Marxilaisen Työväenliiton VII järjestökokouksen asiakirja (15-17.1.2016)

Kapitalismin rappiotila ja suursodan näköala

Kapitalismin maailmanlaajuisen kriisin puhkeamisesta on kulunut yli kahdeksan vuotta. Päivittäin saamme lukea valtamedioista siitä, että elämme aikaa, jolloin järjestelmän lopullinen romahtaminen voi tapahtua milloin tahansa. Näin synkkänä näkevät tilanteen ei jotkut “katastrofalismiin” syyllistyneet trotskilaiset vallankumoukselliset, vaan kapitalismin omat kynät. Ekonomistit, professorit, analyytikot tai taloustoimittajat kilpailevat siitä, milloin ns. “tuomiopäivä” on tulossa.

Länsimaailma ei pysty enää sovittelemaan ristiriitojaan. Pyrkimyksessä “karkottaa” tuomiopäivä lähitulevaisuuteen, se on venyttänyt kapitalismin sietorajat äärimmilleen. Sen seurauksena fiktiivisen talouden kuplan, velkakriisin, valtiotalouksien ongelmien ja pankkikriisin lisäksi on tullut myös Kiina-kriisi. Viimeinen on muuttunut ongelman ratkaisusta osaksi ongelmaa. Mahdollisuus samanaikaisesta pörssiromahduksesta ympäri maailmaa heijastuu geopoliittisiin tasapainoihin. Kansainvälisellä tasolla tasapainoja järkytetään pyrkimyksessä eskaloida kaaosta. Sen seurauksena imperialismi pyrkii piirtämään maiden rajat uudelleen. Kansallisvaltion tasolla jokaisessa maassa porvaristo pakottaa omia yhteiskuntia sisäisiin devalvaatioihin, kurjuuteen ja ennen pitkää barbariaan.

Tämän kaltaiset romahdukset ovat aikaisemmin historiassa johtaneet suursotiin ja jopa maailmansotiin. Kielivätkö tämän päivän tendenssit samanlaisista prosesseista, ja miten sellaisesta perspektiivistä voitaisiin välttyä. Näitä asioita pohdittiin ja analysoitiin Marxilaisen Työväenliiton VII järjestökokouksessa Hämeenlinnassa 15. – 17. tammikuuta 2016. Oheisessa pamfletissa on kyseisen kokouksen dokumentti, niin kuin sen on muokannut ja hionut MTL:n kokousväki. Hyviä lukuhetkiä.

This entry was posted in Kannanotot, Teoria. Bookmark the permalink.