Solidaarisuutta kurdinaisia kohtaan ei saa kriminalisoida (Vetoomus)

Cizre

Kuutta Turkin DIP:n naispuolista jäsentä vainotaan heidän toiminnastaan Kansainvälisenä naisten päivänä. Heidät on haastettu oikeuteen epäiltyinä terrorismin tukemisesta ja sitä tukevasta propagandasta. Toverit olivat vain ilmaisseet solidaarisuuttaan kurdinaisia kohtaan, joita maan turvallisuusvoimat röyhkeästi sortaa ja nöyryyttää.

6. maaliskuuta 2016 kuusi naista jakoi DIP:n lentolehtisen, joka vetosi naisiin, jotta osallistuisivat aktiviteettiin naisten päivänä Corlun aukiolla. Paikka sijaitsee läntisessä Istanbulissa, missä asuu runsaasti teollisuustyöväestöä. Tekstissä viitattiin valtioterroriin kurdinaisia vastaan. Poliisi pidätti toverit ja yleissyyttäjä nosti kanteen, jonka perusteella toverit tuomitaan käräjillä ensi torstaina 26. toukokuuta 2016.

Väite terrorismin tukemisesta on perätön. DIP:n lentolehtisessä mainitaan joukko sortomuotoja naisia vastaan. Sen jälkeen kerrotaan, että muutama kuukausi sitten Erdoganin ja AKP:n kiihtyvän sodan puitteissa, kurdinaississin alaston ruumis oli heitetty erään kurdikaupungin keskustaan kauhun levittämiseksi väestön keskuudessa. Lentolehtinen tuomitsi tätä hävytöntä tekoa naisten nöyryyttämiseksi ja ilmaisi solidaarisuutta kurdinaisille, jotka joutuvat tällaisten hyökkäysten kohteeksi turvallisuusvoimien toimesta. Tämä lentolehtisen kohta oli tulkittu yleissyyttäjän osalta propagandaksi terrorismin puolesta ja sen tueksi.

Taistelussa naisten sortoa vastaan ja naisten emansipaation puolesta DIP on vedonnut systemaattisesti itsepuolustusjoukkojen rakentamisen puolesta niin maan läntisessä osassa kuin teollistuneessa sisämaassa ja yliopistoissa sekä luonnollisesti kurdiväestön keskuudessa. Se, että tekijänä naisten nöyrryttämisessä on turvallisuusvoimat, ei tee vähemmän tarpeelliseksi tuomita tapahtumaa.

Oikeusjuttu kuutta DIP:n naista vastaan tarkoittaa pyrkimystä tukahduttaa naisten taistelua sortoa vastaan ja solidaarisuutta turkkilaisen ja kurdiväestön välillä sekä DIP:n vastaan taistelua oikeudenmukaisesta ja vapaasta yhteiskunnasta.

Vetoamme kaikkiin voimiin, jotka taistelevat naisten sortoa vastaan kurdioikeuksien puolesta, ilmaisemaan katsomallaan sopivalla tavalla solidaarisuuttaan syytettyjä naisia kohtaan, tässä tapauksessa ennen oikeudenkäynnin alkua ensi torstaina 26.5.

__DIP:n naisten osasto__
21821

 

Six women members of the Revolutionary Workers’ Party (DIP) of Turkey are being persecuted for their activity regarding the 8 March Women’s Day. They are now being tried in court for “support to and propaganda of terrorism” simply because they have expressed solidarity with Kurdish women brazenly repressed and humiliated by security forces.

On 6 March 2016, the six women were distributing a DIP leaflet appealing to women to join the action to be held on women’s day in the main square of Çorlu, an industrial working class city west of Istanbul, when police took them under custody because there was reference to state repression of Kurdish women in the text of the leaflet. The public prosecutor later indicted the six women and the court case is opening at the Assize Court of Çorlu next Thursday, 26 May 2016.

The allegation of “support to and propaganda of terrorism” is a judgment of mere intent. After having touched upon a series of forms of women’s oppression, the DIP leaflet then points out that some months ago, within the context of the war stepped up by Tayyip Erdoğan and the AKP since last summer, the naked body of a Kurdish woman guerrilla had been dumped in the midst of a Kurdish city for display to the public, so as to sow terror amongst the population. The leaflet severely condemns this brazen act of humiliation of women, expresses solidarity with Kurdish women subjected to this and similar other acts of aggression, and salutes the struggle of Kurdish women engaged in self-defence against such practice on the part of security forces. It was this that the prosecutor immediately labelled as support to and propaganda for terrorism.

In its struggle against women’s oppression and for women’s liberation, in the face of a tremendous increase in violence against women in Turkey in recent years, the DIP has systematically called for “self-defence groups” composed of women to fight violence against women, both in the Western parts of the country, in the industrial heartlands amongst working women and on campuses for female students and, quite naturally, also in the Kurdish regions of the country. The fact that it is security forces that have committed this brutal denigration of women does not make this demand any less urgent, but, if anything, even more so.

The court case against the six DIP women is a case of attempted repression of women’s struggle against oppression, of solidarity between the Turkish and Kurdish peoples and of the struggle of DIP for a just and free society.

We call on the Turkish judiciary to drop all charges against these women fighting women’s oppression and for the legitimate rights of the Kurdish people.

 

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, Kannanotot. Bookmark the permalink.