuonna 1922 Palestiinassa asui 83 790 juutalaista. Vuoteen 1931 mennessä luku oli noussut 175 138 ja 1945 mennessä 553 600 henkeen. 25 vuodessa juutalaisten osuus koko väestöstä kohosi 11 prosentista 31 prosenttiin, mihin vaikuttivat myös palestiinalaisten karkottamiset. Vastaperustetun Israelin valtion rajojen sisälle jäi asumaan miljoona palestiinalaista. Vuoden 1948 sodan loppuun mennessä palestiinalaisasukkaita oli vain 150 000. Lukuisat palestiinalaiset pakenivat sionistien iskujoukkojen siviiliväestöön kohdistamaa terroria.

Israelin valtio on perustamisestaan asti toiminut Yhdysvaltain santarmina Lähi-idässä. Israelia on tuettu taloudellisesti ja poliittisesti sekä varustettu vaivihkaa ydinaseella. USA estää veto-oikeudellaan kaikki YK:n päätökset Israelin miehitys- ja apartheidpolitiikkaa vastaan. Jos Israelin rooli on ollut tietynlaisen Lähi-idän tasapainon säilyttäminen öljyreittien ja muiden lännen intressien takaamiseksi, nykykriisin aikana se on muuttunut. Imperialistisen lännen tavoitteena ei ole enää status quon ylläpitäminen, vaan kaaoksen levittäminen. Niin sanottu arabikevät on muuttunut Isisin ja muiden lännen tukemien terroristiryhmittymien riemujuhlaksi, jonka kauheimmat jäljet näkyvät Libyassa, Syyriassa ja Jemenissä.

Näin ollen sionismin nykyinen rooli muuttuu aggressiivisemmaksi niin ulko- kuin sisäpolitiikassa. Israelin vankiloissa on yli viisituhatta palestiinalaista poliittista vankia, joista useimmille ei ole nostettu mitään syytettä. Kidutukset ovat arkipäivää ja vangeista nuorimmat ovat 14-vuotiaita. Tällä hetkellä yli 1 600 palestiinalaisvankia on nälkälakossa. Lakon tukijaksi on ilmoittautunut iso kirjo järjestöjä niin Israelissa kuin ulkomailla. Gazassa ravintolat ovat tarjonneet ruoaksi vettä ja suolaa, joita myös nälkälakkolaiset nauttivat. Israel ei suostu millään tavalla noteeraamaan kuoleman partaalla olevia lakkolaisia.

Me muistamme Nakba-päivää vaatimalla vapaata Palestiinan valtiota, jossa kaikki ihmiset saavat elää rauhassa riippumatta kansallisuudesta sekä uskonnollisesta ja poliittisesta vakaumuksesta. Vaadimme Palestiinaa ilman rasismia, sortoa ja riistoa. Vaadimme kaikkien halukkaiden palestiinalaispakolaisten oikeutta palata kotimaahansa.

 

Antirasismi Oulu

 

This entry was posted in Aasia, Kannanotot. Bookmark the permalink.