Vaalikampanjaa käydään myös Venäjä-kortilla

Suomessa poliittinen eliitti elää odotellessa ensi maaliskuun vaaleja. Kansantalouden ongelmat eivät näy ainakaan ensi vuoden budjetissa. Kipeämmät päätökset kapitalismin kannalta on lykätty vaalien jälkeiseen aikaan. Vain pääomapiirit tai virkamiehet puhuvat menojen leikkauksista tai eläkkeelle pääsyn ajan nostosta 70 ikävuoteen. Poliitikot ajattelevat vain halpamaisia populistisia temppuja. Sen jälkeen kun ensin maahanmuuttokeskustelu toi kaikki puolueet perussuomalaisten linjoille, nyt ”keskustellaan” Venäjästä.

Vielä on tuoreessa mielessä Jyri Häkämiehen lausunto kolmesta uhkakuvasta, Venäjästä, Venäjästä ja Venäjästä. Kokoomus pyrkii esiintymään modernina liberaalipuolueena, joka on avoin keskusteluun ja suvaitsevainen. Venäjän vastaisten mielialojen lietsominen tällä kertaa sai kansalaisten halveksimisen muotoja. Kansanäänestyksessä Euroopan Unioniin liittymisestä Venäjän korttia heilutettiin toisella tavalla. ”EU:hun tulisi liittyä turvallisuussyistä, koska itänaapurissamme on vaarallinen karhu”.

Nyt on eri sävel huulilla. ”Älkää pelätkö Venäjää, se on Hollannin kokoinen kääpiötalous”, tokaisi Katainen. Lausuma ei rauhoittanut suomalaisia, vaan se tuli bumerangina takaisin, suurena huolestuneisuutena. Katainen pani paremmaksi ilmoittamalla, että häpeää niiden suomalaisten puolesta, jotka elävät vielä suomettumisen aikaa. Kataisen lauseissa on paljon ideologiaa mukana. Meillä on EU, emme tarvitse kahdenkeskistä erikoisvälejä Venäjän kanssa. Sanomatta jäi se, että tarvittaessa suojelijana meillä voi olla Nato, mikäli Venäjä päättää esiintyä sotilaallisena suurvaltana.

Mitä mokaan tulee, siitä Katainen syytti toimittajien tulkintoja. Yleisradio sai äskettäin uuden johtajan. Laitoksen oikeistolaistuminen alkaa jo näkyä käytännön tasolla. Kataisen ja Kokoomuksen auktoriteettia ei saa kyseenalaistaa. Duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kovatšovia haastatellut toimittaja Antero Eerola sai potkut. Eerola oli saanut Ylestä positiivista palautetta. Häntä jopa varoitettiin siitä, että Kataisen porukka käy kuumana. Silti aikaisemmista lupauksista huolimatta ”suvaitsevainen Kataisen esikunta ei enää uusinut toimittajan työsuhdetta.

This entry was posted in Artikkelit, kotimaa, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.