Kaikki tuki lakossa oleville työläisille – kannanotto

Viime vuonna Suomi on saanut uuden hallituksen, pitkästä aikaa ilman oikeistoa. Huolimatta siitä, että kansa on tuominnut jyrkästi vanhaa hallitusta, työnantajien hyökkäys jatkuu edelleen. Työväenluokka puolustaa etujaan ainoalla mahdollisella keinolla, lakkoilemalla. Ennen kun ehti viettämään ensimmäistä syntymäpäiväänsä, Rinteen hallitus kaatui postilakkoon. Työnantajien leikkauslista on pitkä, ja neuvottelut uusista työehtosopimuksista ovat kovia. Lakkojen sarja jatkuu myös tämän vuoden puolella. Melkein kaikilla aloilla työväki on taistellut kiky-tunnit kumoon.

Pieniä tai isompia erävoittoja on saavutettu monella alalla, joissa kuten mekaanisen metsäteollisuuden alalla lakot jatkuvat. Kiky alkoi kaatua myös toimihenkilökentällä. Työtaisteluja on ollut, on käynnissä tai tulossa mm. paperi-, teknologiateollisuudessa, kemianteollisuudessa, sähköasentajilla ja energia-alalla. Paikoitellen vakavasta rikkuritartunnasta kärsivässä metsäteollisuudessa lakko uhkaa jatkua viisiviikkoiseksi. Huono toimihenkilöille tarjottu sopimus pakotti Pron ulosmarsseihin.

EK:n kova linja ja koordinointi liittokierroksen sisällä jatkuvat yhä. Kiky-tunnit korvataan muilla työaikajärjestelyillä ns. pääoman ”kilpailukyvyn” säilyttämiseksi. Ensi kesän loppuun mennessä on odotettavissa ensimmäinen näyttö työllisyyslukujen kehityksestä. Viimeistään seuraavan budjettiriihen yhteydessä hallitus ryhtynee toimenpiteisiin, jotka kompensoivat kiky-tuntien ilmaistyön lakkauttamisesta aiheutuvia pääomapiirien tulonmenetyksiä.

Hallitus valmistautuu jättiuudistusta varten myös sosiaaliturvan alueella. Byrokraattinen ay-johto on kiinnostunut vain pienistä palkankorotuksista eikä ryhdy lakkoilemaan ennen kun kenttä pakottaa ay-pamput siihen. Tänä päivänä pieniä erävoittoja saa saavuttaa yksinomaan kovilla ja pitkillä työtaistelumuodoilla. Saavutusten säilyttäminenkin on epävarma. Työväenluokka tarvitsee uutta johtoa, joka ryhtyisi taistelutoimiin, jotka menevät kapitalismin rajojen yli.

Taistelua kiky-tuntien kumoamisesta tai palkankorotuksista ei saisi erottaa taistelusta sosiaaliturvan säilyttämisestä, tai taistelusta terveydenhuollon julkisen luonteen säilyttämisestä terveyden ja koulutuksen alojen yksityistämistä vastaan. Olennainen osa työtaisteluissa on äärioikeiston ja rasismin torjuminen työpaikoilla ja ammattiyhdistyksen sisällä. Poliittisen kulttuurin haaksirikko on nostanut Perussuomalaisten kannatuksen työllisten keskuudessa 26,1 prosenttiin. Äärioikeiston vahvistumisesta ammattiliikkeen riveissä tulisi olla huolissaan ja miettiä keinoja sen estämiseksi.

  • KAIKKI TUKI TYÖTAISTELUILLE

  • LAAJENTAKAA VAATIMUSTEN LISTA

  • RYHTYKÄÄ POLIITTISEEN TAISTELUUN SOSIAALITURVAN SÄILYTTÄMISEKSI

  • HEITTÄKÄÄ AY-BYROKRAATIT ULOS AMMATTIYHDISTYKSESTÄ

  • ÄÄRIOIKEISTO ULOS AMMATTILIIKKEESTÄ

14.2.2020

Marxilainen Työväenliitto

This entry was posted in Kannanotot, Lakot. Bookmark the permalink.