Alas Netanyahun hallitus – Lopettakaa alkavaa uutta Nakbaa

Lauantaina 7. lokakuuta 2023 palestiinalaiset militanttijärjestöt käynnistivät historiallisesti ennennäkemättömän hyökkäyksen Gazasta Israelin miehittämille alueille Tel Avivista eteläiseen Israeliin asti. Tuhasia ohjuksia sinkoutui Gazasta suunnilleen kuuden ensimmäisten tuntien aikana. Palestiinalaistaistelijat, Hamasin militantit etupäässä hyökkäsivät maasta, ilmasta ja mereltä. Maataisteluita käytiin 22 asuinalueella monissa kaupungeissa Gazan ympärillä. 14 supermodernia Israelin panssarivaunua on joutunut palestiinalaisten käsiin ja siirretty Gazan rajojen sisälle. Yli sadan ihmisen joukko, joka on operaatiossa siepattu panttivangiksi, on myös siirretty Gazaan. Heitä halutaan vaihtaa Israelin vankiloissa olevien seitsemäntuhannen palestiinalaisvangin kanssa. Sotavankien myös toivotaan toimivan puolustuskilpina Israelin kostotoimien edetessä.

Qassam-prikaatien johtava henkilö kertoi Al Jazeeran kanavalle, että Hamasilla on ollut tieto siitä, että Israel oli suunnittelemassa suurhyökkäystä Gazaan 7.10. pyhäjuhlien jälkeen. Pelkästään PIJ:n ja Hamasin aseellisen siiven joukoilla toimii monta tuhatta koulutettua taistelijaa. Gazan maaperän alla sijaitsee toinen -kirjaimellisesti maanalainen – Gaza, johon on kaivettu satojen kilometrien tunneliverkosto. Sen kautta voi kulkea kaistaleen toisesta päästä toiseen sekä Gazan ulkopuolelle. Maan alla on myös rakennettu rakettien ja muun sotamateriaalin tuotanto. Tunneleista on pääsy myös taloihin, josta käsin voidaan lähettää ohjuksia toiselle puolelle rajaa. Monet taistelijat on koulutettu Libanonissa, Syyriassa ja jopa Iranissa. Poliittisesti operaatio on valmistettu yhteisymmärryksessä Turkin ja Iranin kanssa. Hamasia edustava palestiinalaisten pääministeri Ismail Haniyya oli tavannut aikaisemmin kesällä Teheranissa Iranin uskonnollista johtajaa, Ali Khameneita. Ajatollah oli silloin vakuuttanut maansa antavan vankumattoman tuen palestiinalaisten vastarinnalle.

Israelin tueksi on ilmoittautunut yli 100 länsimaata, joista suuri osa, myös Turkki, on Naton jäsenmaita. USA:n presidentti Biden on lähettänyt 12 sotalaivaa Gerald Ford –lentotukialuksen saattamana. Gazan saartamiseen mereltä käsin, kyseinen alus on hyvin varustettu modernilla ilmantorjuntajäjestelmällä. Mikäli Israelin rautainen kupoli (iron dome) pettää, raketteja voidaan torjua lentotukialukselta. Tarvittaessa Biden on valmis lähettämään toisenkin lentotukialuksen, Dwight D. Eisenhowerin, joka on USA:n laivaston suurin. Lentoalusten tähtäimessä ei ole vain Gaza vaan kaikki Lähi-Idän maat. Palestiinalaisen vastarinnan operaatio on historiallinen tappio sionismille.

Israelin ylimielisen eliitin nöyryytys pakotti Israelin hallituksen ottamaan käyttöön artiklan 40, ensimmäistä kertaa Jom Kippur –sodan jälkeen. Netanyahu lausui siten ääneen: ”Me olemme sodassa”. Yhdysvaltalaisarmeijan eversti Douglas Mcgregor tietää, että yksi syy siihen, miksi hyökkäys yllätti Mossadin, on, että ”maailman mahtavin tiedusteluorganisaatio oli keskittynyt Ukrainan sodan tehtäviin”. Everstin mukaan “Israel on lähettänyt valtavia määriä 155 mm tykistöä ja ammuksia Ukrainan pyynnöstä.” Saman analyyttikon mukaan ”Netanyahun asema on niin heikko, että hän kaatuu muutaman viikon kuluessa”. Toisen analyytikon mukaan (Scott Ritter) Israel ja sen apartheid ovat moraaliltaan murskaantunut kansakunta.

Israelin alkavaa maahyökkäystä vastustaa ennen muuta arabi- ja musliimimaat, mutta myös valveutunut työväki ja nuorisoliike lännessä. Sadattuhannet ihmiset ovat kokoontuneet kaikkialla osoittakseen solidaarisuutta palestiinalaisille ja tuomitsemaan sionismia. Sodanvastaisuus metropoleissa menee käsikädessä taistelujen kanssa, jossa työväestö joutuu kadulla vaatimaan elintasonsa sällyttämistä ja taistelemaan jopa tulevaisuuden olemassaolostaan. Tämä sota on erilainen aikaisempiin verrattuna. Ukrainan rikollista hallitusta puolustavat valtiot ovat parhaat Israelia tukevat voimat Lähi-Idässä. Toisaalta kaikki ne, jotka eivät suostuneet tuomitsemaan Venäjää Ukrainan sodasa ovat palestiinalaisten tukijoita.

Tämä sota asettuu yhtenä palana globaalin palapelin laudalla. Pinta-alaltaan Gaza saattaa olla erittäin pieni alue, mutta siellä käynnissä oleva sota ei ole paikallinen eikä edes laajemmin perifeerinen. Tämän tilanteen dynamiikkaan on ladattu kaikki kapitalismin globaalit vastakkainasettelut niin poliittiset ja taloudelliset kuin strateegiset. Kyseessä ei ole konflikti Israelin ja Hamasin välillä kuten sitä haluaa esittää virallinen sotapropaganda Suomessa mutta myös laajemminkin lännessä. Imperialismin sijaissota Ukrainassa on lännen kannalta hävitty. Siitä on aikaa kun me puhuimme siitä, että hävitty sota ei tarkoita loppunutta sotaa. Olemme jo tutkineet eri skenaarioita siitä, että mikä lienee seuraava alue, jossa imperialismi eskaloisi sotaa. Naton huippukokous Vilnassa viime heinäkuussa on jakanut Naton maiden vastualueet laajemman sodan sattuessa. Monet spekuloivat, että Itämerestä tulee seuraavien yhteenottojen näyttämö. Toinen skenaario koskee sotaa Mustallamerellä. Hamasin hyökkäys on sekoittanut pakan jälleenryhmittämällä voimasuhteita. Tämä ei suinkaan tarkoita, että imperialismi olisi luopumassa ajatuksista eskaloida sotaa myös eurooppalaisella maaperällä. Provokaatiota tähän tarkoitukseen ei ole vaikea järjestää. Siitä kielii äskettäinen uutinen kaasuputken vuodosta Suomenlahdessa.

Netanyahun hallitus oli stabiloinut väliaikaisesti asemansa ensin rakentamalla koalitiohallituksen ja puhumalla propagansassaan lopullisesta ratkaisusta. Siitä siis että piakoin miehitetyn maan rajoissa ei esiintyisi pienintäkään vastarintaa sen jälkeen. Netanyahun hallitus nyt on yhtä epävakaa kuin ennen. On melko varmaa, että jos Israelin sotilaat marssivat Gazaan, sotaan sekaantuu Hizbollah ja tarvittaessa Syyria ja Iran. Amerikkalaiset ja britit tulevat reagoimaan Välimerestä käsin jos tilanne ajautuu siihen. Sen vuoksi britit ovat vaatineet kaikkien diplomaattien vetämistä pois Israelista. Tilanne olisi lännelle otollinen lyödäkseen Iranin voimat, mikä on ollut sille monen vuoden ja vuosikymmenen tavoite. Tällä tavalla Israel toimisi lännen sijaissodan toimijana yksinomaan sodan alussa. Naton sekaantuminen konfliktiin loisi olosuhteet maailmanlaajuiseen konfliktiin. Israelin maavoimien invaasio Gazaan olisi se sytytyslanka, joka nopeuttaisi globaalisodan prosesseja.

Jos sotaan turvautuminen on lännen vastaus talouden kriisiin, sota omalla vuorollaan käynnistää toistaiseksi piilossa olevia ja romahdukseen johtavia tendenssejä. Qatar varoitti sulkevansa kaiken maakaasun tuotannon, jos Israelin armeija hyökkää Gazaan. Iran voi aina sulkea Hormuzinsalmen estääkseen öljyn kuljetukset Persianlahdelta meritse. Pelkästään nämä toimet riittäisivät nostamaan öljyn tynnyrihinnan jopa 200 dollariin. Mahdolliset sanktiot Iranin öljynviennille toimisivat bumerangina samalla tavoin kuin Venäjän vastaiset sanktiot ovat Ukrainan sodassa toimineet. Iran voisi lisätä entisestään öljynsä vientiä Kiinan suuntaan. Se lisäys toisaalta saisi lopettamaan dollarimääräisen viennin, mikä lisäisi painetta hinnannousuun. Vaikutukset talouteen menevät limittäin poliittisten prosessien kanssa. Joka hallitsee energian hinnan vaihtelua hallitsee maita ja maanosia. Sen vuoksi on perusteltua väittää, että Yhdysvaltojen olisi helpompaa nielaista tappionsa Ukrainan sodassa kuin olla sekaantumassa Lähi-idän tilanteeseen yksin tai yhdessä Naton kanssa. Itäisellä Välimerellä Gazan saarrossa on sotalaivoja muistakin Nato-maista esim. ”Psara”-fregatti Kreikasta. Arvaamaton tekijä on Turkin Erdogan. Hän on Naton varjon alla tukenut Hamasia tarjoamalla sen taistelijoille turvapaikkaa ja Turkin passeja kulkemaan. Tämä käytös laittaa hautakiven Turkin tavoitteille saada EastMed –kaasuputki kulkemaan Turkin kautta.

Yhdysvaltain pyrkimykset luomaan diplomatian kautta lievennys Israelin ja Saudi Arabian välillä on räjäytetty ilmaan 7.10. palestiinalaisvastarinnan toimesta. Tämä on yksi konkreettisimpia voittoja sodassa Israelia vastaan. Abraham –nimellä kaavaillut sopimukset olivat enää allekirjoitusta vailla kun palestiinalaisten hyökkäys puhkesi. Sopimus olisi kohtalokas Kiinan ajamaalle Saudien ja Iranin poliittiselle lähestymiselle. Samanaikaisesti se vahvistaisi suhteellisen vaivihkaa suunniteltua rinnakkaista silkkitietä, joka lähtisi Intiasta ja kulkisi Saudi Arabian, Israelin ja Kreikan kautta Eurooppaan. Kiinan silkkitien ohitusreitti vähentäisi lännen riippuvuutta Kiinasta. Näin ollen palestiinalaisten erävoiton tulokset ovat paljon merkittävämpiä kuin osataan miettiä.

Lähi-idässä avautuu imperialismille uusi rintama, josta se ei voi olla poissa, ja joka imee rahaa mustan aukon tavoin. Konkurssikypsä USA:n talous joutuu pärjäämään ilman Kiinan apua aikana, jolloin yhtäältä ei voi painaa enempää inflatorisia dollareita ja toisaalta ei voi jatkaa eteenpäin lisäämällä valtion, velkaa etenkään koronnousun suhdanteessa. Valtion velka Yhdysvalloissa on ylittänyt 33 000 miljardin (eng. 33 trillions) dollarin rajan. Yksi uuden sodan taloudellisia seuraamuksia on se, että Yhdysvalloissa inflaatio karkaisi uusiin korkeuksiin, mikä syventäisi romahtamiseen johtuvia tendenssejä ja kiihdyttäisi rapeutumista. Biden on käyttänyt miltei loppuun kotimaiset öljyvarat yrityksessään tasapainottaa kansainvälistä ölynhintaa. Iran on hyvin käsittänyt taloudelliset seuraamukset. Sen vuoksi se on laittanut omat pelaajat, Hamasin ja PIJ:n toimimaan alueelle. Siinä on yksi syistä miksi palestiinalaiset ovat tehneet aloitteen tässä sodassa.

Kiina on pitänyt matalaa profiilia. Se käyttää taloudellista valtaansa taustalla, ja toimii toistaiseksi diplomatian keinoin. Mahdollisen eskalaation sattuessa imperialismin interventio on hyvin todennäköinen. Sen vuoksi niin vahvat sotavoimat ovat piirittämässä Gazaa. Mahdollinen imperialismin interventio tähtää aggressioon Irania ja Kiinaa vastaan. Toistaiseksi konfliktista niin Lähi-idässä kuin Ukrainassa eniten hyötyy Kiina. Alueellista hegemoniaa ajatellen, hyötyjien joukkoon kuuluu myös Turkki. Azerbaizanin sota Vuoristo-Karabahissa on saman shakkilaudan pelikuvioita. Venäjällä voi olla suuri rooli, jos joutuu käyttämään Syyrian Latakian tukikohdassa olevia sotavoimiaan. Venäjä on tyytyväinen siitä, että maailman huomio on vähäksi aikaa siirtynyt pois Ukrainasta, mutta hankalaa on ajatella sen pystyvän avata uutta rintamaa vieläpä onista rajoista kauempana. Venäjä ei tule puuttumaan tai ottamaan kantaa palestiinalaiskysymykseen jollei sillä ole pakko tehdä niin. Kun Iranista oli tulossa Syyriaan lentoja, joiden kyydissä on ollut iranilaisdiplomaatteja sekä todennäköisesti Hisbollahille tarkoitettuja aseita, Israel pommitti Damaskoksen ja Aleppon lentokenttiä. Huhujen mukaan Mossad oli saanut tietoja lentojen sisällöstä venäläisiltä. Venäjän ja Israelin suhteet olivat parantuneet viime aikana ennen sotaa siitä huolimatta, että Mossad toimii Ukrainassa aktivisesti ja Zelenskyn hallinto saa aseita, ammuksia ja rahaa Israelilta.

Tiedotusvälineet länsimaissa, jossa mekin elämme, käyttävät Ukrainasta saatua kokemusta ja harrastavat sotapropagandaa ja ”jalostettua” valheiden retoriikkaa. Geopoliittinen tilanne Lähi-idässä on monimutkainen. Sitä ei voi pelkistää siihen kysymykseen, miten vastaa kysymykseen ”tuomitsetko Hamasin terrorismin?”. Ennennäkemätön palestiinalaistaistelijoiden hyökkäys, tuhansien rakettien lähettäminen, raja-aidan murttaminen ja Israelin miehitetyn alueeseen tunkeutuminen sekä Israelin armeijan tukikohtien valtaaminen ja tankkien polttaminen ei ole terrorismia vaan sotaa. Jos esiintyy väkivaltaa siviilejä vastaan, ne ovat terroristisia tekoja sodan raameissa. Ja kyseinen sota ei ole Israelin ja Hamasin välillä kuten väsymättä journalismin karikatyyriset papukaijat toistelevat. Sota on miehittäjän, sortajan ja apparheidia harjoittavan yhtäällä ja palestiinalaisten vapaustaistelijoiden välillä. Läntinen media jaksaa toistella ”Israelilla on oikeus puolustautua”. Sen “puolustamisen” nimissä Israel on aloittamassa kansanmurhan, etnistä puhdistuksen ja uuden Nakban. 2,2 miljoonan ihmisen tuomitseminen elämään ilman ruokaa, ilman vettä, ilman sähköä, sairaaloiden ja sairasautojen pommittaminen yms. ovat sotarikoksia, joihin sionistinen eliitti syyllistyy. Miten läntinen maailma suhtautuu siihen? Tuleeko sanktioita Israelia vastaan? Vastaus on EI. Läntinen eliitti vastaa yhdellä suulla: ”Israelilla on oikeus puolustautua”. Se tarkoittaa siis että Israelilla on oikeus harjoittaa kansanmurhaa. Kyseessä on maailman kaikkien sorrettujen ja riistettyjen sota kapitalistien eliittiä ja imperialismia vastaan. Siinä suhteessa meidän ääni huutaa: ”ME OLEMME KAIKKI PALESTIINALAISA”, tai ”vieras” –lempinilellä tunnetun Mohammed Deifin sanoin: ”NYT ON AIKA KARKOITTAA MIEHITTÄJÄT”!

Israel tekee kaikensa, jotta elämä Länsirannalla ja Gazassa olisi entistä mahdottomampaa. Israel halua eliminoida fyysisesti niin paljon palestiinalaisia kuin mahdollista. Jäljelle jäävien tulisi lähteä. Nyt on käsketty kaikki Gazan pohjoisosassa asuvat (yli miljoona) siirtymään eteläisempään osaan. Tarkoitus on raivata ensin puolet kaistaleesta maan tasalle, jotta sieltä lähteneet eivät voisi palata. Siihen uhkavaatimukseen annettiin aikaa vuorokauden tunnit. Siitä sitten lähti pitkä kolonna, toiset ihmiset muuttivat katolle asti lastatuilla autoilla, toiset aaseilla ja toiset jalkaisin, ihmisiä sairaat tai vanhat reppuselässä ja pikkulapsia sylissä. Kolonnan kulkiessa Israelin barbaarinen armeija pommitti kulkuetta.

Kaksi aikaisempaa invaasiota Gazan nykyhistoriassa on aiheuttanut tuskaa, verta ja kyyneleitä. Kuitenkaan sen sijaan, että se olisi hävittänyt Hamasin, ne ovat vain vahvistaneet sen rivejä. Solidaarisuutta palestiinalaisille esiintyy muissakin arabimaissa. Jordaniassa palestiinalaisten tueksi on osoittanut mieltään miljoona ihmistä. Jordaniassa asuu yli kaksi miljoonaa palestiinalaispakolaista viisimiljoonaisesta diasporassa asuvasta pakolaisväestöstä. Painostusta hallitukselle oli niin paljon, että Jordanian kuningas joutui ensimmäistä kertaa lausumaan ääneen vaativansa palestinalaisvaltion perustamista. Vastaavia liikkeitä tulemme näkemään ainakin Syyriassa ja Irakissa. Jopa Jemenin huthit uhkaavat hyökätä Israeliin.

Länsirannalla asuu yli kaksimiljoonaa palestiinalaista. Mielenosoitukset siellä olivat niin militantteja, että Israelin poliisi sekä armeija olivat täysin työllistettyjä. Yksi este Gazan tyhjentämiselle on se, ettei ole paikkaa mihin menisivät henkiinjäävät ihmiset. Ainoa Gazan ulkomaaraja on eteläisessä osassa Egypti, jossa asuu jo paljon palestiinalaispakolaisia. Egypti on kieltäytynyt ottamasta yhtään palestiinalaista vastaan. Sillä keinoin Egypti ei voi kuitenkaan välttyä olemasta tekemisissä palestiinalaisliikkeen kanssa, sillä se on olemassa oman maan sisällä. Jos sionistien kansanmurhanprojekti pitkittyy, niin ilmassa tulee olemaan uuden ”arabikevään” makua. Samaa pätee Euroopassa vaikuttavalle solidaarisuuliikkeelle. Sen vahvistuminen menee limittäin käynnissä olevan luokkataistelun kanssa. Esim. Ranska on lailla kieltänyt solidaarisuusmielenosoitukset ja Saksan CDU esitti 6kk:n vankeutta niihin osallistuville. Mielenosoituksissa pidätetty maahanmuutaja tai pakolainen karkotetaan oitis ilman muuta perustetta. Jos Ranskan kansalainen jää kiinni solidaarisuuden osoittamisesta palestiinalaisille, niin hän joutuu vankilaan. Solidaarisuuden osoittaminen vähitellen kielletään muissakin Länsi-Euroopan maisssa. Tällä tavalla paitsi että laillistetaan kansamurha, jonka suoritukseen sionismi on tunnustautunut sitoutuvansa ja luodaan totalitarismin olosuhteiita läntisessä maailmassa. Palestiinalaisten kanssa meillä on yhteisiä taisteluita.

Vetoamme työläisiin ja nuoriin mobilisoimaan mielenosoituksia ja vaatia loppua Israelin sotarikoksille kaikkialla maailmassa!

Vastustakaa sionistista projektia tappaa palestiinalaisia ja tehdä Gazasta asuinkelvoton!

Ei rauhaa ilman oikeutta!

Voitto vallankumoukselle Palestiinassa!

Alas imperialismi ja sionismi. Vapaa Palestiina!

Yhtenäisen, demokraattisen ja sosialistisen Palestiinan puolesta! Palestiinan, jossa niin arabbit kuin juutalaisetkin voivat elää rauhanomaisesti. Palestiinan, joka on osa Lähi-Idän Sosialistista federaatiota!

This entry was posted in Articles, Artikkelit, ulkomaat, Lähi-itä. Bookmark the permalink.