Taistelu elämästä on taistelu globaalia kapitalismia vastaan – maailmanlaajuisen sosialismin puolesta!

Kansainvälisen Sosialistikeskus “Kristian Rakovski”:n ja MTL:n

Vappukannanotto 2021

1. Tänä kansainvälisenä työväen vappuna 2021 Kansainvälinen Sosialistikeskus “Kristian Rakovski” tervehtii kansainvälistä työväenluokkaa ja kaikkia riistettyjä, sorrettuja ja syrjittyjä kaikkialla maailmassa, jotka taistelevat ihmiskuntaa ja luontoa kohdannutta ennenäkemätöntä katastrofia vastaan, jonka on tuottanut tämä rappeutunut kriisien yhteiskuntajärjestelmä, globaali kapitalismi.

Vappu 2021 on maailmanlaajuisen taistelun päivä, taistelun elämästä, jota uhkaa globalisoituneen pääoman monikansallisten suuryritysten kapitalistisen ahneuden aiheuttama luonnon tuho, joka on syynä koronaviruksen käynnistämään humanitaariseen tragediaan ja ilmastonmuutokseen.

Yhden vuoden aikana kolme miljoonaa ihmistä on menehtynyt pandemian takia, joka – rokotteista huolimatta – ei ole lähelläkään päättymistään, ei “globaalissa pohjoisessa”, ei Yhdysvalloissa eikä Euroopassakaan, eikä varsinkaan “globaalissa etelässä”. Järkyttävät tautiluvut – satoja tuhansia uusia varmistettuja tartuntoja päivittäin ja tuhansia kuolemia joka päivä Brasiliassa, Latinalaisessa Amerikassa, maanosassa johon pandemia on iskenyt pahiten, ja Intiassa Aasiassa kertovat näiden jättiläismäisten maiden muuttumisesta uusien tautivarianttien kasvualustaksi. Varianttien, jotka mahdollisesti ovat tappavampia, immuuneja rokotteille ja siten uhkaavat koko maailmaa.

On varsin selvää, että kapitalismin globalisaatio on tuhonnut metsiä, ekosysteemejä ja lajien välisen immuniteettisuojan, mikä on aiheuttanut 1980-luvun alussa alkaneen “epidemia-epidemian” (HIV, Mers, Sars-1, H1N1, Ebola, jne), joka kulminoituu Covid19-pandemiaan. Vaikka koronavirus saataisiinkin hallintaan, sitä mahdollisesti seuraa uusi tuhoisa pandemia. Terveyskriisiin yhdistyy sen rikollisen surkea hoitaminen, ei vain Trumpin hallinnon ja Bolsonaron hallituksen hulluuden takia, vaan se koskee suurinta osaa porvarillisia hallituksia kaikkialla maailmassa, sillä ihmisten terveys alistettiin kapitalistisen talouden prioriteeteille, ilman välttämättömiä turvallisuuskäytäntöjä työpaikoilla ja liikenteessä, ilman tarpeellisia sulkutoimia, joukkotestauksia, tartuntojen jäljitystä, jne. Lisäksi kansalliset terveydenhoitojärjestelmät joko puuttuvat kokonaan, kituvat tarvikkeiden puutteessa tai ne on tuhottu uusliberalistisen politiikan myötä. Rokotenationalismi ja suurten lääkefirmojen villi kilpailu on luonut kaoottisen tilanteen, joka estää joukkoimmuniteetin saavuttamisen ja levittää epäilyä ja epämääräisyyttä, jota käyttävät hyväkseen kaikenlaiset hämmentäjät, valistuksen viholliset äärioikeistoryhmittymät ja nouseva fasismi.

Ainut puolustuslinja tätä katastrofia vastaan on ollut ja on sairaalatyöntekijöiden, hoitajien ja lääkärien sankarillisuus ja uhrautuminen. Koronapandemia on todistanut kaikkein traagisimmalla tavalla että kapitalismi on historiallisessa rappeutumisen tilassa ja yhteensopimaton välttämättömimpien ja välittömimpien elämän tarpeiden kanssa.

Vain kansa voi pelastaa kansan”, kuuluu Kreikan työväenliikkeen tunnettu iskulause. Taistelu elämästä tekee kaikkein tärkeimmäksi aktiivisen massamobilisaation turvallisuuden takaamiseksi; patenttien, suurten lääkeyhtiöiden ja yksityisklinikoiden pakkolunastaminen yleiseen käyttöön ilman kompensaatiota ja työväenluokan kontrolliin sekä massiivinen julkisen terveydenhuollon laajentaminen: riittävästi henkilökuntaa, tehohoitopaikkoja ja laitteita. Kaikkien tarvittavien resurssien keskittäminen ja suunnittelu, päämääränä luoda terveydenhuollosta universaalia ja maksutonta.

2. Vappu on kansainvälinen työväenluokan taistelupäivä köyhyyttä, kurjuutta ja työttömyyttä vastaan, joita levittää eskaloituva globaalin kapitalismin kriisi.

Yli kymmenen vuotta siitä, kun uusi suurlama alkoi Lehman Brothersin romahtamisen jälkeen 2008, koronapandemian aikana on selvää että maailmanlaajuinen kapitalismin kriisi on jäänyt vaille ratkaisua. Se on vieläpä sukeltanut uusiin syvyyksiin, huolimatta hallitusten ja keskuspankkien epätavallisista rahapoliittisista- ja fiskaalitoimista sekä brutaaleista leikkaustoimista. Koronapandemian puhkeaminen, joka on itsessäänkin esimerkki ihmisyhteiskunnan ja luonnon välisen “aineenvaihdunnan” katastrofaalisesta kriisistä, ei vain ollut vuorovaikutuksessa vuoden 2008 jälkeisen kapitalismin järjestelmäkriisin kanssa, vaan käynnisti suuren laadullisen hyppäyksen tässä kriisissä, hyppäyksen uuteen maailmantilanteeseen.

Uutena tekijänä se näyttelee ratkaisevaa roolia niin kärjistyvässä luokkataistelussa, kansallisissa ja sosiaalisissa konflikteissa, jokaisen maan poliittisessa kriisissä kuin geopoliittisissa yhteentörmäyksissäkin, etenkin USAn/Naton imperialismin ja Kiinan/Venäjän välillä.

Maailmanlaajuisen järjestelmän hajoaminen on käynnissä, ja se aiheuttaa sotia, kansannousuja ja vallankumouksellisten tilanteiden ilmaantumista.

Kaikkien porvarihallitusten taloudelliset interventiot vuoden 2008 kalpenevat koronaelvytyksen ja fiskaalitoimien rinnalla.

Kapitalismin keskiössä, Yhdysvaltojen hallinnossa, erityisesti presidentti Biden ja Fed (Federal Reserve), jakaa jättimäisiä summia jotka ovat noin neljäsosa vuoden BKT:sta. Se on toisin sanoen toisen maailmansodan tasoa!

Epätoivoiset ajat tuovat epätoivoiset keinot. “Reaganomicsin” [Reagan+economics] dramaattinen peruuttaminen, jota Bidenin hallinto yrittää, ei voi kääntää ajan kulkusuuntaa ja palauttaa kurssia Rooseveltin 1930-luvulle, Lyndon Johnsonin 60-luvulle tai sodanjälkeisiin Bretton Woodsin sopimuksiin 1944. Koko maailma on viimeisen 80 vuoden aikana perustavalla tavalla muuttunut, kuten on muuttunut Yhdysvaltojen paikka siinä. Silti maailman hegemoninen voima, USA:n kapitalismi, korkeimman kohtansa saavuttanut kapitalistinen kehitys on nyt pitkällä rappiovaiheessa ja nousevan taloudellisen haastajan, Kiinan, paineessa. Yritys kääntää sisäisen talouspolitiikan suuntaa yhdistettynä voimalliseen USA:n ylivallan palauttamisyritykseen myllerryksessä olevassa maailmassa ei tuo suhteellista vakautta vaan lisää kaaosta, niin metropoleihin kuin periferiaankin.

Globaali pohjoinen ja varsinkin jo valmiiksi nujerrettu -etelä kohtaa lyhyellä tähtäimellä “velan ja konkurssien tsunamin”, johon liittyy massatyöttömyyden uusi tsunami. Jopa IMF, Maailmanpankki pyytää olemaan loputtomasti tukematta rahaelvytystä. Entinen Fedin puheenjohtaja ja nykyinen Bidenin valtionvarainministeri Janet Yellen varoittaa että 2021 “yli 150 miljoonaa ihmistä joutuu äärimmäiseen köyhyyteen”, nälkiintyy.

3. Sosiaalinen epätasa-arvo on kasvanut suunnattomasti ja sosiaalinen polarsaatio on vahvistunut pandemian ja globaalin kriisin taifuunien kohdatessa. Vaikka koronashokki aiheutti väliaikaisen tauon työväen ja massojen mobilisaatioissa, pian ennennäkemättömät joukkoliikehdinnät purkautuivat, kuten monirotuinen Black Lives Matter- liike Yhdysvalloissa George Floydin murhaa ja poliisiväkivaltaa vastaan, tai satojen miljoonien intialaisten maanviljelijöiden nousu fasistisen Modin hallituksen yksityistämissuunnitelmia vastaan.

Tervehdimme Black Lives Matter-liikkeen inspiroivaa taistelua, Amazon-yhtiön työntekijöiden kamppailua epäinhimillisiä työoloja vastaan ja järjestäytymisen puolesta, köyhiä talonpoikia ja työläisiä Intiassa, kapinaa Paraguayssa, joukkoliikkeitä Brasiliassa, Argentiinassa, kaikkialla Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä.

Tervehdimme Hirak-liikkeen uudelleenkäynnistämistä Algeriassa, meneillään olevia kansannousuja Libanonissa, Irakissa ja kaikkialla Lähi-idässä, pohjois-Afrikassa. Erityisesti tervehdimme Palestiinan kansan taistelua sionistista apartheid-valtiota vastaan. Alas sionistinen kolonialismi! Palestinan kansan itsemääräämisoikeuden puolesta! Kaikkien pakolaisten kotiinpalaamisoikeuden puolesta. Yhdistyneen, vapaan, demokraattisen, sekulaarin ja sosialistisen Palestiinan puolesta! Palestiinan, jossa arabit ja juutalaiset voivat elää yhdessä yhtäläisin oikeuksin ja ihmisarvoisesti koko historiallisen Palestiinan alueella! Lähi-idän Sosialistisen Federaation puolesta!

4. Tervehdinne nousevaa taistelua Euroopassa leivän, työpaikkojan ja vapauden puolesta, poliisiväkivaltaa, rasismia, islamofobiaa ja antisemitismiä vastaan. Valtion sortoa ja äärioikeistoa vastaan erityisesti Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa.

Huhtikuun 21. päivänä, tasan 60 vuotta ranskalaisten kenraalien vallankaappausyrityksestä Oranissa Algeriassa ja 54 vuotta CIA:n everstien sotilasvallankaappauksesta Kreikassa, 20:n eläkkeellä olevan kenraalin törkeä julistus, jolla on väitetty 1000 aktiiviupseerin tuki, uhkaa uudella vallankaappauksella ja sisällissodalla “islamisteja” ja työläiskortteleiden “laumoja” vastaan. Marine Le Pen, täynnä kunnianhimoa päästä Ranskan presidentiksi ensi vuoden vaaleissa, tukee kenraaleita, paljastaen Kansallisen Kokoomuksen (Rassemblement National) todelliset kasvot. Äärioikeiston ja fasismin nousua, diktatuurin ja sisällissodan vaaraa kehittyneissä imperialistisissa maissa ei saa aliarvioida. Tammikuun 6. päivän fasistinen hyökkäys Yhdysvaltain kongressiin osoitti sen. Nyt toisella tavalla ja toisessa muodossa vastavallankumouksen brutaalit voimat nostavat päätään Euroopan sydämessä. Työläisten ja joukkojen organisaatioiden on organisoiduttava kukistamaan fasistit, militaristit ja Lepenistit.

Rakennetaan työläisten luokkataistelun yhteisrintama fasismia ja äärioikeistoa vastaan. Rakennetaan työläisten itsepuolustuskaarteja. Murskataan fasismi joka korttelissa, kaupungissa ja maassa! Murskataan kapitalistiluokan poliisivaltio! Pääoman pakkolunastaminen työväen valtaan! Sosialismi on tie ulos kriisistä!

5. Globaali kapitalismin kriisi ja pandemia on osoittanut EU-projektin täydelliseksi epäonnistumiseksi, kiihdyttämällä imperialismin ja nationalismin sisäisiä keskipakovoimia. EU, joka tuomitsee Euroopan kansanjoukot nälkään ja sosiaaliseen epätoivoon ja työttömyyteen samalla kuin se rakentaa keskitysleirejä ja linnake-Eurooppaa maahanmuuttajia ja pakolaisia vastaan, jotka ovat eurooppalaisen kolonialismin, sotien ja petomaisen imperialistisen politiikan uhreja.

Keskitysleirit maahanmuuttajille on suljettava! Ei rajoille! Kaikkien Euroopan proletaarien yhtenäisyyden puolesta, “syntyperäisten” ja maahanmuuttajien!

Alas imperialistinen EU. Pakkolunastetaan pääoma! Työväki valtaan! Yhdistetään Eurooppa sosialismin lipun alle Lissabonista aina Vladivostokiin!

6. Vappu 2021 on kansainvälinen työväen taistelupäivä sodassa imperialistista sotaa vastaan!

Yhdysvaltain joukkojen vetäytyminen Afganistanista, 20 vuoden barbaarisen aggression jälkeen ei tarkoita kansainvälisen rauhan ajan alkua. Se merkitsee vain Yhdysvaltain imperialismin tappiota loputtomassa sodassa, samankaltaista fiaskoa kuin Irakissa ja Syyriassa ja strategisessa tappiossa Vietnamissa. Uusi USA:n hallinto eskaloi nokittelunsa Kiinan ja Venäjän kanssa. Se jälleenrakentaa NATOn hyökkäysvalmiutta, sotilaallisia väliintuloja ja “hybridisotia” Ukrainasta ja Kaukasukselta itäiselle Välimerelle, Syyriaan, Libyaan, Jemeniin ja Persianlahdelle, Afrikasta Etelä-Kiinan merelle ja Taiwaniin.

Koko entisen Neuvostoliiton alueen pilkkominen, natottaminen ja alistaminen, sekä imperialistisen kontrollin palauttaminen Lähi-itään ja Iraniin USA-Israel-Saudi-Emiraatit-akselin avulla ovat Kiinan kukistamisen ja uudelleenkolonisoinnin strategian yhtenäisiä osia. Nykyinen USA:n ja NATO:n imperialistinen militarisaatio sekä Kiinan ja Venäjän vastainen sodanlietsonta vaarantavat ihmiskunnan ja uhkaavat sytyttää uuden maailmansodan.

Hajotetaan NATO ja kaikki imperialistien sotilastukikohdat!

Sota imperialistien sotaa vastaan!

Alas porvarillinen sovinismi! Työväen internationalismin puolesta!

Vallankumouksellisen proletariaatin ja sorrettujen internationaalin puolesta!

Kansainvälinen Sosialistikeskus “Kristian Rakovski”

1.5.2021

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, Fasismi, Kannanotot, Korona, Lakot, NATO, Polttopisteessä, Rakovsky-keskus. Bookmark the permalink.