Itsenäisyyspäivän kannanotto 2019

Itsenäisyyden puolesta – natseja vastaan

Kansalaiset, työihmiset, työttömät, eläkeläiset, opiskelijat, nuoret

Tänäkin vuonna eliitti kokoontuu linnassaan juhlimaan itsenäisyyspäivää. Kättelyiden ja tanssirytmien seassa kansan huomio yritetään keskittää vieraiden pukuihin ja glamouriin. Arki ja todellisuus ovat kaukana tästä tilaisuudesta. Harva kansalainen enää uskoo asuvansa lintukodossa. Kapitalistinen talous on uuden romahduksen partaalla niin kansainvälisesti kuin Suomessakin. Kaikki viimeiset kymmenen vuoden aikana käytetyt keinot päästääkseen kuivin jaloin vuosien 2007 ja 08 romahduksesta ovat epäonnistuneet. Nyt alkaa joko kumousten aika tai kaikkien sota kaikkia vastaan ennen muuta suurvaltojen välillä.

Poliittiset voimat eivät kykene ratkaisemaan ongelmia muuten kuin nylkemällä työkansalta nahan irti. Edellisen porvarihallituksen aikaansaannokset kostautuivat vaaleissa. Nykyinen hallitus yritti luvata parannusta työelämään liittyvissä asioissa, mutta sen elinkaari oli niin lyhyt. Mahdottomuus ylläpitää tasapainot yhtäältä työnantajien ja vallitsevien työehtojen välillä ja toisaalta samassa koalitiohallituksessa olevien eri puolueiden välillä johtivat tilanteeseen, jossa yhden puolueen epäluottamus kaatoi pääministerin. Umpikujasta ei ole tietä ulos, ja poliittisten vaihtoehtojen puutetta käyttää hyväkseen äärioikeisto. Perussuomalaisten puolue on pitkään ollut mielipidemittausten ykkönen ja sen kannatus näyttää yhä kasvavan.

Edellinen hallitus on avokätisesti tarjonnut pääomalle taloudellista etua. Porvarihallitus rikastutti kapitalisteja KIKY –sopimuksillaan ja sosiaaliturvamaksujen alennuksilla. Se on ollut poliittinen päätös, joka pakkolakiuhkailun lisäksi yritti eliminida ammattiliittojen päätösvaltaa. Tämä oli Sipilän ja muiden porvareiden pelin henki. Työnantajien taskuihin on siirretty rahaa eri alennuksien muodossa. Laajemminkin vuoden 2010 jälkeen työnantajat ovat saaneet Kela-maksun poistamisen, yhteisöveron alennusksen.. Yhteensä työnantajamaksujen ja –verojen alennusten summa on 24 miljardia euroa vuosina 2010-2019. Kaikki työnantajille annetut helpotukset ovat rahoitettu velkarahalla.

Siitä huolimatta Teknologiateollisuus ry kirjasi käynnissä olevan liittokierroksen tavoitteikseen mm. seuraavasti: a) 24 tunnin työajan pidennys on säilytettävä ja muutettava kolmeksi lauantaipäiväksi, b) Helatorstaista ja loppiaisesta on tehtävä säännöllinen työaika, c) Lomaraha on puolitettava, d) Lisä- ja ylityökorvaukset leikattava, e) Vuorotyön lisät ja korvaukset leikattava, f) Palveluvuosilisä on poistettava. Tämä kaikki tarkoittaa jopa 6000 euron lovea työntekijöiden vuosituloihin. Postilakko osoitti selvästi sen, että elintasomme säilyttäminen vaatii militanttia taistelua ja solidaarisuutta. Sekään ei vielä riitä. Pienetkin torjuntavoitot ovat vaarassa haihtua kuin savu ilmaan porvariston seuraavan hyökkäyksen seurauksena. Työväenluokan ja sen liittolaisten, työttömien, eläkeläisten ja nuorison tulee taistella poliittisesti.

Globaalitason vastarinta alkaa olla porvarieliitille vaarallinen vastustaja. Yhä enemmän suurpääoma tulee turvautumaan äärioikeiston voimiin. On naivia kuvitella, että porvarillinen valtio tai EU voisi laittaa natsit ja piilofasistit aisoihin. Kaiken liikehdinnän – onko se sitten puolustamassa työehtoja, luontoa tai muita saavutuksia puolustava – on keskittävä kaikki voimansa yleislakon järjestämiseksi luokkayhteiskunnan kumoamiseksi.

  • Kieltäytykää alentumasta porvariston pimeisiin projekteihin
  • Organisoitukaa vastustamaan äärioikeistoa fyysisesti kadulla
  • Vastarinta Natolle ja EU:lle
  • Isäntämaasopimus on purettava!

6.12.2019

This entry was posted in Artikkelit, kotimaa. Bookmark the permalink.