VAPPUPUHE OULUSSA 30.4.08

Ilahduttavaa nähdä, että vappuna aletaan taas ottaa keskustelun kohteeksi yhteiskunnalliset ja poliittiset asiat. Tämä ei ole sattumaa. Taloudelliset ja sosiaaliset epäkohdat ja erityisesti kriisi, joka on tänä päivänä nähtävissä selkeämmin kuin koskaan, huolestuttavat kansalaisia ja erityisesti opiskelevaa nuorisoa, jolla tulevaisuus on edessä. Ydinkysymys kuuluu, millainen on se lähitulevaisuus?

Tämä on erikoinen vappu eräästä toisestakin syystä. Tänä vuonna muistetaan, että on kulunut pyöreitä vuosia siitä, kun suuret tapahtumat mullistivat maailmaa ja Suomea. On kulunut 200 vuotta siitä kun Suomi siirtyi Ruotsin alaisuudesta Venäjän alaisuuteen, ja 90 vuotta sisällissodasta. Sen lisäksi on tullut täyteen 40 vuotta toukokuusta 1968, joka tunnetaan punaisena toukokuunakin.

Ensimmäinen liittyi Napoleonin sotiin, toinen syntyi 1. maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen seurauksena, ja 3. tuli erään kapitalismin aikakauden tultua tiensä päähän. Kaikki 3 tapahtumaa olivat kansainvälisen tason tapahtumia. On sanottu, että vappu on työn juhla, jotkut vielä lisäävät siihen, että suomalaisen työn juhla. Vappu ei ole mikään Marimekko tai Nokia. Eikä se ole mikään työnteon, vaan työväenluokan juhla. Itse asiassa vappu edustaa työstä kieltäytymistä, se on historiallisesti vakiinnuttanut asemansa lakon päivänä, se on palkallinen lakkopäivä. Vappu on kansainvälinen juhla. Vappu on kansainvälinen juhla muutenkin kuin siksi, että kunnioitetaan Chicagon Haymarket-torilla kaatuneiden työläisten muistoa. Vappu on kansainvälinen juhla, koska työväenluokka on kansainvälinen luokka.

Pääomakin on kansainvälistä. Kun kapitalismin laajentuminen yli maiden rajojen kohtasi esteensä, joka on kansallisvaltio, kansainvälistyminen hoidettiin yksityisomistuksessa olevan pääoman keinoin, sodilla, toisten kansojen alistamisella, markkinoiden väkivaltaisella jaolla ja uusjaolla. Oltiin jo imperialismin kaudella. Järjestelmän ratkaisemattomat ristiriidat pysyivät 1. maailmansodan jälkeenkin, mikä johti uuteen kriisiin 30-luvulla ja uuteen hirvittävämpään maailmansotaan. Niissä sodissa on työväki, joka lähetettiin uhrautumaan pääoman intressien alttarille. Maailmansota jos mikään tekee työväenluokasta kansainvälisen. Sitä ei pysty vastustamaan minkään yksittäisen maan rajojen sisällä, vaan pitää järjestäytyä kansainvälisesti.

Toisen sodan jälkeen ei haluttu toistaa ensimmäisen jälkeisiä virheitä. Sen lisäksi olo- ja voimasuhteet eivät sellaista sallineet. Seurasi keynesismin aika. Se antoi pientä aikalisää kapitalismille, kaikki loppui siihen kun romahti dollarin vaihdettavuus (runsaasti tekstiä kotisivuillamme). Seurasi työläisten ja opiskelijoiden rajua liikehdintää ja kapinoita kaikkialla. USA, Ranska, Britannia, Saksa ja Italian kuuma syksy, joka muistutti vallankumousta. Siirtomaat vapautui, diktatuurit kaatui ja Vietnamin kapinalliset marssivat pääkaupunkiin vapun aattona 1975. Jotain oli tehtävä … Keinotekoiset lääkkeet eivät antaneet kapitalismille elinvoimaisuutta kuin väliaikaisesti vain. Siirryttiin uusliberalismiin ja fiktiivisen pääoman globalisaatioon.

Kului kokonainen periodi, jossa kaupattiin valearvoja, lupauksia ja ilmaa. Kulta vaihtui dollariin ja dollari valuuttojen vapaaseen kellumiseen. Nyt on laskun maksun aika. Kriisi johtuu siitä, että tämäkin periodi on loppu ja uutta valoa ei näy tunnelin päässä. Odotettavissa on vain huonoja vaihtoehtoja. Periferiassa on leipäkapinoita ja metropoleissa nuoriso mellakoi vaatimalla oikeuksiaan. Vuosi 1968 on palaamassa takaisin pahempana (tai so. parempana), sillä ristiriitoja on syntynyt lisää ja vanhat on monikertaisesti kärjistyneempiä. Suomessa porvarihallituksen aikaansaannokset on kartoitettu vappujulistuksessa.

Tällaisia pimeitä projekteja ei pidä sallia. Myös Suomessa on noustava vastarintaan ennen muuta opiskelijoiden. Järjestäkää keskustelutilaisuuksia ja kokouksia. Miettikää yhdessä miten voi järjestäytyä, miten voi panna hanttiin. 1968 vallattiin ylioppilastalo ja vaadittiin oikeuksia. Nyt pitää mennä samoille poluille.

– Vastustakaa lakia, joka antaa työnantajille oikeuden urkkia netissä!
– Vastustakaa Suomen vaivihkaa liittämistä Natoon
– Vastustakaa uutta yliopistouudistusta. Sanokaa ei yksityisille huiputusyliopistoille
– Taistelkaa kapitalismia vastaan paremman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan puolesta, joka ei voi olla muu kuin yleisinhimillinen luokaton yhteiskunta.

ELÄKÖÖN TYÖVÄEN, NUORISON JA KOKO KANSAN VAPPU

 

This entry was posted in Artikkelit, kotimaa, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.