LEON TROTSKIN POLIITTINEN TESTAMENTTI

Käännöksen lähteenä teos: Leon Trotski – My Life – An Attempt at an Autobiography (Wellred Books 2004 UK)

Minun korkea (ja yhä kohoava) verenpaineeni harhauttaa heitä jotka ovat lähelläni, koskien tosiallista terveydentilaani. Olen aktiivinen ja työkykyinen, mutta epäilemättä loppu on lähellä. Nämä rivit tehtäköön julkisiksi kuolemani jälkeen.

Minun ei ole tarpeellista tässä kumota jälleen kerran Stalinin ja hänen agenttiensa typeriä ja halpamaisia herjauksia; vallankumouksellisessa kunniassani ei ole yhtä ainoaa tahraa. En ole koskaan lähtenyt, sen enempään epäsuoriin kuin suoriinkaan kulissien takaisiin neuvotteluihin työväenluokan vihollisten kanssa. Tuhannet Stalinin vastustajat ovat tuhoutuneet samanlaisten valheellisten syytösten uhreina. Uudet vallankumoukselliset sukupolvet tulevat palauttamaan heidän poliittisen kunniansa ja käsittelemään Kremlin teloittajia heidän ansioidensa mukaisesti.

Kiitän lämpimimmin ystäviä, jotka pysyivät minulle uskollisina elämäni kaikkein vaikeimpina tunteina. En nimeä ketään erityisesti, koska en voi nimetä heitä kaikkia.

Kuitenkin, pidän itseni oikeutettuna tekemään yhden poikkeuksen kumppanini Natalia Ivanovna Sedovan kohdalla. Sen ilon lisäksi, jota olen tuntenut taistelijana sosialismin puolesta, kohtalo on antanut minulle ilon olla hänen puolisonsa. Melkein neljänkymmenen vuoden yhteisen elämämme ajan, hän on pysynyt ehtymättömänä rakkauden, jalomielisyyden ja hellyyden lähteenä. Hän on läpikäynyt suuren kärsimyksen, erityisesti elämämme viimeisinä aikoina. Mutta löydän hieman lohtua siitä tosiasiasta, että hän kokenut myös ilon päiviä.

Neljäkymmentäkolme vuotta tietoisesta elämästäni olen pysynyt vallankumouksellisena; neljäkymmentäkaksi vuotta näistä olen taistellut Marxismin lipun alla. Jos minun olisi aloitettava kaikki uudelleen, yrittäisin tietysti välttää tämän tai tuon virheen, mutta elämäni yleislinja tulisi silti säilymään muuttumattomana. Tulen kuolemaan proletaarisena vallankumouksellisena, marxilaisena, dialektisena materialistina, ja tästä johtuen, leppymättömänä ateistina. Minun uskoni ihmiskunnan kommunistiseen tulevaisuuteen ei ole vähemmän palava; itse asiassa, se on lujempi tänään, kuin se oli nuoruuteni päivinä.

Natasha on juuri tullut pihamaalta ikkunan äärelle ja avannut sen levälleen, jotta ilma pääsisi vapaammin virtaamaan huoneeseeni. Näen hohtavan vihreän kaistaleen nurmea muurin edustalla, ja puhtaan sinisen taivaan sen yläpuolella, ja auringonvaloa kaikkialla. Elämä on kaunis. Annetaan tulevien sukupolvien puhdistaa se kaikesta pahasta, sorrosta, ja väkivallasta ja nauttia siitä täydellisesti.

Leon Trotski

Meksiko 27. Helmikuuta 1940

Jälkilisäyksiä on liitetty maaliskuun 3. päivänä 1940, koskien pääasiassa sitä, mitä pitäisi tapahtua hänen sairautensa mahdollisesti pahetessa. Se päättyy seuraaviin sanoihin:

”… Mutta mitkä tahansa ovatkaan kuolemani olosuhteet, tulen kuolemaan horjumattomana uskossani kommunistiseen tulevaisuuteen. Tämä uskoni ihmisen ja hänen tulevaisuuteensa antaa minulle jopa nyt senkaltaista vastustuskykyä, jota ei mikään uskonto voi antaa.”

Suomennos: M.Niemi, Kotkassa 5.10.2010. Marxilainen Työväenliitto (MTL)

This entry was posted in Teoria, Trotski-arkisto. Bookmark the permalink.