Lissabonin sopimus ei herää kuolleista – Irlanti Islannin tiellä

Perjantaina 2.10. Irlannissa järjestetään kansanäänestys Lissabonin sopimuksesta. Tapansa mukaan EU:lle korvikeperustuslakia ajava eliitti Laittaa kansan äänestämään jo kerran aikaisemmin kansanäänestyksessä hylätystä sopimuksesta. Kun EU:n projektit hylätään, eliitti palaa höystämällä niitä hieman lahjuksilla ja enemmän kiristyksillä, ja ”pyytää” kansalta niiden hyväksymistä. Tämä voi toistua niin monta kertaa kuin on tarpeen, jotta projektit menisivät lävitse. Sellainen on EU:n demokratia-käsite.

On sitten äänestyksen tulos mikä tahansa, EU-sopimuksen lävitse saaminen ei silti ole itsestään selvä asia. Tsekki viivyttää sopimuksen ratifioimista ”seurauksilla” uhkailleen Sarkozyn kiristyksistä huolimatta. Tsekin viivyttely voi kestää yli puoli vuotta. Jos Lissabonin sopimus ei ole ratifioitu Britanniassa kesäkuuhun mennessä, sielläkin se voidaan alistaa kansanäänestykseen. Aikaapelaaminen toimii euroskeptikoiden piikkiin. Sen takia Sarkozy hermostui.

Kiristykset eivät kuitenkaan ulotu vain Sarkozyn temppuihin. Komission puheenjohtaja Manuel Barroso on varoittanut irlantilaisia, että jos nämä tarjoaisivat sopimukselle toisen kerran EI-äänen, heidän maansa menettäisi oikeutensa eurokomissaariin. ”Ainoa tapa säilyttää komissaarinsa on, että maa äänestää vaaleissa KYLLÄ, sanoi EU:n ykköspomo hävyttömästi. Irlantilaisia on kiristetty välillisestikin, houkuttelemalla tällä kertaa. Erittäin epäsuosittu hallitus lupailee erota heti ja järjestää uudet parlamenttivaalit mikäli KYLLÄ –äänet voittaisivat.

Eurooppalaisen uusliberalismin entinen mallimaa on konkurssin partaalla. Se kuuluu samaan kategoriaan Latvian ja käytännössä konkurssissa olevan Islannin kanssa. Irlannin pankit ovat täynnä arvottomia ns. arvopapereita, roska-arvoja. Vaikka yksi sellainen kasinopankki on kansallistettu, ns. toksisten (myrkyllisten) papereiden pois markkinoista lunastaminen maksaisi monta kymmentä miljardia. Niiden papereiden tuhoaminen taasen merkitsisi työttömyyden ja velkaantumisen ennestään rajua nousua. Lähteenä miljardeille toimii vain Euroopan Keskuspankki. Uskottavuutensa kannalta Irlanti kävelee Islannin poluilla. Islanti on menettänyt täysin uskottavuutensa rahoitusmarkkinoilla. Jos vararikon tehnyt maa haluaa lunastaa uskottavuutensa takaisin, niin silloin pitää noudattaa kirjaimellisesti velkojensa laatimat ankarat vaatimukset. Islannin velka nousee 75 prosenttiin BKT:sta. Vielä vuosi sitten maailman rikkaimpiin maihin kuuluneen Islannin luottoluokitus on tällä hetkellä verrattavissa Namibian ja Marokon uskottavuuteen. Britannian ja Hollannin pankit maksoivat Islannin puolesta Landsbankin konkurssista aiheutuneet vahingot asiakkaille. Islanti lupasi maksaa heille nämä kustannukset takaisin. Vain tuota ”reikää” varten Islanti otti puolet maan talouden koosta verran lainaa 15 vuodeksi. Mikään hevoskuuri, verojen nosto tai menoleikkaukset ei ole riittävä näiden summien löytämiseksi. Mikään kapitalisti ei myöskään tule säälimään maata. Siinä Olli Rehn oli selkeä: Ennen jäsenneuvottelujen aloittamista jäsenmaat haluavat Islannin takaavan, että se ei joudu uuteen kriisiin.

__Dimitris Mizaras


This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, EU, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.