Kreikassa natsit sanelevat trotskilaisjohtajien tuomiota

Voimasuhteet Kreikan poliittisella kentällä mutkistuvat. Kansan tietoisuus kriisistä ja kapitalismin vastuusta siihen kehittyy. Samalla järjestäytymisen taso ja taistelukeskuksien pystyyn laittaminen kasvaa. Toisella puolella barrikadia on havaittavissa vastaavanlaisia prosesseja. Porvarillinen valtio yrittää suojautua joukkoliikkeeltä luomalla totalitarismin saarekkeita ns. demokraattisten instituutioiden raameissa. Hallitsevan Uusi Demokratia –puolueen riveissä on integroitu entisen LAOS –puolueen äärioikeistolaisia aineksia sen jälkeen kun viime vaaleissa Laos ei päässyt eduskuntaan. Toimeenpanovalta hyvin usein toimii poikkeuslain nojalla, ja silloin parlamentti on muodollisestikin pelkkä koriste.

Oman osuutensa tähän epädemokraattiseen suuntaukseen laittaa natsipuolue Kultainen Aamunkoitto (Chrisi Avgi). Natsitunnuksineen ja mustine paitoineen Chrisi Avgi organisoi lähiöihin, mutta myös keskustoihin, pogromeja maahanmuuttajia vastaan. Moni on siinä saatu hengiltä tai sairaalakuntoon. Chrisi Avgi vahvistaa asemaansa kun osa keskiluokasta proletarisoituu kriisin vuoksi. Näin Chrisi Avgi valmistautuu omaan jytkyynsä seuraavissa vaaleissa. Osa kapitalisteista (esim. laivanvarustamot) jo tukee natseja ja kuuntelee niiden vaatimuksia. Monessa asiassa natsit yhdessä Uuden Demokratian äärioikeistolaissiiven kanssa sanelevat eliitille omia linjauksia.

Tämä ei koske vain poliiseja, jonka enemmistö sekä äänesti natseja että tekee niiden kanssa yhteistyötä esim. kaduilla hakkaamalla vastarinnan aktivisteja ja maahanmuuttajia. Se koskee myös oikeusvaltaa, tuomareita ja syyttäjiä. Raivostuneet porvarit, jotka näkevät että omat poliitikot menettävän kaiken uskottavuuden, kääntyvät yhä enemmän natsien puoleen, ja yrittävät toimia niille mieluisasti. Samaan kategoriaan kuuluu Vallankumouksellisen Työväenpuolueen pääsihteeri Savvas Matsasin syytökset kansan kiihottamisesta natseja vastaan.

Syytteet liittyvät lentolehtiseen, jota oli jaettu vuonna 2009 natsien vastaisessa mielenosoituksessa, johon osallistui Kreikan vasemmisto kokonaisuudessaan. Syytteet todellisuudessa sananvapautta vastaan nostettiin vasta vuonna 2012, silloin kun heidän oli pakko nähdä trotskilaisia tuomittuina. Kaiken juristitajun mukaan juttu oli jo siinä vaiheessa vanhentunut. Suoritettuaan tutkimuksia poliisi päätti asettaa Matsasin ja teknillisen korkeakoulun entisen rehtori Mounzourisin syytetyn penkille. Viimeistä syytetään siitä, että salli opiskelija-aktivistien Indymedia –kotisivujen rakentamista ja sen toimimista yliopiston serverin kautta. Mounzouris on ennenkin vastannut oikeudessa samasta ”rikoksesta” ja on toistuvasti vapautettu siitä.

Kansainvälisesti käynnistetty solidaarisuuskampanja sen asian puolesta, että viranomaiset luopuisivat syytteistä, on saanut aikaiseksi tulvan viestejä, adresseja ja artikkeleiden kirjoittelua. Marxilainen Työväenliitto on osallistunut tähän kampanjaan mm. lähettämällä Kreikkaan ja julkaisemalla oheisen KANNANOTON.

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, EU, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.