Kannanotto Venezuelan tilanteesta:

Alas imperialistinen vallankaappaus!

Puolustetaan Venezuelaa imperialismilta ja sen lakeijoilta!

Eteenpäin, kohti työväenluokan ratkaisua Venezuelan tilanteeseen!

Venezuelassa on meneillään imperialismin suunnittelema vallankaappaus. Tämän kaappauksen suunnittelijat eivät kiinnitä paljoa huomiota sen naamioimiseen demokratian verhon taakse. Tätä vallankaappausta tukevat taantumukselliset hallitukset, myös Latinalaisessa Amerikassa, ja etenkin fasismiin kallellaan oleva Trumpin lipunkantaja Bolsonaro. Me allekirjoittaneet järjestöt olemme tätä vallankaappausyritystä vastaan, joka yrittää kaataa Maduron ja Venezuelan hallituksen.

Tänään Venezuelan kansaa painostetaan poliittisella ja taloudellisella saarrolla. Tämän saarron tavoitteena on pakottaa Venezuelalaiset antamaan periksi imperialisteille ja heidän kätyreilleen maan sisällä ja ulkopuolella. Ei voi puhua vapaan tahdon harjoittamisesta kun saarto jatkuu. Tosiasia on, että se on pantu täytäntöön kansan tahdon kaappaamiseksi. Me julistamme taistelun Venezuelan imperialistista poliittista ja taloudellista saartoa vastaan!

Me kiellämme tämän eskalaation, joka väittää olevansa, ei mitään vähempää, kuin ”demokratian” nimissä, vaikka sitä johtaa jenkkipohatta, joka on jatkanut häikäilemätöntä vainoa naisia, heidän oikeuksiaan, vähemmistöjä ja maahanmuuttajia vastaan, ja jonka tarkoituksena on vahvistaa Yhdysvaltain roolia maailmanpoliisina, tuhoten kokonaisia kansanryhmiä Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa. Tämän hyökkäyksen toisena kokkina on pahamaineinen armeijan ympäröimä brasilialainen fasisti, joka tuli valtaan Lulan [bannauksen] jälkeen ja Dilma Rousseffin hallituksen kaataneen vallankaappauksen jälkeen.

Tuomitsemme tämän eskalaation promoottorien tekopyhyyden ja kaksinaamaisuuden. Heitä ei epäilytä tukea verisiä ja julmia diktaattoreita, kuten saudiprinssi Mohammad bin Salmania, joka on vastuussa Saudihallintoa vastustaneen journalistin paloittelumurhasta Turkissa.

Tämä konflikti ei ole luonteeltaan vain poliittinen ja taloudellinen. Imperialismi panee Venezuelan alttiiksi myös sotilaalliselle uhalle. Tämä mahdollinen aseellinen agressio voisi koskea myös Kuubaa. Otti tämä interventio sitten sotilasvallankaappauksen, verisen sisällissodan tai suoran sotilaallisen hyökkäyksen muodon, me sitoudumme taistelemaan sitä vastaan! Puolustamme Venezuelaa – ja myös Kuubaa – imperialismin sotilaalliselta hyökkäykseltä!

Venezuelan tilanne on suuresti sidoksissa kansainväliseen tilanteeseen. Nyt kun Trump on vallassa USA:ssa, kauppasodat – varsinkin Kiinaa vastaan, Venäjän vastaiset pakotteet, Yhdysvaltojen vetäytyminen keskipitkän kantaman ydinohjussopimuksesta, Pohjois-Korean vastainen uhkailu, USA:n vetäytyminen Iranin ydinvoimasopimuksesta ja sen jälkeen sanktioita on pidemmälle ja pidemmälle. Nyt imperialismi on taas hyökkäyskannalla, tällä kertaa Venezuelassa.

Tämä ja muut taantumukselliset kehityskulut kohtaavat luokkataisteluiden nousun, kuten voidaan nähdä Keltaliivien liikkeestä ja kansannousuista lukuisissa maissa, mitkä saavuttavat ratkaisevan merkityksen. Maailman proletaarit ja työtätekevät joukot ovat jälleen valmiina suuriin ponnistuksiin maailmanlaajuisen kriisin jatkuvasti luomia kehityskulkuja vastaan.

Olemme kansainvälisesti pisteessä, jossa ei ole keskitietä. Tätä planeettaa jakaa sovittelemattomat luokkaristiriidat, työtätekevää enemmistöä hallitsee kourallinen riistäjiä! Tänään, taloudellinen tilanne Venezuelassa on kauhea. Sen kansa on suuressa kurjuudessa.

Venzuela on palauttanut itselleen öljyvarojen suvereenin hallinnan, mutta imperialistiset monopolit, kuten amerikkalainen Chevron, eurooppalaiset Total ja Statoil jatkavat toimintaansa hallituksen hyväksynnällä. Kaksi kolmasosaa maan taloudesta on yksityisen sektorin käsissä. Markkinatalous ei ole menettänyt määräävää asemaansa. Työväenluokka oli estetty organisoitumasta itsenäisesti ja muodostamasta poliittisen vallan elimiä; maa jatkoi porvarillisen parlamentaarisen poliittisen järjestelmän hallinnassa. Talouden, jota nyt ulkopuolelta ”pommitetaan” imperialistien pakotteilla, yksityinen sektori sabotoi sisältäkäsin. Porvarillisesta parlamentista on tullut vallankaappauksen päämaja.

Venezuelassa ei ole keskitietä! Se joko uppoaa imperialismin käsissä tai pelastuu työväen hallituksen myötä!

Varoitamme, että jos kaappausyritys onnistuu, Venezuelasta tullaan ryöstämään sen kaivosvarallisuus, se menettää tärkeät valtauksensa ja se laitetaan IMF:n säästökuurille, kuten on tapahtunut Kreikassa, sekä Argentiinassa ja muissa Etelä-Amerikan maissa, ja tämä tarkoittaa yksityistämisiä ja puutetta.

Kaikki yritykset kompromissiin imperialismin kanssa ja kapitalismista irrottautumisen hylkääminen johtavat vääjäämättä umpikujaan. Ainoa tie ulos on ulkomaanvelan mitätöiminen, öljy-yhtiöiden pakkolunastaminen ja petrokemian teollisuuden ottaminen työläisten kontrolliin, porvariston valtion rosvoamisella hankkiman omaisuuden takavarikointi, laajamittaisten kansallistamistoimien ohjelma ilman kompensaatiota, jolla vallankaappauksen juonittelijoilta riisutaan taloudellinen valta ja pannaan piste hyperinflaationa, alhaisina palkkoina, työttömyytenä ja totaalisena markkina-anarkiana ilmenevälle kriisille. Kaikenlaista itseorganisoitumista tarvitaan työpaikoilla ja tehtaissa, kaupungeissa ja maaseudulla. Venezuelan työväki täytyy aseistaa imperialistista vallankaappausyritystä vastaan. Sotilaiden komiteoita tulee perustaa armeijan rivijäsenten keskuuteen, joilla tehdään tyhjäksi upseereiden yritykset mennä vallankaappaajien puolelle. Nyt on varmaa, että nämä toimenpiteet voi täysin ja johdonmukaisesti panna täytäntöön vain työväen hallitus Venezuelassa.

Me kutsumme kaikkia työväenluokkaisia puolueita, liikkeitä, sosialisteja ja anti-imperialisteja ympäri maailman yhdistämään voimansa imperialitista vallankaappausyritystä vastaan Venezuelassa, organisoimaan solidarisuudessa Venezuelan kansan kanssa luokkakantaisen ratkaisun saavuttamiseksi tähän kriisiin. Imperialismin voittaminen lähtee joukkojen mobilisoinnista imperialistista vehkeilyä vastaan, siitä että isketään imperialisteja ja kollaboraattoreita omissa maissamme ja Latinalaisen Amerikan sosialistisella yhtenäisyydellä.

Varoitamme humanitaarisen kriisin vakavuudesta, mutta vastustamme imperialistien suunnitelmaa käyttää hätäapua tekosyynä tunkeutua maahan poliittisesti ja muuttaa Venezuela siirtomaaksi. Kutsumme työläisiä, varsinkin Latinalaisessa Amerikassa, organisoimaan kansainvälistä humanitaarista apua työväen edustajien ja ammattiliittojen kontrollissa.

Kauan eläköön proletaarinen internationalismi!

Allekirjoitukset:

PO -Argentiina

EEK -Kreikka

DIP -Turkki

MTL -Suomi

ROR -Ranska

PT -Uruguay

OKP -Venäjä

RPK -Venäjä

Eszmelet -Unkari

Levica -Makedonia

Marks21 -Serbia

Fondazia Dokumentalni -Bulgaria

23 September -Bulgaria

Heqiqat -Azerbaizan

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, Kannanotot. Bookmark the permalink.