Yksi virus kaatamassa yhteiskunnallisen järjestelmän – kannanotto

Koronavirus on saanut porvarilliset yhteiskunnat ympäri maailman täydelliseen kaaokseen. Kapitalismi oli suuren taantuman ja laman partaalla myös ennen kun pandemia sekoitti kaikki taloudelliset ja sosiaaliset tasapainot, niin kotimaassa kuin muuallakin. Ihmisiä suljetaan koteihinsa, työpaikkoja suljetaan, työttömyyden arvellaan nousevan pilviin, valtiontaloudet velkaantuvat entisestään ja poikkeuslait otetaan käyttöön maassa toisen jälkeen. Työehtojen yksipuolinen ja mielivaltainen muuttaminen ja kansalaisvapauksien kumoaminen on lähitulevaisuuden todennäköisimpiä perspektiivejä. Tuo on kehitys, josta äärioikeisto on voinut vain mielikuvituksellisimmissa fantasioissaan kuvitella.

Historiassa on ennenkin havaittu suhde yhteiskunnallisen järjestelmän rappiotilan ja jonkun pandemian välillä. Pandemiat ovat tuotantotapojen yhteiskunnallisen, sosiaalisen, taloudellisen ja kulttuurisen mätänemisen seuraamuksia eikä päinvastoin. Koronavirus toimii katalyyttina, joka nopeuttaa kapitalismin kuolemantuskaa ja pakottaa yhteiskunnallisen järjestelmän saattohoidon vuoteeseen. Globaalit tuotantoketjut romahtavat. Globalisaation aikana pääomia pakeni Kiinaan ja nyt niitä halutaan takaisin. Trump määritteli taudin ”Kiinan virukseksi” ja valmistautuu sotaan. Pörssit romahtavat kaikkialla, ja suuryritykset menettävät kymmeniä prosenttia arvoistaan. Euroopassa Brexitin jälkeisen ajan hajaannus jatkuu. Vuoden 2008 kriisin jälkeen EKP on ostanut tähtitieteellisillä summilla valtioiden velkakirjoja, samalla kun se on syöttänyt likviditeettiä keskuspankkien kautta kansantalouteen.

Pankit ovat kuitenkin käyttäneet likviditeettiä rahoittaakseen omaa kulutustaan, eivätkä reaalitalouden tuotantoon. Sen seurauksena viimeiset reilun kymmenen vuotta EU:n jäsenvaltioiden lisäksi yksityisten kuluttajien velat ovat kasvaneet sille tasolle, ettei suurta osaa niistä voida enää millään keinoin hoitaa. EKP:n kriisintorjunta-aseista on panokset tyhjiä. Tämä tuo euron hautaamisen uudelleen pöydälle, mikä näkyy EU:n kieltäytymisenä Italian avunhuutoon. Tästä lähtien jokainen valtio tulee nyt huolehtimaan omista asioistaan itse, vaikka keskuspankki lupailee melkein tuhannen miljardin apupakettia. Valtiot tulevat kansallistamaan suuryrityksiä ja jopa pankkeja. Tämä porvarillisen kansallisvaltion dominointi ei tarkoita askeleita sosialismin suuntaan, vaan se on yritys kapitalismin pelastamiseksi. Talouden säännöstely ei etene ilman valtiovallan hegemonian vahvistumista. Ainoa auki oleva piikki tulee olemaan taloudellinen tuki yrityksille. Sitä varten painetaan uusia uunituoreita seteleitä kun yksityisten pääomiin tai veroparatiisien turvassa oleviin 60 000 miljardiin dollariin ei uskalleta kajota. Työttömien armeijat syntyvät jälleen, työoloja tullaan huonontamaan, terveydenhuoltoa romuttamaan entisestään. Eläkejärjestelmän pohja on jo romahtanut ja väkivallan mekanismit pannaan jyräämään.

Poliisit, armeijat, rajavartiostot ja jopa kansalliskaartit (suojeluskunnat), kuten Virossa, lähetetään vartiomaan rajoja ja myöhemmin tukahduttamaan tottelemattomien kansan kerroksien liikehdintöjä. Vakoilu alkanee kukoistaa. Israel on aina ensimmäisenä valmis siirtymään yhä autoritaarisempaan suuntaan. Sionismin turvallisuuspalvelu sai valtuudet käyttää yksittäisten kansalaisten datatietoja paikantaakseen heidän liikkeensä. Kansalaiset, jotka on todettu kulkevan alle kahden metrin etäisyydessä vieruskaverista, pakotetaan karanteeniin. Poikkeuslait läntisessä Euroopassa ja hätälainsäädännön käyttöönotto osoittavat sen, että liberaalidemokratia on illuusio, joka toimii vain oloissa, joissa kapitalismi tuntee olonsa turvalliseksi. Tulevan ajan yhteiskunnassa vallitsee peitetyn diktatuurin tilanne. Linnake-Eurooppa on jo tätä päivää. Kreikan rajoilla turvapaikkahakijoita ammutaan ja käännytään saman tien takaisin. Kreikan rajoja vartioi Kreikan rajavartiosto ja armeija, frontex ja kreikkalaisten natsijärjestöjen vapaaehtoisia ja jopa Saksasta käsin lähetettyjä pahamaineisia fasisteja.

Näiden olosuhteiden vallitessa, luokkataistelun olemus saa uutta sisältöä. Kyseessä ei ole enää vain luokkien välinen taistelu yhteiskunnallisen tuoton jaosta, eriarvoisuudesta, tuloeroista tai työväenluokan riiston asteesta. Nyt kyseessä on elämän ja kuoleman kysymyksiä. Boris Johnsson Englannissa haluaa soveltaa ”laumalakia” ja antaa taudin riehua vapaasti. Se joka jäisi henkiin siitä prosessista, saisi ”hyvän vastustuskyvyn” virukselle, tosin keuhkovauriot ovat todennäköisiä. Trump tietää, että kapitalismia ei voi pelastaa mikään muu kuin sota, eikä edes viime kädessä sekään. Siksi hän syyttää pandemiasta kiinaa. Tähän asti on tiedetty, että kapitalismi on ristiriidassa työkansan etujen kanssa. Nyt on perusteltua väittää, että kapitalismi on ristiriidassa elämän jatkumisen kanssa.

Työväen, työttömien, nuorison ja eläkeläisten tulee organisoitua ja toimia. Ratkaisu kriisiin ei tule valtion toimesta. Koronavirus tekee syklinsä ja rauhoittuu. Kapitalismin aiheuttamat vahingot jäävät pitkäksi ajaksi kiusaamaan kansaa. Talouden romahtamisesta johtuvaa suurtyöttömyyttä ei pidä hyväksyä. Heti kun olosuhteet sallivat, aletaan heti kokoontua kansankokouksiin. Vaaditaan liikkuvaa työaika-asteikkoa. Jäljellejäävä työaika pitää jakaa tasaisesti, niin että kaikille riittää työtä. Konkurssiin menevät yritykset tulisi vallata ja suunnitella niiden toiminnassa pitäminen henkilökunnan johdolla ja sen kontrollin alla.

 • Työaika on jaettava: liikkuva työaika-asteikko työttömyyden kasvun estämiseksi

Yritystuki ja muu elvytystoimi tullaan maksamaan joko velalla tai leikkauksella budjetin menoista. Joka tapauksessa kustannus pannaan työkansan hartioille. Me sanomme:

 • Ei leikkauksille. Kansantalous on suunniteltava uudelleen niin että se ottaa huomioon ihmisten ja luonnon tarpeet eikä kapitalistien intressit

Eläkekassat on investoitu pörssirahastoihin, jotka kärsivät kapitalismin romahtamisesta ja osakkeiden alennustilasta. Me sanomme:

 • Ei eläkemaksujen tason alentamiselle. Ei eläkkeiden leikkaamiselle

Vuosikausien aikana kapitalismi on yksityistänyt terveydenhuollon osia. Kunnat ostavat valmiita palveluita yksityisiltä terveysfirmoilta. Tämä tapahtuu koko ajan siitä huolimatta, että edellisen hallituksen soteuudistus epäonnistui täysin. Etenkin terveysalalla lomautuksia on koronaviruksen riehuessa vastustettava jyrkästi.

 • Terveydenhuolto on palautettava julkiseen omistukseen. Lisää lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa sairaaloihin. Ei lomautuksia sosiaali- ja terveysalalla. Määräaikaiset sopimukset muutettava jatkuviksi.

 • Yksityisten terveyskeskusten pakkoluovutus ilman kompensaatiota. Niiden henkilö- ja materiaaliset resurssit tulisi käyttää taistelussa koronavirusta vastaan

 • Lääkevarastot ja lääkefirmat tulee pakkolunastaa. Lääkkeiden hankinta, tuotanto ja käyttö pitää organisoida potilaiden tarpeiden eikä firmojen intressien mukaan

 • Kansankokousten valitsemien komiteoiden on jaettava ruokakuponkeja niitä tarvitseville. Komiteoiden tulee pakottaa marketteja välittämään välttämättömiä elintarvikkeita niitä tarvitseville kansalaisille

 • Tyhjillä olevien hotellien tulee tarjota yösijaa asunnottomille

 • Komiteoiden tulee kieltää irtisanomiset kaikkialla valtakunnassa

Lopulta esiin nousee äärioikeistoa koskeva kysymys. Professori Martin Schein kritisoi valmiuslain perusteluja. Professorin mukaan kyseessä on perustuslainvastainen toimi, koska tarkoittaa demokratian sivuun panemista. Kunnilla olisi toimivaltuudet koulujen sulkemiseen ja liikkumisrajoituksien määräämiseen. Scheininin mukaan, houkutuksena voi olla se, että hallitus alkaa käyttää valtuuksia, joille ei vielä olisi perusteita. Valmiuslaki otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen. Toimenpide petaa valmiiksi alustaa äärioikeistolle, mikäli ne joskus nousevat valtaan vaalien kautta tai muulla tavalla. Heille on silloin annettu valmis autoritaarisen lainsäädännön viitekehys. Olisi järkevintä testata laajamittaisesti, jotta sairastuneet voitaisiin laittaa karanteeniin kohdistetusti.

 • Alas valmiuslaki ja kaikki muut poikkeuslait. Virusta vastaan pystytään taistelemaan ilman diktatuurin kontekstia, tilapäistä tai pysyvää

 • Taistelkaa fasismia, rasismia ja kaikenlaista äärioikeistolaisuutta vastaan. Ottakaa kohtalonne omiin käsiinne ja sulkekaa äärioikeisto pois kaikista valtarakenteista

Meidän tulevaisuutemme ei ole painajaisessa, johon kapitalismi on tuominnut meidät elämään. Tie tulevaisuuteen vapautuu kapitalismin kumoamisen kautta ja kansantalouden sekä yhteiskunnan järjestäytyminen uusien sosialististen perusteiden pohjalta, jossa vallitsee työväenvalta ja avautuu näköala ihmisen totaaliselle emansipaatiolle ja luokattomalle yhteiskunnalle.

23.3.2020

Marxilainen Työväenliitto

http://mtl-fi.org

mtl@mtl-fi.org

This entry was posted in Kannanotot, Korona. Bookmark the permalink.