Suomi palaa Lähi-itään

Suomalaisia sotilaita nähdään Etelä-Libanonissa jälleen ensi vuonna ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2006 jälkeen. Alueella on tapahtumassa suuria historiallisia muutoksia, jotka saattavat aiheuttaa geopoliittisia mullistuksia laajalle Lähi-idän alueelle. Yhdysvallat, Israel ja Nato yrittävät käyttää hyväksi YK:ta hegemoniansa turvaamiseksi uudessa tilanteessa. Suomi haluaa olla osapuolena vaikuttamassa tässä muutosprosessissa. Siitä kielii sekin, että maa hakee YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi vuodesta 2013 alkaen.

Tällä hetkellä Suomi osallistuu vain ns. kriisinhallintaoperaatioihin, kuten Naton miehityssodat Afganistanissa ja Kosovossa kutsutaan. Sen lisäksi Suomi osallistuu ensi vuoden alkupuolella kahteen EU:n taisteluosastoon. Libanonin operaatio on Suomelle historiansa kolmas. Vuodesta 1982 vuoteen 2001 Etelä-Libanonissa ehti palvella 11 500 suomalaista sotilasta. Rahaa Libanonin operaatiolle ei puolustusministeri Jyri Häkämiehen mukaan vielä ole löytynyt.

Suomalaissotilaiden edellinen kokemus Libanonin ja Israelin rajalta on vuodelta 2006. Israel yritti silloin laajamittaista hyökkäystä Gazaan, joka torjui miehittäjät. Aina kun sionismi on ahtaalla, se muuttuu entistä aggressiivisemmaksi. Niin siis silloinkin sionistit luulivat, että yksinkertainen sotaretki riittää Hisbollahin eliminoimiseksi historialliselta kartalta. Toisin kuitenkin kävi, Israelin invaasio torjuttiin. Samassa yhteydessä Israelin armeija ampui ohjuksen, joka surmasi suomalaisia sotilaita. Sionistien oli vaikea hyväksyä tappiota. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1559 vaatii Hisbollahin riisumista aseista ja EU puheenjohtajamaa Suomen johdolla (ulkoministeri Erkki Tuomioja) lähetti tuhansia sotilaita vartioimaan Israelin rajaa.

Viimeiset vuodet Israel vaatii USA:a pommittamaan Irania ja uhkailee, että se voi tehdä sen itse yksinkin. Gazan eristäminen ja siirtokuntien kiihtynyt rakentaminen länsirannalla yhdessä Turkin hallituksen uuden doktriinin kanssa ovat eristämässä Israelia jopa konservatiivisista arabivaltioista. Rikollinen merirosvo-operaatio avustuslaivaa vastaan kansainvälisillä vesillä on järkyttänyt maailmaa. Tendenssejä geopolitiikan muuttumisesta alueella näkyy siitäkin, että Israel hyökkäsi Naton valvomissa vesissä ja tieten tahtoen murhasi Nato-maan kansalaisia. Amerikkalaisten joukkojen osittainen vetäytyminen Irakista ja valtavat tappiot Afganistanissa lisäävät paineita väkivallan eskaloimisesta sionistisen sotakoneen toimesta. Konfliktijännitteet Libanonin rajalla on kärjistymässä ja viime heinäkuussa yhteenotoissa kuoli sekä Israelin että Libanonin sotilaita. Suomen oikeistolainen hallitus tietää sen hyvin.

This entry was posted in Artikkelit, kotimaa, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.